Ap’s eigen plan voor een aardgasvrij appartement

Op de bovenste verdieping van dit gebouw in Leiden wonen Ap en zijn vrouw. Bij de bouw in 2000 is het pand naar de maatstaven van toen redelijk geïsoleerd, al zag Ap nog een aantal kansen om het energie- en gasverbruik te verlagen. Ondanks verschillende pogingen, lukte het niet om hier met zijn VvE een gezamenlijk plan voor te maken. De meeste buren wonen maar kort in het gebouw en willen zich niet wagen aan grote verbouwingen.

Het geluk van het dakterras
“Op een gegeven moment heb ik mijn eigen plan getrokken,” vertelt hij. De isolatie en de radiatoren van zijn appartement bleken goed genoeg om de woning te kunnen verwarmen met een warmtepomp en op het aangrenzende dak van de VvE was plaats voor een buitenunit. “De buren wonen een verdieping lager, dus zij hebben geen last van het geluid,” legt hij uit. “Ik kreeg toestemming van de VvE om daar de buitenunit neer te zetten en leidingen naar binnen te boren.” Zodra dat geregeld was, kon de warmtepomp worden geplaatst. “Die is aangesloten op de bestaande radiatoren, want vloerverwarming was helaas niet mogelijk.

Ap is heel tevreden met zijn lucht-water warmtepomp, maar beseft ook dat deze oplossing niet zomaar te kopiëren is naar de andere appartementen in het gebouw. “Die grenzen aan elkaar, waardoor de buitenunit alleen op de balkons geplaatst zou kunnen worden – en dat vergroot weer het risico op geluidsoverlast.”

Straks geen aansluiting op het warmtenet
In de wijk waar Ap woont, zijn plannen om appartementengebouwen aan te sluiten op een warmtenet. “Daar is al veel discussie over, vooral over de kosten. Op een gegeven moment kunnen bewoners verplicht worden om zich aan te sluiten.” Ap hoeft zich daar nu geen zorgen meer over te maken: doordat hij al een warmtepomp heeft, hoeft hij de vaste kosten voor de aansluiting op het warmtenet niet te betalen.

Goed gevoel zonder gas
Ap voelt zich verantwoordelijk en is bewust bezig met het verminderen van zijn CO2-uitstoot. Het verduurzamen van zijn woning vindt hij dan ook een goede besteding van spaargeld. Een vraag die Ap regelmatig hoort, is in hoeveel jaar de investering van een warmtepomp terug te verdienen is: “Ik vind dat een onterechte vraag. Men vraagt dat toch ook niet bij het kopen van een nieuwe auto, keuken of e-bike?” Voor hem gaat het om het bijdragen aan minder uitstoot van broeikasgassen. “Wij zitten met een goed gevoel thuis in een warm huis – zonder gas!”

De gasmeter is intussen weggehaald, maar de stroommeter is wel harder gaan lopen. Ap: “Ik hoop dat mijn hele stroomverbruik gecompenseerd kan worden door bij te dragen aan een Rotterdams project met zonnepanelen en mijn aandelen in de twee windmolens bij Zoeterwoude.”

Tip voor andere appartementseigenaren
Zijn advies voor mensen die ook in een VvE wonen: “Laat merken dat je geïnteresseerd bent in verduurzaming en probeer een groepje te vormen met andere bewoners om samen na te denken.”

Heb je een vraag voor Ap of wil je meer weten over zijn woning? Ga naar het woningprofiel.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud