“Duurzaamheid is een soort lego voor grote mensen”

Interview – “Dat ik in een nieuwbouwhuis woon, betekent niet dat er niets verbeterd kan worden”, vertelt Patrick Ploeg uit Leiderdorp. Gemotiveerd door mensen om hem heen, ging hij op zoek naar manieren om zijn in 2008 gebouwde woning met label A nog energiezuiniger te maken. Hij bedacht creatieve oplossingen om energie te besparen en plaatste een warmtepompboiler.

“Ik heb een technische achtergrond en probeerde altijd al om ons huis slimmer te maken, maar door met anderen te praten werd ik enthousiast om ook grotere stappen te zetten”, vertelt Patrick Ploeg. Hij is één van de energieambassadeurs in Leiderdorp, die als taak hebben om mensen te enthousiasmeren om duurzame keuzes te maken.  “Wat je predikt moet je ook doen. Daarom ben ik ook in onze eigen woning aan de slag te gaan en hebben wij de stap gezet om zonnepanelen te nemen.”

“Toen we toch bezig waren, hebben we ons ook georiënteerd op een warmtepomp, maar het leek ons verstandiger om hiermee te wachten. Onze cv-ketel was namelijk nog niet afgeschreven, en voor ons gevoel waren de warmtepompen toen nog niet ver genoeg ontwikkeld. Ze worden elk jaar stabieler en stiller.” In plaats daarvan koos Patrick voor een warmtepompboiler. Deze haalt de warmte uit de vuile ventilatielucht en stopt deze in een vat van 270 liter water. “Als ik ’s morgens onder een warme douche sta, bedenk ik dat deze warmte uit ons huis komt in plaats van uit gas. Dat is hartstikke gaaf!”

Zonne-energie optimaal gebruiken

Patrick kocht wel alvast een zwaardere omvormer voor de zonnepanelen, met het oog op een eventuele warmtepomp in de toekomst. Er is genoeg capaciteit om wanneer nodig met ruim twintig panelen te groeien. Op dit moment is het aantal zonnepanelen in balans met de energie die wordt gebruikt. “Dat is beter voor het net”, vindt Patrick. “En straks verdwijnt de salderingsregeling, dan krijg je niets meer terug voor teveel opgewekte stroom. De ontwikkelingen van zoutaccu’s volg ik dan ook op de voet! Hopelijk komt er een moment dat ik die aan kan schaffen en mijn eigen energie kan opslaan.”

Totdat het zover is, bedenkt Patrick oplossingen om de energie van de zonnepanelen zo goed mogelijk te benutten. “Ik doe zoveel mogelijk met mijn domoticasysteem. Zo heb ik een sensor in de gordijnen verstopt, waardoor de tuinverlichting vanzelf uitschakelt als iemand de gordijnen sluit. Ook heb ik mijn slimme meter op het systeem aangesloten. Daarmee kan ik zien hoeveel energie ik produceer en hoeveel ik 

nodig heb. Met die kennis kun je leuke dingen bedenken, bijvoorbeeld een belletje laten rinkelen op een zonnig moment, als seintje om de wasmachine aan te zetten. Eigenlijk is energie besparen een soort lego voor volwassenen!”

Alle beetjes helpen

Duurzaamheid gaat voor Patrick verder dan het besparen van elektriciteit en gas. “Wij hebben geen tegels in de tuin, maar alleen planten en grind voor een goede afwatering. Daarnaast hebben wij een klein geveltuintje aangelegd aan de voorkant. Alle beetjes helpen!” Zijn tip voor anderen is om met kleine dingen te beginnen. “Koop een rol tochtstrips, ledlampen en een klep voor de brievenbus, daarmee win je al een hele hoop!”

Ga terug naar ervaringsverhalen >>
Bekijk hier de woning van Patrick Ploeg >>
Bekijk meer woningen uit Leiderdorp >>

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud