Lodewijk regelde de renovatie van zijn hele flat: ‘Houd ook rekening met de sociale kant’ [1]

Als je iets wilt veranderen aan je flat, heb je de medewerking van andere VvE-leden nodig. Lodewijk Berkhout, bewoner en voorzitter van het bouwteam van de Anslijnflat, wist zijn medebewoners te overtuigen van zijn plannen – en maakte ze realiteit.

Al tijdens de eerste winter in zijn nieuwe woning merkte Lodewijk – net als veel andere bewoners – hoe slecht het gebouw eraan toe was. Het tochtte, was koud, en op sommige plekken waren er zelfs lekkages. Volgens hem zouden tijdelijke oplossingen uiteindelijk duurder uitpakken dan een grondige renovatie.

Na drie jaar van overleg met buren, gemeente en bouwers gingen vorig jaar de werkzaamheden van start.


De flat is inmiddels flink aangepakt en voorzien van HR+++ glas met nieuwe kozijnen en betere isolatie van de gevel.

Na de zomer wordt er slimme ventilatie geplaatst, wat zorgt voor een comfortabeler en energiezuiniger gebouw. En de plannen gaan verder. Er wordt al nagedacht over het efficiënter afstellen van de blokverwarming (ook wel waterzijdig inregelen genoemd).

Te veel gedoe
Op LinkedIn vertelt Lodewijk openhartig over de twijfels die er in het begin leefden onder de bewoners van de flat. Zijn 95-jarige buurvrouw bijvoorbeeld voelde zich in het begin overvallen. “Lodewijk, op mijn leeftijd is het te veel gedoe, ik ben de 95 gepasseerd. En waarom komt er een suskast (een speciale ventilatievoorziening die verse lucht binnenlaat zonder geluidsoverlast van buiten, red)? Dat heb ik niet nodig. Ik kan gewoon een raam opendoen. Enkelglas was prima, ik heb het nooit koud.”

Geen verkeersgeluid
Na een goed gesprek, waarin Lodewijk haar vragen serieus nam en misverstanden uit de weg hielp, kreeg ze vertrouwen in het project. Inmiddels is ze zelfs enthousiast. “Je had helemaal gelijk: die kozijnen zijn toch wél fantastisch! Ik hoor bijna geen verkeer meer, en het is veel warmer in huis.”

Lodewijks tips om vertrouwen bij medebewoners te krijgen

1. Begin met een klein project
Je kunt vertrouwen winnen door te beginnen met een klein project en dat succesvol af te ronden (bijvoorbeeld ledlampen).
2. Blijf positief  
Wees geduldig en blijf positief als de plannen nog vaag zijn en er weerstand is. Erken dat verandering moeilijk kan zijn, maar straal vertrouwen uit en herinner iedereen eraan dat het ambitieniveau samen wordt bepaald – zo groeit de interesse vanzelf naarmate de plannen concreter worden.
3.  Respecteer persoonlijke situaties
Achter sommige voordeuren speelt een heftig persoonlijk verhaal, waardoor deze mensen op de rem trappen. Dat vraagt om een geduldige en respectvolle benadering.

4. Houd koers – ondanks de tegenstand     
Een paar vocale tegenstanders zal je altijd houden. Op een gegeven moment verwacht de stille positief gezinde meerderheid dat je het investeringsbesluit in stemming brengt.

Zelf ook aan de slag?
Wil je nog meer handige tips? Op LinkedIn neemt Lodewijk zijn volgers mee in het hele verbouwingsproces. Zijn ervaringen zijn ook gebundeld in het gratis e-boek De lange hordenloop – een lesje verduurzaming van twee Amsterdamse VvE’s.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud