Interview – Robin Wehrens woont met zijn vrouw Joke hun twee kinderen in een oud schoolgebouw uit 1912 in Nieuwlande. Toen de familie er in 2001 kwam wonen, waaide de wind door het huis. Nu woont het comfortabel en is het gasverbruik gehalveerd. Elk jaar wordt er weer een nieuwe stap gezet om de voormalige school verder te verduurzamen. Inmiddels heeft Robin zijn oude baan vaarwel gezegd en is hij zelf energieadviseur geworden. Robin en Joke doen mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route die op 2 en 9 november plaatsvindt. Op 9 november stellen zij hun huis open om met hun ervaring en kennis anderen op weg te helpen.
Stap voor Stap verduurzamen
In eerste instantie was het isoleren van de school voor Robin gedreven door de portemonnee. ‘De gas- en elektrarekening was gigantisch’, herinnert hij zich. De eerste stap was het vervangen van alle kozijnen en het glas. Daarna werd het dak geïsoleerd en zijn de deuren vervangen door geïsoleerde deuren en zijn alle kieren gedicht. In 2008 startte Robin met de aanschaf van installaties zoals een zonneboiler en zonnepanelen. Stapje voor stapje veranderde de koude school in een prettige gezinswoning. Een paar jaar later werd er een serre aangebouwd voor meer passieve zonnen-warmte en kwam er een aanbouw met extra zonnepanelen en een warmtepomp die de cv-ketel aanvult. ‘Wij wekken de stroom die wij nodig hebben nu volledig zelf op,’ zegt Robin tevreden.
Robin heeft nog een paar plannen voor de toekomst. Zo wil hij graag de isolatie verbeteren en daarnaast wil hij graag volledig overstappen op de warmtepomp en ook op elektrisch rijden. ‘Genoeg te doen dus’ lacht hij.
5 cm piepschuim is niet voldoende
Toen de familie Wehrens de school kocht was deze al voorzien van 5 cm piepschuim isolatie aan de binnenzijde van de muren. ‘Waar wij ons op verkeken hebben is dat wij dachten dat de wanden voldoende waren geïsoleerd. Maar 5 cm piepschuim is onvoldoende, blijkt nu’ zegt Robin. ‘ik zou anderen die gaan verhuizen de tip mee willen geven: kijk niet alleen of iets is geïsoleerd, maar ook hoe goed het gedaan is. Als je eenmaal geverfd hebt, ga je het niet meer doen,’ weet Robin uit eigen ervaring.
Hak de knoop door
Robin heeft nog meer tips voor anderen die aan de slag willen met hun woning. ‘Je kunt enorm veel blijven uitzoeken, maar als je weet dat je op het goede spoor zit, hak dan de knoop door! Wij hebben alles stap voor stap met ons spaargeld gedaan, nu zijn er aantrekkelijke regelingen en subsidies. Het voordeel daarvan is dat je nu alles in een keer kunt aanpakken. Praktijkvoorbeelden kunnen goed helpen bij het maken van een plan van aanpak. Dus kom vooral bij ons kijken!’, nodigt Robin uit.
Onze zoon is om
De zoon van Robin en Joke heeft nu een elektrische brommer. ‘In het begin wilde hij hem niet eens uitproberen’, herinnert Robin zich. ‘Hij vond het maar niets.’ Na een proefrit was hij om: De elektrische brommer rijdt veel sneller dan de brommers op benzine. ‘Leuk dat we dat stukje op onze kinderen over kunnen brengen.’
Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Robin & Joke >