Vrijstaande woning - 2020, Bosschenhoofd
Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.
Omschrijving
Aardgasvrije, energieleverende woning welke "luchtdicht" is gebouwd en goed geïsoleerd. Kunststof kozijnen met goede isolatiewaarde en triple glas. Uitgerust met balansventilatie met WTW, vloerverwarming op beneden- en bovenverdieping. Lucht/water warmtepomp voor vloerverwarming en warmwater. Voor opwekking van elektra liggen er 28 PV panelen van 355 Wp. Opbrengst ca. 72 % door ligging in een loofbos.
Kenmerken
Bouwjaar: 2020
Energielabel: A++++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning:
Zeer energiezuinige woning,
Aardgasvrij,
Plusenergiewoning,
Passiefhuis,
Bedrijfsmatig betrokken als:
N.v.t.
Toegepaste maatregelen
Elektrische auto, Vloerverwarming, Centrale balansventilatie, Dakisolatie bij bouw, Energiemonitor, Slimme meter, Drievoudig glas, Bouwkundig advies, Installatieadvies, Energieleverende woning, Passiefhuis, Nul-op-de-meter woning, Levensloopbestendig, Zongericht, Gevelisolatie bij bouw, Pompschakelaar, Waterontharding, Inductie fornuis, Isolerende deur, Isolerende kozijnen, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Ontwerpmaatregelen, Kierdichting, Zonnepanelen (PV), Led lampen, Regenwaterafkoppeling, CO2-sensor (ventilatie), Vloerisolatie bij bouw, Kruipruimte/ kelderisolatie
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
Wij hebben in 2020 een zo energie zuinig mogelijke woning gebouwd, waarbij kosten en baten mede leidend waren. Vloeren met kruipruimte is Rc 5, wanden en dak RC 8. kunststofkozijnen met tripleglas, Ug 0,7, Uw 0,89 W/m2K. Tussen fundatie en vloer/ binnenblad foamglas ter koudebrug onderbreking. Inmiddels via blowerdoortest gemeten luchtdichtheid qv10 = 0,05 dm3/s.m2 !!
Beschrijving energievoorziening van de woning
Er is vloerverwarming op b.g. en 1e verdieping aangelegd, deze verkrijgt zijn warmwater m.b.v. lucht / water warmtepomp (woon in een waterwingebied dus is een aardwarmtebron niet toegestaan!). Er zijn 28 PV panelen gelegd van 355 Wp, die het stroomverbruik ongeveer zouden moeten dekken. Inmiddels ruim drie jaar gebruik achter de rug, Stroomverbruik ca. 5300 kWh per jaar (exclusief auto verbruik) productie PV panelen gemiddeld 7370 kWh per jaar, vanwege het stroomoverschot in 2021 een elektrische auto aangeschaft.
Hoe is de ventilatie geregeld?
Balansventilatie met WTW waarbij de afgewerkte lucht nabij de buitenunit van de warmtepomp wordt uitgeblazen. De regeling is CO2, vocht en temperatuur gestuurd en heeft 2 zones, een voor woongedeelte en een voor de ouder slaapkamer.
Adviezen
Ga je in eigen beheer bouwen bereid je zeer goed voor anders wordt het op energie vlak mogelijk een teleurstelling. Bij onze eerste contacten met architecten, aannemers werd al gauw gezegd dat ze op dit gebied konden wat we wilde. Echter bij doorvragen en te detailleren bleek dit toch niet aan onze wensen en eisen te voldoen. Uiteindelijk een aannemer gevonden die samen met ons het beste wilde realiseren (ook ter eigen lering). Ten aanzien van luchtdichtheid heb ik in het contract een blowerdoortest afgesproken met garantie qv10< 0,30 dm3/s.m2 (Passiefhuis is 0,15). Het streven is om in samenwerking met aannemer, kozijnen leverancier en adviseur van Logus en Illbruck om zo ver mogelijk te komen richting Passiefhuis. De bijdrage van illbruck, door cursus en begeleiding bij uitvoering, was van groot belang. Illbruck is leverancier van producten om dit te realiseren. Het resultaat van de blowerdoortest is 0,05 geworden, dus aanmerkelijk beter dan passiefhuis en dit zonder dure adviseur. Hier zijn we uitermate trots op en blij mee! Aangezien ik gepensioneerd ben heb ik veel geholpen en daarmede boven op de uitvoering gezeten. Tijdens de uitvoering kun je nog corrigeren of aanpassen wat achteraf vaak niet meer mogelijk is, maar wel het resultaat negatief kan beïnvloeden.
Ervaringen
We zijn ons enige jaren aan het voorbereiden geweest om deze bouwwens te realiseren (eigen beheer). Daarbij hebben we ook vele woningen bezocht tijdens de duurzamehuizenroute. Omdat wij daar ook veel aan hebben gehad willen we ook graag onze ervaringen delen. Het verkrijgen van goede en eerlijke informatie is een moeizaam proces, architecten, aannemers, installateurs e.d. zeggen snel dat ze kennis en ervaring hebben in energiezuinig bouwen, als je dan doorvraagt wat en hoe ze dit denken uit te voeren “zakken ze snel door het ijs”. Ook bij gemeente en plaatselijke energieclub’s heb ik weinig kennis en ervaring verkregen, inmiddels is dit fors verbeterd omdat elke gemeente wel een een energiecoöperatie heeft waar je meestal gratis advies kunt krijgen. Daarnaast is het verstandig er echt zelf goed in te duiken en je laten informeren door mensen die dit traject ook hebben doorlopen (duurzame huizenroute deelnemers). Ook tijdens de uitvoering moet je er “bovenop zitten”, het resultaat wordt met name bepaald door de man (of vrouw) die het werk uitvoert. Op dat moment kun je nog corrigeren, later niet meer en zie je vaak ook niet meer wat niet goed is gegaan. Inmiddels blowerdoortest laten uitvoeren, qv10 kwam uit op 0,05 dm3/s.m2. Voor Passiefhuis geld een norm van 0,15 wat betekent dat het ons is gelukt aanmerkelijk beter te scoren !! Met dank aan de aannemer, begeleiding van Illbruck en tevens zelf er boven op zitten en alle processen kritisch volgen en zonodig corrigeren. Voor verwarming van de woning verbruiken we per jaar 1200 kWh met een woonoppervlak van ca. 200m2, dwz 6 kWh/m2. De norm welke “Passiefhuis” hanteert is <15 kWh/m2. Dus ook hier zitten we ver onder !! Voor opwekking van warm tap-/douchewater, ook via de warmtepomp, verbruiken we 375 kWh per jaar. Het overige verbruik is voor huishoudelijke apparatuur, koelkast/diepvries in de keuken, een stoom oven en een oven/ magnetron combinatie, een grote diepvrieskast in de berging, balansventilatie met WTW,e.d.. De auto heb ik niet bij de verbruiken betrokken. Wij zijn uitermate tevreden met het gerealiseerde, zeker met de huidige energiecrisis. De investeringen in duurzaamheid zijn nu snel terugverdiend. Door verdere optimalisatie en milde winter zijn de laatste gegevens over 12 maanden (tot 1 september 2024); totaal stroomverbruik 4926 kWh (excl. auto). Draaiuren warmtepomp voor verwarming 769 uur (ca, 1,6 kWh per draaiuur) en voor warmwater 146 uur (ca. 2,5 kWh per draaiuur).
Toekomstplannen
Eerst dit project afwerken, we hopen de woning in september 2020 te kunnen betrekken, is gerealiseerd. Wat in elk geval nog moet gebeuren is een systeem om je regenwater op eigen perceel kwijt te raken. Dit is inmiddels uitgevoerd door een slootje te graven in ons bosperceel op ca.10 m van de woning. Doordat het zeer droge, goed doorlatende zandgrond is trekt het regenwater zeer snel de bodem in en is het lozingsprobleem simpel opgelost. Lozen van dit water op het rioolstelsel, bij nieuwbouw, is niet meer toegestaan. Tevens afsluiten van het gas, zonder kosten. Inmiddels gratis van het gas afgesloten in juni 2021. Inmiddels ook de woning (uit 1980) van onze dochter energie leverend gemaakt door grondige verbouwing en isolatie, in januari 2023 is de all electric warmtepomp geplaatst en kan de woning van gas af. Later volgt een aparte beschrijving van de aanpassingen en resultaten. Op dit moment bezig met het maximaal direct verbruiken van de eigen opgewekte stroom. Doordat het salderen gaat verdwijnen en er nu betaald moet worden voor elke kWh die je aan het net levert, is dit de nieuwe uitdaging. Een thuisbatterij is een optie om de stroom die je nodig hebt op momenten dat er geen opwekking is. Leuker zou ik het vinden om met een bidirectionele laadpaal en een daar voor geschikte EV aan de slag te gaan. Helaas moeten we nog even geduld hebben omdat e.e.a. nog niet op de markt is.
Tips
Zijn verwerkt in eerdere toelichting.