Locatie

Uitgelichte afbeelding

Twee-onder-een-kapwoning - 1938, Haren



Omschrijving

Winnaar juryprijs verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland 2020
Gasvrij en volledig energieneutraal; warmtebehoefte nog maar 20 kW/m2/jaar; dak-, gevel- en vloerisolatie; centrale balansventilatie met WTW; zonneboiler (400 l); zonnepanelen (systeem met 4800 Wpeak, en systeem voor stopcontact met 650 Wpeak); warmtepomp (lucht/water split, 3 kW).

Kenmerken

Bouwjaar: 1938
Energielabel: A+
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning: Nulenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie binnen, Spouwisolatie (spouwmuur), Centrale balansventilatie, Lucht/lucht warmtepomp, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Energiemonitor

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Beginsituatie: gasverbruik 2800 m3/jaar, geen isolatie, enkel glas. (i) vloer: houten vloer eruit en een PS isolatie vloer erin; (ii) gevel: spouwmuurisolatie (5 cm), binnenkant: 5 cm REMMERS binnenisolatie systeem (PUR); (iii) dak: buiten na-isolatie (12 cm PUR), binnen na-isolatie (8.5 cm ISOVER); (iv) drievoudig glas (waar mogelijk achter het historische oude glas)

Beschrijving energievoorziening van de woning

STROOM: Zonnepanelen met in totaal 5450 Wpeak: een groot systeem met 14 panelen, en een klein systeem voor het stopcontact met 2 panelen; WARMTE (CV): Lucht/water split warmtepomp 3 kW, houtkachel in de woonkamer; TAPWATER: Zonneboiler met 400 L, in de winter helpt de warmtepomp mee

Hoe is de ventilatie geregeld?

De ventilatie wordt verzorgd door een balansventilatie met warmteterugwinning (WTW). Deze is zo ingesteld dat die lucht voldoende ververst wordt.

Adviezen

Maatregelen zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie via de kruipruimte en zonnepanelen zijn snel doorgevoerd. Betere ramen kunnen ook nog zonder een al te grote ingreep later geplaatst worden. Met betere ramen maak je ook grote stappen in richting van kierdichtheid. Dan loop je snel vast omdat er vaak een vocht probleem ontstaat. De grote drempel is dus een duurzame ventilatie, d.m.v. van bijvoorbeeld een balansventilatie met warmte-terugwinning. Als je oude huis helemaal op de kop gaat tijdens een grote verbouwing, voeg dan een balansventilatiesysteem toe. Dit is niet alleen maar duurzam maar geeft ook nog een grote winst aan wooncomfort (verse lucht, geen tocht, geen schimmel). Plan voor de lange termijn: denk tijdens een verbouwing ook aan leidingen/buizen/doorvoeren voor de toekomst (bv voor zonneboiler, zonneboiler, warmtepomp). De zonnepanelen, zonneboiler, en warmtepomp zijn investeringen die je in de toekomst nog zou kunnen doen, maar als je later de leidingen/buizen/doorvoeren nog moet aanleggen, wordt het snel lastiger en duurder. Als je het al tijdens een verbouwing doet, is het goedkoper. Als je dakpannen moet vervangen, dan kan je het dak ook van buiten isoleren. De kosten voor het isolatiemateriaal zelf zijn meestal te verwaarlozen. De dakpannen komen dan hoger te liggen, en de dakgoot moet aangepast worden, maar dat kan zonder dat het opvalt (zie afbeelding van ons huis). Bij drievoudig glas krijg je snel te horen dat je dan aan de buitenkant condensforming krijgt. Dat is ook zo, maar het gebeurd alleen maar op een paar dagen in het jaar (in de herfst) in de vroege ochtenduren, als het toch nog donker is. Dit stoort echt niet.

Ervaringen

Aannemers weten vaak niet alles van de precieze bouwfysica en komen snel met stellingen dat isolatie tot vocht en schimmel leid. Gebruik tools, zoals https://www.ubakus.de/u-wert-rechner/ waar je zelfs de (toekomstige) opbouw van je muur/bouwdeel kan nabootsen om te zien wat het effect is van een na-isolatie.

Toekomstplannen

Batterij voor zonnestroom, slimme regulatie van de verwarming



Beschreven maatregelen
Interviews

Winnaar Duurzaamste Huis van Nederland:
Woning vóór 1945 groter dan 150m²

 

Vastgoed actueel: Winnaars Duurzaamste huis van Nederland bekend

 Bron: vastgoedactueel.nl




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud