Cees en zijn vrouw en verduurzaamden een oude boerderij

Cees van der Graaf en zijn vrouw Gerrie uit gemeente Krimpenerwaard stelden zichzelf de vraag: Willen we achter de geraniums zitten of kiezen voor een nieuw avontuur? Ze kozen voor het tweede en gingen hun droom achterna. In 2016 kochten ze een voormalige boerderij met forse tuin. De boerderij hebben ze zelf helemaal opgeknapt, gerestaureerd en verduurzaamd. “Duurzaam wonen is ook op een aangename manier leven en dat willen we nu graag aan anderen laten zien.”

“We zijn eerst in de boerderij gaan wonen om het huis te leren kennen”, vertelt Cees. “Waar ga je zitten om te kunnen genieten van de ochtendzon, waar kun je het beste slapen en waar krijg je koude voeten?” Cees en Gerrie wilden de schuur graag omtoveren tot een B&B, waar ze zijn begonnen met de isolatie van het dak. “Vervolgens hebben we de boerderij aangepakt en voorzien van nieuwe vloeren, dak- en muurisolatie en alle ramen vervangen door HR++ glas.

Van onder tot boven geïsoleerd
De boerderij is gebouwd in 1890. Sindsdien is er natuurlijk veel veranderd. “Alle vloeren lagen bijvoorbeeld op een verschillende hoogte”, vertelt Cees. “Wij hebben ervoor gekozen om alle vloeren te isoleren met tweezijdige PIR-isolatie met aluminium en om de vloeren zoveel mogelijk op één hoogte te brengen, waardoor het gemak toeneemt als het lopen minder gaat”. Daarnaast hebben ze ook vloerverwarming aangebracht, wat nu de hoofdverwarming is van de woning.

De eigenheid van de boerderij bewaren
Cees en Gerrie vonden het belangrijk om het historische karakter van de boerderij te behouden: “We hebben waar mogelijk de muren aan de binnenzijde geïsoleerd, zodat de buitengevel in tact bleef”. Daarnaast hebben ze ook geprobeerd om zoveel mogelijk van de bestaande materialen te gebruiken. Zo hebben ze oude deuren verzameld, stenen gebikt en goed opgelet met sloopwerk. “Het is een hele klus maar ook mooi om te doen omdat de eigenheid van onze boerderij daardoor bewaard is gebleven”, vertelt Cees.

De verbouwing is nog niet helemaal klaar, maar Cees doet zijn best om alles in rap tempo af te maken. Zo is hij onder andere nog bezig met een gereedschapsmuseum in de stal en met een hoogstamboomgaard in de tuin. “Zelf isoleren en alles met zorg opknappen vraagt veel tijd”,  geeft Cees aan. “Maar dat vind ik niet erg, want voor mij is het een manier van leven.” Zijn tip voor mensen die ook duurzame stappen willen zetten, is: “Verduurzamen kan ook met kleine stapjes. Ieder stapje is weer een verbetering.”


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud