Jan Betten woont, samen met zijn partner, al zo’n dertig jaar in een rijtjeshuis in Ermelo. Destijds kochten ze deze woning, omdat deze mooi ruim was en het in een rustige wijk vlak bij het centrum ligt. Ze hebben de woning verduurzaamd met het oog op het milieu, maar ook met het oog op de kosten. Jan: “Wij zijn allebei al op leeftijd aan het komen. Mocht er een van ons wegvallen, dan moet de ander toch in het huis kunnen blijven wonen.” Nu ze alle duurzame stappen hebben gezet, delen ze graag hun verhaal.
Jan en zijn partner zijn begonnen met het vervangen van alle verouderde kozijnen door kunststof kozijnen met daarin HR++ glas. Daarna volgenden andere onderdelen. “De vloerverwarming zat er al in, wel hebben we alle kruipruimtes opgevuld met extra isolatiemateriaal”, geeft Jan aan. Naast de vloer heeft Jan ook het schuine dak geïsoleerd. Deze hebben ze van binnenuit na-geïsoleerd. De laatste isolatiemaatregel die ze hebben genomen is het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie.
Van het gas af
Zodra de isolatie op orde was, bekeken ze de mogelijkheden voor zonnepanelen. “We hebben ons samen met de buren laten voorlichten over de zonnepanelen. Uiteindelijk hebben we deze ook met drie personen aangeschaft”, vertelt Jan. “We hebben nu in totaal negen zonnepanelen op ons dak liggen.”
Sinds drie maanden zijn Jan en zijn partner helemaal van het gas af en verwarmen ze hun woning met een warmtepomp. Ze kozen voor een lucht/water warmtepomp. Deze kochten ze van een bevriende installateur en hebben ze gefinancierd met een duurzaamheidslening die ze via de overheid kregen.
‘De energiekosten zijn gehalveerd’
Voor Jan en zijn partner is de woning klaar en staan er geen duurzame plannen meer op het programma. Wel hebben ze onlangs een hybride auto gekocht. “Dit is voorlopig onze laatste aanschaf aangaande verduurzaming”, vertelt Jan. “We moeten nog even goed kijken wat het exacte financiële voordeel is, maar voorlopig zijn de energiekosten gehalveerd. Verder is de temperatuur binnen altijd constant en wordt alles automatisch geregeld.”
‘Laat je goed voorlichten’
Nu delen Jan en zijn partner hun ervaringen graag via de Nationale Duurzame Huizen Route. “We willen anderen graag laten zien wat er allemaal mogelijk is bij het verduurzamen van je huis en hoe je dit dan het beste kunt financieren. Daar zijn namelijk veel mogelijkheden voor zonder dat het veel kost aan maandelijkse lasten”, legt Jan uit. “Onze tip aan anderen is daarom: ga eerst kijken wat je precies wilt en of controleer of dit op financieel gebied allemaal kan. Laat je daarnaast vooral goed voorlichten.”