Tussenwoning- 1892, Haarlem
Omschrijving
Het Garenkokerskwartier in Haarlem is een wijk die rond 1890 is gebouwd. De huizen zijn oorspronkelijk slecht geïsoleerd (geen spouwmuren bijv.) en daarom lastiger te verduurzamen. Ons huis is een tussenwoning uit 1892 met 2 verdiepingen. In eerste instantie hebben we alle ramen van dubbel glas of voorzetramen voorzien (ivm het glas in lood) en vervolgens het dak en de vloer geïsoleerd. Het energielabel is na die maatregelen van G naar E gegaan. In 2017 hebben we een hybride warmtepomp laten installeren waardoor het gasverbruik nu met 80% is afgenomen tot ongeveer 250 m3/jaar. Het gasverbruik is nu vooral nog voor warm water en koken. We hebben verder een thermostaat met zoneregeling zodat we elke kamer apart kunnen regelen. Het energielabel van het huis is nu C.
Kenmerken
Bouwjaar: 1892
Energielabel: C
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning:
Energiezuinige woning,
Bedrijfsmatig betrokken als:
isolatie, zonnepanelen, zonneboilers, hybride warmtepompen
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
Het huis heeft een geïsoleerde houten vloer, dakisolatie en gewoon dubbel glas cq voorzetramen. In de serre zit veel glas, dus die ruiten hebben we laten vervangen door HR++ glas. Verder natuurlijk kierdichting, geïsoleerde leidingen en radiatorfolie achter de radiatoren.
Beschrijving energievoorziening van de woning
Hoewel ons huis vooroorlogs is, geen spouwmuren of vloerverwarming heeft en normale radiatoren kunnen we het huis met een 8 kW warmtepomp goed verwarmen. Ons electriceitsverbruik is 100% groen omdat het is afgedekt door zonnestroomdelen van een collectief zonnedak (postcoderoos project) en aandelen in een windmolen (WindCentrale).
Hoe is de ventilatie geregeld?
Natuurlijke ventilatie
Adviezen
Voor je een warmtepomp laat installeren kun je makkelijk door je CV temperatuur tijdelijk op 50C te (laten) zetten controleren of je huis geschikt is voor lage temperatuurverwarming. Als het huis op een gewone winterse dag nog warm wordt dan is je afgiftesysteem (bijv. radiotoren) geschikt voor een warmtepomp.
Ervaringen
Onze ervaring is dat een hybride warmtepomp heel geschikt is om een matig geisoleerd oud huis te verwarmen.
Toekomstplannen
In de toekomst willen we het gasfornuis vervangen door een inductiekookplaat. Mocht de houten vloer aan vervanging toe zijn dan zullen we daar vloerverwarming in laten aanbrengen.
Tips
Je kunt de warmteafgifte van de radiatoren verhogen met radiatorventilatoren. Dit is vooral handig bij overstap naar een hybride warmtepomp omdat de watertemperatuur dan lager wordt. Een bekend merk is SpeedComfort.