Met een warmtepomp, HR++ glas, zonnepanelen en (na-)isolatie heeft Lucas stap voor stap zijn vrijstaande woning uit Berg en Dal verbeterd. Zo zorgde hij voor een lager gasverbruik en een comfortabelere temperatuur in huis. Als hij terugkijkt op dit proces zijn er ook dingen die hij – met de kennis van nu – waarschijnlijk anders zou aanpakken. “Als we nu opnieuw een warmtepomp zouden kiezen, zouden we een type overwegen dat ook bij vorst goed werkt.”
Met welke aanpassing in huis ben je het meeste blij?
“Ik ben heel blij met onze warmtepomp, want ons gasverbruik is nu veel lager. Dat is zowel beter voor het milieu als onze portemonnee . Helaas kunnen we geen gas besparen als het buiten kouder is dan vier graden. Dan werkt de hybride warmtepomp niet meer alleen, maar helpt de cv-ketel mee.
Daarnaast zijn we tevreden met de zonnepanelen. Natuurlijk om zelf stroom op te wekken, maar ook omdat de panelen op het platte dak de zon tegenhouden. Zo blijft het binnen wat koeler.
Ook hebben we het oude dubbel glas laten vervangen door HR++ glas. Daardoor hoeven we ’s winters minder te stoken, wordt het binnen minder koud en blijft de warmte van de zon in de zomer beter buiten. Een extra voordeel: het nieuwe glas laat minder uv-straling door, waardoor kleuren van meubels en andere interieurstukken langer mooi blijven.”
Hoe reageerde je omgeving op deze veranderingen?
“We zijn met z’n tweeën en de een is net iets gemotiveerder om in het milieu te investeren dan de ander. Het aanschaffen van grote apparaten (zoals een warmtepomp of hybride auto) zorgde voor enige discussie.
In onze buurt staan veel oudere huizen en de buren vragen af en toe hoe het ons bevalt.”
Wat motiveerde je om toch door te zetten?
“Ik was er al langer van overtuigd dat we zoveel mogelijk het gas af moesten, vanwege de CO2-uitstoot. Ik ben dus blijven aandringen. Daarnaast hielp het ook mee dat familieleden een oud huis omtoverden tot 0 op de meter.”
Hoe heb je het verbouwen of aanpassen van je woning ervaren? Zou je dingen anders aan hebben gepakt?
“Het was een flinke zoektocht hoe we onze spouwmuur en kruipruimte het beste konden na-isoleren. Achteraf blijft de vraag of het wel nodig was én of we het op de beste manier hebben aangepakt. Er waren weinig duidelijke richtlijnen, dus we moesten het vooral doen met tegenstrijdige adviezen.
Bij de spouwmuur stonden er bijvoorbeeld nog dunne isolatieplaten losjes tegen de binnenmuur. Niet elk isolatiebedrijf vond het een goed idee om alsnog te na-isoleren. Tegelijkertijd waren er ook genoeg bedrijven die het juist wél aanraadden. Uiteindelijk hebben we het toch laten doen.
Toch bleef er twijfel. Wat gebeurt er met vocht als je de luchtcirculatie in de spouw weghaalt? Gaat dat geen problemen geven? Wij hebben het voordeel dat onze dakranden vrij ver uitsteken, waardoor er bij windstil weer nauwelijks regen op de gevel komt. Dat scheelt. Het risico op koudebruggen blijft alleen wel, zeker als de spouw niet helemaal ‘schoon’ is. Niet schoon houdt in dat er nog oude resten of losse materialen in zitten die koudebruggen kunnen vormen (met vochtplekken in huis als gevolg).
Op de dag van de isolatie werd er wel vluchtig geïnspecteerd, maar dat stelde niet helemaal gerust. Tot nu toe hebben we gelukkig geen vochtproblemen en ook koudebruggen lijken zich niet voor te doen.
Naast de vraag óf we moesten isoleren, was er ook de vraag: met welk materiaal? Waren EPS-parels wel de beste keuze, ook met het oog op de toekomst, zoals bij mogelijke sloop van het huis? En was PUR-schuim voor de kruipruimte echt het enige alternatief?”
Wat had hierbij kunnen helpen?
“Een onafhankelijke, deskundige inspectie vooraf had veel twijfels kunnen wegnemen. Maar ik vraag me af of die deskundigheid wel breed beschikbaar is. Hoeveel ervaring is er eigenlijk met het combineren van oudere bouwmaterialen en moderne isolatietechnieken?
Wat in ieder geval níet hielp, was dat het isolatiebedrijf de ventilatiegaten in de kruipruimte volledig had dichtgespoten. Die hadden ze tijdelijk moeten afdichten met papier, om ze daarna weer open te maken. Nu moesten we achteraf op goed geluk zoeken waar de gaten zaten en die handmatig weer openprikken.”
Welke tips heb je voor andere huiseigenaren? Zijn er bijvoorbeeld dingen die je – met de kennis van nu – anders zou doen?
“Ik heb geen spijt van de ingrepen van toen, maar er zijn wel wat dingen die ik misschien anders had gedaan.
Als we nu opnieuw een warmtepomp zouden kiezen, zouden we uiteraard een type overwegen dat ook bij vorst goed werkt. Daarnaast zouden we meteen kijken naar een oplossing voor warm tapwater. We hebben destijds ook grondwarmte overwogen als alternatief. Dat bleek lastig te zijn, omdat het grondwater hier erg diep zit.
We hebben dit huis tien jaar geleden verbouwd, met veel glas aan de westkant. Prachtig, maar qua isolatie niet ideaal. Zowel in de winter als op warme zomerdagen niet. Iets minder licht was achteraf misschien ook prima geweest.
En als we nu opnieuw mochten kiezen, zouden we waarschijnlijk voor triple glas in plaats van dubbelglas gaan.”
Waarom sta je met je woning op de Nationale Duurzame Huizen Route?
“Hopelijk motiveert het anderen om maatregelen te nemen.”