Locatie

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1925, Oudehorne



Omschrijving

Sluiswachterswoning (gemeentelijk monument) nu gasloos en bijna energieneutraal

De woning betreft een voormalige sluiswachterswoning aan de Tjonger in Oudehorne. Het is een gemeentelijk monument. In 2017 is de woning van binnen geheel gestript en achter de woning is een aanbouw gerealiseerd van 50 m2 . De woning en aanbouw zijn maximaal geisoleerd en er wordt gebruik gemaakt van alternatieve energiebronnen. De woning is bijna energie neutraal.

 

1. Warmtepomp met unieke wisselaar vanuit de Tjonger

De verwarming van de woning vindt plaats door middel van een warmtepomp waarbij de energie met behulp van water uit de Tjonger wordt gebruikt. Dit is een uniek en gesloten systeem met een warmtewisselaar door middel van 300 meter tyleenbuizen op een grote rol in de Tjonger. Het systeem was bekend maar de uitvoering is een vernuftig stukje techniek dat door de firma Kuperus uit Oudehorne is bedacht. Noemenswaardig is ook dat we hier te maken hebben met een primeur in Friesland. De provincie Fryslan had nog niet eerder voor een dergelijk project een ontheffing verleend in kader van de Vaarwegenverordening.

2. Magnesietvloer en schuimbeton

De houten vloer in de bestaande woning is geheel vervangen door een dikke laag (40 cm) schuimbeton. Schuimbeton is een combinatie van water cement schuimmiddel en naar behoefte metselzand of andere vulstoffen. Door de grote hoeveelheid lucht is de isolatiewaarde hoog.

Op de verdiepingsvloer waar ook vloerverwarming ligt, is gebruik gemaakt van een magnesietvloer als afwerkvloer. Dit is een vloer die bestaat uit zout, magnesiet en zaagsel. Het is een ideale vloer (met name oudere) gebouwen die niet veel gewicht kunnen hebben. De vloer is brandwerend, zeer licht van gewicht, naadloos en isolerend. Deze vorm van vloerafwerking is vrij onbekend, maar de aannemer Achtien en Monkel uit Oudehorne had er ervaring mee en adviseerde het.

3. Geïsoleerd dak met zonnepanelen en sedumdak

Naast de isolatie van alle buitenmuren is het dak van de bestaande woning vanaf de buitenkant geïsoleerd met dikke isolatieplaten (85mm). Voor het dak van de aanbouw is gekozen voor een sedumdak. Deze vorm van dakbedekking is niet alleen fraai, maar is bestand tegen alle weersomstandigheden, gaat langer mee en is isolerend. Het dak is aangelegd door Terra Flora uit Nieuwehorne.

Op het dak van de bestaande woning (aan de westkant; dus uit het zicht) liggen 15 zonnepanelen van het indak-systeem. De panelen zijn gemonteerd in het dak en vervangen de dakpannen. Binnenkort komen er nog een aantal zonnepanelen bij op de schuur, zodat de woning echt “0 op de meter” heeft qua energie.

https://vimeo.com/273137695?ref=fb-share

Kenmerken

Bouwjaar: 1925
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Duurzaam monument,

Toegepaste maatregelen

Bouwkundig advies, Installatieadvies, Architectuur, Interieurontwerp, Nul-op-de-meter woning, Aanbouw, Levensloopbestendig, Dakisolatie bij bouw, Na-isolatie schuin dak buitenkant (dakisolatie), Vegetatiedak (groendak), Dakisolatie buitenkant, Gevelisolatie bij bouw, Wandisolatie binnen, Vloerisolatie bij bouw, Na-isolatie vloer, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Drievoudig glas, Isolerende kozijnen, Milieuvriendelijke verf, Hout, Passieve zonwering, Luiken, open bron, Warmtepompboiler, Vloerverwarming, Warmtewisselaar douche, Zonnepanelen (PV), Ventilatieroosters, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Gordijnen, Meubels, Regenwaterafkoppeling, Compostbak, Vogelbehuizing, Groene energie

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Zie hierboven.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Zie hierboven.

Ervaringen

We zijn zeer tevreden over de werking van de warmtepomp met warmtewisseling uit Tjonger.

Toekomstplannen

Nog een aantal extra zonnepanelen toevoegen om helemaal energie neutraal te zijn.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud