Woonboot - 1958, Amsterdam
Omschrijving
Groot woonschip (voormalige viskotter uit 1958) is in 2017 in eigen beheer volledig verbouwd tot energieneutrale woning, met warmtepomp (water-water), WTW luchtventilatie, pv-panelen, zonneboiler, grijswatersysteem, wateronthardingsunit en natuurlijk goede isolatie rondom.
Kenmerken
Bouwjaar: 1958
Energielabel:
Soort: Woonboot/ woonark
Duurzame woning:
Nul-op-de-meter woning,
Aardgasvrij,
Bedrijfsmatig betrokken als:
Architect: verantwoordelijk voor ontwerp gehele woning
Toegepaste maatregelen
Maatwerkadvies, Bouwkundig advies, Installatieadvies, Architectuur, Interieurontwerp, Ontwerpmaatregelen, Nul-op-de-meter woning, Dakisolatie bij bouw, Dakisolatie binnenkant, Gevelisolatie bij bouw, Wandisolatie binnen, Vloerisolatie bij bouw, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Isolerende kozijnen, Hout, Kierdichting, Water/water warmtepomp met absorbers, Houtkachel, Buffervat, Vloerverwarming, Pompschakelaar, Warmtewisselaar douche, Zonnepanelen (PV), Centrale balansventilatie, CO2-sensor (ventilatie), Actieve zonwering, Waterbesparing overig, Temperatuurregeling per vertrek, Energiemonitor, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Zuinige wasdroger, Gordijnen, Meubels
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
Eigenlijk is de renovatie van het schip vergelijkbaar met nieuwbouw; de uitvoering wat zo rigoureus, omdat we alle mogelijkheden wilden benutten om goed te isoleren (wat zeer belangrijk is bij een stalen schip, om condensatie te voorkomen). Alles is met 10 cm PUR-schuim geisoleerd en alle glasramen zijn voorzien van HR++.
Beschrijving energievoorziening van de woning
Wij hebben een groot buffervat (1000L) waar naast de water-water warmtepomp (uitwisseling met het IJ-water onder ons schip) ook de zonneboiler en de houtkachel zijn warmte in kan stoppen. Het buffervat wordt tot 45 graden bovenin verwarmd, zodat met een doorstroomspiraal voldoende warm water ontstaat om te douchen. Je behoeft met dit systeem nooit het water tot boven de 60 graden te verwarmen (tegen legionella), omdat het zeer korte tijd 45 graden is en de bacteriën daarmee geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Omdat ventilatie in een schip heel belangrijk is (alle wanden zijn écht luchtdicht!) hebben we gekozen voor een goede warmte-terugwinning-balansventilatie (WTW) met zeer hoog rendement van 97%. Verder nog 25 pv-panelen, 2 zonneboilerpanelen, een ontkalkinstallatie voor zacht water en grijswatersysteem voor het doorspoelen van de toiletten en voor het schoonspuiten van de dekken.
Adviezen
belangrijke tip is je goed te laten informeren en goed kijken hoe anderen de transitie hebben gedaan. Iedereen is vaak heel trots op zijn eigen woning (of woonschip) en wil graag alle bijzondere technische voorzieningen toelichten. Vragen kost niets!
Ervaringen
Omdat we zelf de hele verbouwing hebben geregeld konden we alles goed in de gaten houden. Dit moet je liggen en kost wel heel veel tijd (ca 1 dag in de week gedurende een jaar), maar betaalt zich uit in de kwaliteit die we nu ondervinden.
Toekomstplannen
Eventueel, als terugleveren van energie geen geld meer oplevert, zou ik overwegen een thuisbatterij aan te schaffen. Nu is dat nog lang niet (financieel) haalbaar.