VvE Kostverlorenhof – 2007, Amsterdam


Beschrijving

VvE Kostverlorenhof telt 42 appartementen. In de afgelopen 10 jaar zijn er verschillende duurzame maatregelen genomen om energie te besparen en op te wekken met zonnepanelen. Tevens zijn er stappen genomen om elektrisch rijden te faciliteren.

Energieadviseur via de gemeente

Met hulp van subsidie van de gemeente Amsterdam werd er in 2013 een energieadvies voor de VvE opgesteld. In lijn met de uitkomsten van dat advies is de verlichting de algemene ruimtes vervangen door ledverlichting. In het adviesrapport werd ook het installeren van zonnepanelen als mogelijkheid beschreven.

27 Zonnepanelen

Op het dak is ruimte voor 120 zonnepanelen. In 2018 zijn er 27 zonnepanelen geplaatst, de rest volgde jaren later. De reden? De bewoners waren niet allemaal even enthousiast over zo’n grote investering. Na veel vergaderen en overleg over verschillende scenario’s, was er uiteindelijk een kleine meerderheid voor het plaatsen van de 27 zonnepanelen op een deel van het dak. De VvE heeft de aankoop en installatie in eigen beheer uitgevoerd. De opgewekte stroom voorziet in één derde van de energiebehoefte van de algemene ruimtes, met o.a. vier liften.

Tweede investering

Hoewel de bewoners tevreden waren en geen hinder ervoeren (door bijv. schittering of geluidsoverlast) van de zonnepanelen, werd er niet gelijk positief gereageerd toen er met hulp van energiecoöperatie Onze Zon een voorstel werd ingediend voor het plaatsen van meer panelen. Het voorstel werd door de ALV afgekeurd. Verdere toelichting over duurzaamheid, praktische zaken en het kostenplaatje bleek nodig. Uiteindelijk ging de ALV akkoord, werd er een handtekening gezet en twee jaar later waren ook deze zonnepanelen operatief.

Laadpalen

In de garage zijn in 2023 laadpalen geplaatst voor elektrische auto’s. De VvE faciliteert de ruimte voor de installaties, maar de laadpalen zijn individueel aangeschaft. Helaas zijn de laadpalen tot in ieder geval eind 2023 niet operationeel, omdat ze door de netbeheerder niet aangesloten kunnen worden.

Toekomstplannen

De VvE oriënteert zich op mogelijkheden voor het installeren van warmtepompen voor bewoners. Ook wordt er gesproken over een onderzoek naar de mogelijkheden voor het plaatsen van groendak op een aantal kleine, met bitumen bedekte daken.

Kenmerken

  • Aantal woningen/appartementen: 42
  • Bouwjaar: 2007
  • Andere eigenaren dan particuliere bewoners: Ja, particuliere verhuurders
  • Het bestuur van de VvE bestaat uit: Voorzitter, secretaris, penningmeester, algemeen lid (totaal 5 leden)
  • Betrokken professionals: energieadviseur, gemeente, energiecoöperatie

Financiën

Er is gebruik gemaakt van subsidie van de gemeente om een energieadviseur in te schakelen. Het aanschaffen van ledverlichting en plaatsen van de eerste 27 zonnepanelen kon uit de kas van de VvE betaald worden.

Voor de tweede investering in zonnepanelen is een energiecoöperatie in de arm genomen die ook ondersteunde bij het aanvragen van de postcoderoosregeling/SCE-regeling.

Gedurende het aankooptraject werd de postcoderoosregeling gewijzigd (nu SCE-regeling). Hoewel de SCE-regeling voor het financiële plaatje minder voordelig is dan de postcoderoosregeling, zijn de bewoners alsnog tevreden met de opbrengst en terugverdientijd (15 jaar) van de zonnepanelen.

Stel een vraag

Via dit formulier neem je contact op met de VvE, voor vragen over de duurzame maatregelen in het pand. LET OP: Geen acquisitie. Neem voor mediaverzoeken, vragen vanuit de gemeente, onderzoeksvragen, studentenopdrachten en andere vragen contact op met de organisatie.
Naam(Vereist)
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud