Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2016, Assen



Omschrijving

Woning volgens systeem houtskeletbouw gebouwd. De fundering en het casco zijn door een aannemer geplaatst en de afbouw is grotendeels door de eigenaars zelf uitgevoerd. Bij de keuze van de materialen is gekozen voor zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Uit respect voor de prima kwaliteiten en de positieve bijdrage aan de gezondheid van de verwerkers en de bewoners. Ook voor de installaties is gekozen voor Low-tech. Eenvoudige techniek die weinig onderhoud vraagt, energieuinig is en eenvoudig te bedienen is. De woning is aardgasloos. Bijzonder is de wintertuin (Wintergarten) aan de voorzijde van de woning. Dit is een ruimte met veel glas. Het licht en de warmte worden in de donkere, koude seizoenen benut; passieve zonne-energie. Verder is de woning erg goed geïsoleerd en samen met zonnepanelen bijna energieneutraal.

Kenmerken

Bouwjaar: 2016
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Aardgasvrij, Ecowoning, Houtskeletbouw,

Toegepaste maatregelen

HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Drievoudig glas, Rogips, Milieuvriendelijke verf, Hout, Tegelkachel, Zonnepanelen (PV), Mechanische afvoer ventilatie, Ventilatieroosters, Zomernachtkoeling, Inductie fornuis, Vloerbedekking, Groene energie, Energiebespaarlening, Meubels, Dakisolatie binnenkant, Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie binnen, Wandisolatie buiten, Overige bouwmaterialen, Warmtewisselaar douche

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Fundering van PS-bekisting met vezelbeton. Schuimbetonvloer van 50 cm. Afwerkvloer van droge Fermacell estrichvloer. Houtskeletbouwgevels en -dak. Houtvezelisolatie 4cm en 23,8cm cellulosevlokken. Overwegend HR++ glas en 3 ramen met tripleHR glas. Geïsoleerde voordeur.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Tighelkachel 6D in de woonkamer/woonkeuken. Houtgestookte biomassakachel. Infraroodkachel in de badkamer. Warm tapwater badkamer en keuken via elektrische doorstroomverwarmers. 12 zonnepanelen op veranda in de achtertuin. Elektrische installatie met afgeschermde kabel.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Overwegend natuurlijke ventilatie. In het toilet beneden decentrale ventilatie.

Ervaringen

In mei 2017 zijn we in de woning getrokken. We vinden het heel prettig om hier te wonen. Inmiddels zijn we gewend aan de ruimteverdeling. De indeling wijkt een beetje af van standaard. Er zijn enkele kleine ruimtes die prima te gebruiken zijn voor de betreffende functie, maar deze ruimtes zijn ook te combineren voor andere doelen. We hebben nu een winter meegemaakt met een aantal flink koude dagen. De Tigchelkachel moest dan twee keer per etmaal worden gestookt. Op de verdieping daalde de temperatuur wel naar zo'n 17 graden. Door het heldere, koude winterweer konden we veel zonnewarmte benutten via de wintertuin. Leuk om te ervaren dat dit prima werkt. We hebben dus geen kou geleden. Afgelopen zomer was de woning redelijk koel te houden. Een houten huis koelt 's nachts snel weer af. Maar op de dagen dat de temperatuur boven de 35 graden kwam was het hier ook erg warm. We wonen er nu (medio 2020) reeds 3 jaar met veel plezier. We zijn dankbaar dat we in zo'n prettig huis en mooie plek mogen wonen.

Toekomstplannen

Het huis is klaar. De tuin moet nog wat verder aangekleed worden. En onderhoud plegen, zodat het mooi blijft.



Beschreven maatregelen
Interviews

Prettig wonen in houten huis met zonnewarmte

Bert Leemhuis woont met zijn vrouw en zoon in een zelf ontworpen huis in Assen. Hij maakte veel gebruik van natuurlijke materialen en koos voor eenvoudige technieken. De woning is aardgasvrij en bijna energieneutraal, al was dat laatste geen doel op zich. “Een prettig woonklimaat, dat was mijn uitgangspunt.”

Al sinds hij een jaar of 20 was, droomde Bert ervan om een houten huis te bouwen. “Ik ben altijd al geïnteresseerd in houtbouw. Het is een prettig product om mee te werken en om in te wonen.” In 2016 kwam deze droom uit. Het casco is opgeleverd door een aannemer: de fundering, begane grondvloer, het dak en de kale muren. De afbouw deed Bert zelf. “Mensen vragen mij weleens: ‘Is je huis nul-op-de-meter?’ Daar zit ik wel bijna aan, maar dat was niet mijn doel. Het ging mij om een prettig binnenklimaat.”

Natuurlijke materialen

Inspiratie voor de woning deed Bert op in Scandinavië, Oostenrijk en Zwitserland. Het huis is gebouwd als houtskeletbouw en goed geïsoleerd met natuurlijke materialen, waaronder houtvezel en cellulosevlokken. “Deze hebben van zichzelf goed eigenschappen. Als je die zo puur mogelijk gebruikt, heb je daar veel profijt van. Bij de huidige nieuwbouw zie je vaak dat als de warmte eenmaal in huis zit, het er moeilijk weer uit gaat. Bij ons kan het op een hete zomerdag wel warm zijn, maar daarna is de warmte zo weer weg.”

Over de tichelkachel is Bert ook enthousiast. “De kachel geeft stralingswarmte, dat voelt erg prettig aan, net als de warmte van de zon”, vertelt Bert. “Met één uur stoken, blijft de kachel een hele dag warm. Hij is heel efficiënt en geeft nauwelijks uitstoot. Daarnaast is het een eyecatcher ter hoogte van een statafel. We staan er graag bij met een bakje koffie.” De kachel dient als verwarming voor het hele huis. Dat betekent dat het boven soms 15 graden is. Een nadeel? “Nee hoor. Ik ben een van de velen die het niet te warm wil hebben op de slaapkamer.”

Zonnewarmte in de winter

Een andere warmtebron is de wintertuin, een tuinkamer aan de voorkant van de woning met veel glas. “Het is een bufferruimte die de warmte van de zon opvangt”, legt Bert uit. “We hebben er in strenge winters veel profijt van. Als het buiten 5 graden is en de zon schijnt, dan is het daar al snel 20 graden. Als je de deuren naar de woonkamer en overloop open zet, dan verdeelt die warmte zich over huis en hoeft de kachel minder te werken.”

Het tapwater wordt verwarmd met een doorstroomverwarmer. “Dat houdt geen voorraad warm, maar verwarmt het water zodra je het gebruikt. Dat kost stroom als je de kraan aan zet, maar als de kraan dicht is, gebruikt hij niets.” Tot slot heeft de woning zonnepanelen om de energie die nog nodig is grotendeels op te wekken.

Duurzame Huizen Route

Bert kan nog veel meer te vertellen over zijn keuzes en de materialen in zijn woning. Hij deelt zijn kennis en ervaring graag via de Duurzame Huizen Route, om anderen op weg te helpen in hun zoektocht naar een duurzamer huis. Alvast een eerste tip: “Verdiep je in de voordelen van natuurlijke materialen en weeg die af tegen de iets hogere prijs die je betaalt. Het wooncomfort en de gezondheidsvoordelen zijn moeilijk in geld uit te drukken.”




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud