Een thuisbatterij om zonne-energie op te slaan - Duurzame Huizen Route

Een thuisbatterij om zonne-energie op te slaan

INTERVIEW – Tijdens twee goed bezochte thematours vertelde Boudewijn Mulders over de thuisbatterij en andere stappen die hij met zijn vrouw heeft gezet om hun woning te verduurzamen. ‘We lieten een warmtepomp installeren en kozen voor elektrische verwarming, daarmee schoot ons energieverbruik omhoog. We kozen voor zonnepanelen om deze energie op te wekken. Met een thuisbatterij kunnen we het te veel aan energie opslaan voor later gebruik’, vertelt Boudewijn.

Tijdens de thematours hebben Boudewijn en zijn vrouw hun woning opengesteld om bezoekers te vertellen over hun duurzame aanpassingen. Deze rondleiding was met name gericht op de thuisbatterij. ‘We vonden het erg leuk en leerzaam om een thematour te geven. Je geeft niet alleen zelf informatie, maar hoort ook meer over de ervaringen van bezoekers’, zegt Boudewijn. Zelf konden Boudewijn en zijn vrouw de eerste duurzame stappen zetten dankzij een subsidie die ze hebben aangevraagd.

Warm en comfortabel
Begin 2016 verhuisden Boudewijn Mulders, zijn vrouw en hun drie kinderen naar een herenhuis uit de jaren ’30 in Alkmaar. Ze vielen voor de ruimte, indeling en de afwerking van de woning. Aan verduurzamen dacht het stel totaal niet bij aankoop. Dat veranderde toen ze de oorspronkelijke houtkachel niet konden overnemen en op zoek moesten gaan naar andere manieren om hun woning warm en comfortabel te houden. Dat leidde onder andere tot een warmtepomp, zonnepanelen en een thuisbatterij. ‘Met de salderingsregeling is dit nog niet rendabel, maar we leveren nu wel een grote bijdrage aan ons eigen verbruik en beperken de belasting van het netwerk door de energie op te slaan’, zegt Boudewijn.

Meer wooncomfort
Het stel is erg blij met hun duurzame investeringen. ‘Vooral het isoleren van het glas, de spouwmuur, de vloer en het dak hebben ons meer wooncomfort gegeven’, vertelt Boudewijn. ‘Meer wooncomfort en bijdragen aan verbeteringen zijn altijd onze uitgangspunten geweest. Niet de financiële besparing.’ Hij vindt het dan ook belangrijk dat ieder zijn eigen bijdrage levert aan duurzaam wonen: ‘We moeten het met z’n allen doen. Soms is het groot, soms klein, soms veel, soms weinig. Soms goedkoop, soms wat duurder, maar het is wel altijd wat. Als iedereen voor haar of zijn praktische en financiële situatie meer dan gemiddeld doet en blijft doen, gaan we met z’n allen vooruit.’

Toekomstplannen
Boudewijn en zijn vrouw zijn al een heel eind op weg met hun woning. Doordat ze het huis in delen hebben opgepakt was er tijd om goed na te denken over de projecten. Ze zijn dan ook erg tevreden met hun duurzame woning. Toch blijven er toekomstplannen. ‘Er resteren nog wel wat ruimtes om te verbeteren. Vooral de isolatie van sommige kamers kan nog beter’, aldus Boudewijn.

Bekijk het woonprofiel of stel een vraag aan Boudewijn

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud