Woningen

Uitgelichte afbeelding

Twee-onder-een-kapwoning - 1956, HeilooOmschrijving

Het huis bestaat uit drie verdiepingen die alle drie bewoond en  verwarmd worden. Er wordt sinds 2013 op twee manieren energie geproduceerd. In de eerste plaats zijn er 32 zonnepanelen die elektrische energie produceren vanuit de inkomende zonnestraling. Daarnaast is er een lucht-water warmtepomp die warmte-energie produceert vanuit de altijd door de zon op peil gehouden aanwezige warmte in de lucht. De door de warmtepomp geproduceerde warmte zorgt volledig voor verwarming van het huis en voor warm water in de badkamer. Al het energieverbruik is elektrisch en wordt per jaar volledig gedekt door de energie die wordt geproduceerd door de zonnepanelen. Er is geen gasaansluiting meer; ook koken is elektrisch. Tot op heden wordt er per jaar meer elektrische energie geproduceerd dan verbruikt; dat wordt geleverd aan het net (Greenchoice). Een deel van de elektrische energie wordt gebruikt voor de elektrische auto (Hyundai Ioniq Electric). Ik laad bijna alleen thuis; deze auto rijdt afhankelijk van het seizoen (en hoe hard je ermee rijdt) ruim 260 tot 320 km op 1 lading. De warmtepomp zou ook nog wat meer warmte-energie kunnen produceren, maar er is geen met het elektriciteitsnet vergelijkbare infrastructuur (geen warmtenet) om dat aan anderen te kunnen leveren, dus dat wordt niet gedaan.

Kenmerken

Bouwjaar: 1956
Energielabel: A++
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning: Nulenergiewoning, Plusenergiewoning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Dakisolatie binnenkant, Spouwisolatie (spouwmuur), Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, HR++ glas, Elektrische auto, Waterbesparing overig, CO2-sensor (ventilatie), Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Zonnepanelen (PV)

Foto's


Extra informatie
Adviezen

Overweeg een warmtepomp voor verwarming en warm water, zeker als de gasketel al tegen de 10 jaar oud is en binnenkort aan vervanging toe is. Grote jaarlijkse besparingen zijn dan mogelijk. De huidige warmtepompen zijn veel rendabeler dan de vroegere generaties waar de meeste mensen (en adviseurs) nog aan denken en op basis daarvan soms vrij terughoudend adviseren. Bovendien zijn er nu gunstige subsidies mogelijk.

Ervaringen

Verwarmingskosten nu ca 40% van de verwarmingskosten voorheen op gas, als de zonnepanelen buiten beschouwing worden gelaten. Vanwege de zonnepanelen is de feitelijke besparing op verwarming zelfs meer dan 85%, dus nog maar ca 15% van de kosten van voorheen. Hierbij wat verbruiksgegevens van de warmtepomp over de tijd: 17/10/2013 tot 17/10/2014 1759 kWh 17/10/2014 tot 17/10/2015 2373 kWh 8/04/2015 tot 8/04/2016 2296 kWh Deze verbruikscijfers zijn veel lager dan waar ik vooraf rekening mee gehouden heb (ik had veiligheidshalve rekening gehouden met een verbruik van rond de 3500 kWh; ik had in de jaren daarvoor een gasverbruik van ca 1200 m3 per jaar en rekende met een vrij hoge energiewaarde voor gas van 10 kWh/m3 gas). Een reden dat het vanaf het tweede jaar wat hoger is, is dat de bovenverdieping sinds oktober 2014 ook verwarmd wordt. Daarvoor was het alleen de benedenverdieping. Er zijn nog wat mogelijke redenen te bedenken waarom het verbruik zoveel lager uitvalt: - Wat zachtere winters vanaf 2013 - Een ruit op het oosten van de woonkamer is van dubbel naar drievoudig glas gegaan in 2013 - Er is in 2013 een gordijnen afscheiding aangebracht tussen woonkamer en minder goed geisoleerde en minder verwarmde aanbouwkeuken - Misschien is het verwarmingsgedrag nog iets bewuster gewordenBeschreven maatregelen
Interviews

Eerst denken, dan doen

Jan Treur woont energieneutraal en doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen RouteWoningeigenaar Jan Treur opent sinds 2013 ieder jaar de deuren van zijn woning tijdens de opendeurdagen van de Nationale Duurzame Huizen Route. Samen met zijn zoon woont hij in een jaren ’50 huis in Heiloo. Stapsgewijs heeft Jan zijn huis duurzamer gemaakt. Vanwege de ligging en de staat van het huis is het een klus die veel denkwerk vergt en uitdagingen met zich meebrengt.  Maar Jan zet zijn plannen voort, hij heeft één doel: van dat gas af! Nu kan hij tevreden vertellen dat de woning energieneutraal is. 

Al lange tijd loopt Jan rond met het idee om geen gas meer te gebruiken. Duurzaamheid is een thema dat hem sinds eind jaren 70 al bezighoudt. Regelmatig stond hij in Alkmaar zonne-energie en windmolens onder de aandacht te brengen. ‘Vooral om bewustzijn te creëren. Voor de gewone mens was het toen nog niet haalbaar.’ Inmiddels is dat anders en heeft Jan zelf ook rond de 30 zonnepanelen op zijn dak liggen. Maar voordat Jan begint met energie opwekken, investeert hij in besparing. Daaronder vallen spouwmuurisolatie, vloerisolatie, HR++-glas en dergelijke maatregelen. “De spouw is niet heel groot, zo’n 6 cm, toch heb ik hem geïsoleerd. Ik heb ook gekeken naar isolatie aan de binnenkant van de muur, maar daar werd de kamer zo smal van.”

In 2013 maakt hij de stap naar zonnepanelen en een warmtepomp. “Een aantal jaar eerder wilde ik al zonnepanelen aanschaffen. Dat werd echter afgeraden. Een installateur kwam langs, bekeek het dak, en zei dat het geen zin had.” Er blijkt veel schaduw van bomen en andere huizen te zijn, en het dak op het zuiden is niet erg groot. Toch laat Jan zich hierdoor niet uit het veld slaan. Er komt – mede om andere redenen - een groot dakkapel aan de noordkant van de woning en een afdak in de tuin, dat creëert twee nieuwe mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen. Jan schaft de zonnepanelen aan met micro-omvormers per paneel waardoor hij ook in de schaduw efficiënt energie kan produceren. Het grootste deel van de maatregelen heeft Jan niet zelf uitgevoerd. Wél het denkwerk: “Er zit bij mij meer techniek in m’n hoofd dan in m’n handen.” Het internet was hierbij zijn grootste hulpmiddel. 

Jan Treur woont energieneutraal en doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen RouteNa de zonnepanelen doet Jan onderzoek naar verschillende type warmtepompen. Een eerste afspraak met een installateur levert hem een ontmoedigende offerte van 25.000 euro op. Via verder zoeken op Internet komt hij bij een andere installateur terecht die dezelfde warmtepomp voor 15.000 euro levert, zelfs met extra service.  “Vraag altijd meer dan één offerte op!” benadrukt Jan. Over de warmtepomp is Jan erg enthousiast. ‘Het is eigenlijk gewoon een verwarmingsketel, maar dan op elektriciteit.’ Hij moedigt mensen, zeker die met een CV-ketel van 10 jaar of ouder, aan om serieus naar een warmtepomp als alternatief te kijken.

Om de warmtepomp van genoeg elektriciteit te voorzien en het oude gasverbruik van 1200 m3 per jaar te dekken, berekent Jan vooraf dat de zonnepanelen ruim 3.000 kWh zouden moeten opbrengen. Het eerste jaar wordt een grote verrassing als hij ontdekt dat er maar 1.800 kWh is verbruikt.  In deze periode verwarmde hij alleen de benedenverdieping. Later is zijn zoon op de bovenverdieping gaan wonen waardoor het berekende verbruik wel gehaald wordt. Elektriciteit die overblijft stopt Jan in zijn elektrische auto of levert hij terug aan het net. Hij is blij dat het salderen tot 2023 blijft. Tegen die tijd wil hij zich eventueel verdiepen in thuisbatterijen, maar “voor nu heb ik de grootste slag geslagen.” 

 

Interview

Laat 't blinken van zonnepanelen

Jan Treur (68) uit Heiloo maakte van zijn jaren 50-huis één brok energie. Maar liefst 32 zonnepanelen zorgden ervoor dat de twee-onder-een-kapwoning meer elektriciteit leverde dan het vroeg. Totdat hij op het idee kwam om zijn elektrische auto aan huis op te laden. ,,Mijn zoon van 19 rijdt ook in mijn auto, energieneutraal voor huis en vervoer samen redden we net niet meer.”

Lees verder >

Bron: Noord Hollands Dagblad
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud