Van energieslurper naar energieopwekker

Interview – Wieb van der Heide woont met zijn vrouw Wiepkje in het dorp Fochteloo. De geboren Fries kocht in 2006 een opknapwoning, niet wetende hoeveel werk er in zou zitten. “Het hele huis zat vol schrootjes. Opknappen betekende uiteindelijk meer dan 300 projecten in 10 jaar tijd”, vertelt Wieb. Toch heeft hij veel respect voor de vorige bewoner. “De beste man heeft dit huis eigenhandig gebouwd in 1980, inclusief een kelder en binnen- en buitenzwembad. Ook heeft hij wand- en vloerverwarming aangebracht, uniek voor die tijd.” In de afgelopen 13 jaar heeft Wieb  zijn woning energiezuiniger gemaakt. Hij deelt zijn verhaal via de Nationale Duurzame Huizen Route en stelt zijn woning op 2 november open voor bezoekers.

Toen ze de woning in 2006 betrokken, was het energieverbruik gigantisch hoog. Een energierekening van 500 euro per maand, met erg veel gas- en elektriciteitsverbruik”, vertelt Wieb. “We hebben eerst maar eens alles uitgezet.”

Vervolgens is hij aan het klussen gegaan in huis. Na een half jaar ging de ketel kapot. “De installatie was dusdanig complex dat weinig installateurs de reparatie aandurfden.” Uiteindelijk heeft hij een zonneboilersysteem geïnstalleerd, met subsidie van de provincie.

Klepjes, pompjes en schakelaars
In 2008 renoveerde hij de keuken. Het gasfornuis ging weg en een inductiekookplaat kwam ervoor in de plaats. Een jaar later is er domotica ingebouwd, een slim technisch besturingssysteem. “Inmiddels waren er zoveel klepjes, pompjes en schakelaars aangebracht, dat sloot niet goed op elkaar aan”, vertelt Wieb. “Dankzij mijn industriële ervaring en met en met hulp van oud-collega’s, heb ik de domotica ingebouwd en geprogrammeerd. Dit kan met een touchscreen beheerd worden.”

In de jaren erna volgden vervanging van de cv-haard, spouwmuurisolatie, plaatsing van kunststofkozijnen met HR++ glas en installatie van 23 zonnepanelen op het dak. “Nu houden we elektrische energie over!” vertelt Wieb trots.

Samen verduurzamen
Van de totale investering heeft Wieb circa 25 procent terugverdiend. ‘”De reële terugverdientijd is 1600 euro per jaar, dus ik ga het zeker niet allemaal terugverdienen.” Toch adviseert Wieb, vooral de jonge generatie, om het voorbeeld te volgen. “We moeten samen verduurzamen. Naast de besparing die het oplevert moet je ook bedenken dat het bijdraagt aan het comfort en woongenot. Dat is ook wat waard!” concludeert Wieb.

Als je van plan bent om je woning te verduurzamen, heeft Wieb nog een aantal tips: “Steek voldoende tijd in het zoeken naar een uitvoerder. Vaar niet blind op een willekeurige aanbieder en zijn beloofde terugverdientijden, maar houd de uitvoering nauwlettend in de gaten en meet zelf het resultaat.”
 

Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Wieb & Wiepkje >
Bekijk de pagina van provincie Fryslan >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud