Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2017, Weert

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Welkom in Kalkhennephuis Weert! Het eerste hennephuis in Limburg…

Ons duurzame houtskelet huis is gebouwd met natuurlijke biobased materialen als hennep, hout en vlas en het past ons als een heerlijke jas. 

#kalkhennep #biobased #vlasisolatie #houtskelet #hergroeibaar #zonneorientatie #ademendemuren #gezondwonen #natuurlijkezonwering #hout #hennep #geenPUR #groenetuin 

Onze woonwens in 2016: wonen in een tent maar dan comfortabel In 2016 verhuisden we met ons jonge gezin terug naar onze geboortestad Weert. We wilden meer buiten zijn, meer groen om ons heen, meer schone lucht en dichterbij onze ouders wonen. Als kampeerders vindenw e het altijd heerlijk om in de zomervakantie buiten te leven in onze tent. Eenvoudig en in contact met de omgeving en lekker buiten zijn. Zo moest ons nieuwe huis ook worden! Wonen in een tent maar dan comfortabel op Laarveld in Weert, buiten en toch in contact met buren in onze kinderrijke buurt. 

Gezond wonen Het belangrijkst technische uitgangspunt van ons ontwerp was: gezond kunnen wonen. Dat betekent voor ons een woning met zoveel mogelijk natuurlijke materialen en zo weinig mogelijk technische installaties. Al snel werd duidelijk dat we ons huis zouden bouwen in houtskelet met natuurlijke isolatie. Hierdoor ontstaat een ‘ ademende' muur met een mooi binnenklimaat. De meeste huizen zijn ‘potdicht’ door het gebruik van minerale isolatie en spouwmuren met folie. Daarmee trek je een soort regenjas over je woning, terwijl wij juist een huis met een Gore-Tex jas wilden, een huis dat ‘ademt’. 

Pionieren in kalkhennep Ons huis heeft een houten skelet met daaromheen een massieve buitenmuur van 'kalkhennep'. Kalkhennep is een natuurlijk of biobased ‘beton’ dat gemaakt is door gehakselde stukjes hennephout te mengen met zuivere kalk en water. In 2016/2017 waren er in Nederland slechts een handvol woningen gebouwd met hennep. Maar na een avond onderzoek op internet was het voor ons duidelijk: dit is wat we moeten doen! Het is een natuurlijk materiaal, hernieuwbaar, hennep vangt CO² in als een malle, heeft uitstekende ademende kwaliteiten, houdt de warmte goed vast en het geeft ook wel een boost aan onze drang naar innovatie. We bezochten enkele andere pioniers en deelden onze passie voor natuurlijk bouwen en innovatie. Onze omgeving reageerde lacherig op onze ambities om met hennep te bouwen. Nu 8 jaar later is kalkhennep helemaal in opkomst! 

Techniek van kalkhennep Hennep isoleert zeer goed door de vele micro poriën in het hennephout. Deze zorgen samen met het kalk voor muren met een meer een constante temperatuur en luchtvochtigheid in huis. De muren zijn dampopen, ze nemen vocht op en staan het weer af. Het gebruik van dit natuurlijke beton zorgt er tevens voor dat het huis CO² opneemt in plaats van uitstoot. Hennep groeit in 100 dagen van een zaadje tot een oogstbare plant van 4 meter hoog. Bij de groei neemt de plant al heel veel CO² op uit de atmosfeer. En na het verwerken in de muren wordt tientallen jaren CO² in de muren ingevangen, omdat de kalk reageert met CO² uit de lucht. Deze methode was al bekend bij de Romeinen! . Duurzaam is het ook, mocht het huis ooit afgebroken worden, dan is de hennep en de kalk weer over de akkers uit te strooien. Het materiaal is daarmee ook niet milieubelastend. 

Stucwerk van kalk en leem en natuurlijke verf De massieve muren moeten ademen. Daarom zijn ze aan de buitenkant afgewerkt met stucwerk van kalk en ademende kalkverf en aan de binnenzijde is leem aangebracht. De leem zorgt ook voor een extra warmtebuffer: de warmte wordt langer in de muur vastgehouden, waardoor de muren in de winter niet koud aanvoelen. Voor de rest van het huis hebben we gekozen voor muurverven op natuurlijke basis. Dit alles draagt bij aan een erg prettig binnenklimaat en gezonde lucht binnen. 

Comfortabel in zomer en winter Overigens is bij de plaatsing van het huis de positie ten opzichte van de zon belangrijk geweest.  Er is een lamellenconstructie aan de zuid/west kant van het huis waardoor het ’s zomers binnenshuis niet te warm wordt en we ’s winters optimaal gebruik maken van de natuurlijke warmte van de laagstaande zon. In onze tuin hebben we op strategische plekken bomen aangeplant zodat we optimaal gebruik kunnen maken van de koelte van de bladeren in warme zomers. Na enkele jaren kunnen we stellen, dat het in huis en tuin aangenaam is bij hitte.

Duurzaamheidsambities Ons uitgangspunt was een gezond en comfortabel huis. Al heel snel kwamen we uit bij biobased materialen. Dat zijn natuurlijke materialen die hernieuwbaar zijn en die het aardse ecosysteem niet schaden. Met hennep in de wanden, vlas in de dakisolatie, het houtenskelet, leem en kalkstuc, natuurlijke verf, houten vloeren is ons huis zowel comfortabel als duurzaam voor de aarde. We hebben geen nul op de meter woning en we zijn ook geen grammenjagers wat betreft energiebesparing. Wat we wel willen uitdragen is dat je met biobased materialen een prachtig, modern en duurzaam huis kunt bouwen. Onze droom: huizen laten groeien op de akkers, de stikstof en koolstofkringloop sluiten, duurzame regeneratieve landbouw bevorderen en zorg dragen voor ons ecosysteem op deze aarde en tegelijk woningen bouwen met een gezond klimaat, waar het heerlijk wonen is. 

Kom het ook ervaren! Wij vertellen graag meer en helpen je op weg.

Thijs Mackus en Loes Janssen (met onze dochters Mette, Maud en Kaat)

 

Kenmerken

Bouwjaar: 2017
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Aardgasvrij, Ecowoning, Huis met eco-materialen, Houtskeletbouw,

Toegepaste maatregelen

Architectuur, Overige concepten, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Leemstuc, Milieuvriendelijke verf, Hout, Kalkhennep, Overige bouwmaterialen, Pelletkachel, Buffervat, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning is geïsoleerd door de massieve wandopbouw van Kalkhennep met een dikte van 38cm. Dit geeft een Rc waarde van 6,5

Beschrijving energievoorziening van de woning

De woning wordt verwarmd met vloerverwarming op de benedenverdieping. De warmwatervoorziening en verwarming wolrdt geleverd door een NIBE lucht water warmtepomp. Recent hebben wij de overstap gemaakt van een pellet CV naar een warmtepomp.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Ventilatie met kleppen, natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer.

Adviezen

Bedenk goed waarom je iets wilt. Laat je informeren. Wees eigenwijs. Biobased bouwen is goed voor gezondheid en de aarde.

Ervaringen

We delen graag onze ervaringen met modern bouwen met ecologische biobased materialen en het wonen in een eigentijds Kalkhennep huis.

Toekomstplannen

Inspireren



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud