Blog door familie Scholten. 26 november 2018
In deze blog volgt een beschrijving van de genomen maatregelen
Isolatie
Omdat wij een vrij nieuwe woning hebben (1993) was deze tijdens de bouw al voorzien van redelijke vloer, gevel en dak isolatie. Alleen het glas was niet van deze tijd. Er was namelijk maar gedeeltelijk dubbelglas toegepast. Door in 2011 alle deuren en ramen op de begane grond te vervangen door kunststof kozijnen met HR++ beglazing zou ons huis voldoende geïsoleerd moeten zijn voor het toepassen van een lage temperatuur verwarming (LTV). In 2018 hebben wij ook de bovenverdieping voorzien van kunststof kozijnen met HR++ beglazing. In 2016 hebben wij een spanplafond laten installeren. Dit had een andere reden, maar bijkomend voordeel was dat relatief koude plafond niet meer voor koudeval kon zorgen. Tevens konden wij gelijk onze verlichting aanpassen naar LED inbouwspots.
Zonnepanelen
In 2014 hebben wij 12 zonnepanelen (255 pW) op ons dak laten leggen. Hiermee konden wij onze volledige elektriciteitsverbruik zelf opwekken en hadden wij zelfs nog een paar honderd kWh over.
Koken
Tijdens een keukenrenovatie in 2016 zijn wij overgegaan van koken op aardgas naar inductie. De eerste stap naar een gasloze woning!
Verwarmen en warmwatervoorziening
De volgende stap was het ingewikkeldst, meest omvangrijkst en duurste. Ik heb daarvoor eerst heel veel informatie gezocht en gevonden op het internet. Gesprekken gevoerd met installateurs en aannemers om te onderzoeken wat er voor ons mogelijk was en niet onbelangrijk, wat het ons uiteindelijk zou gaan kosten. Om de financiële gevolgen te kunnen dragen heb ik voor de zekerheid de mogelijkheden onderzocht voor een financiering.
De stappen die ik heb doorlopen zijn:
Financiering
De meest voor de hand liggende bron voor financiering was het verhogen van de hypotheek. Helaas bleek al heel snel dat dit niet tot de mogelijkheden behoorde. De overheid heeft de regels voor hypotheken zodanig aangepast dat ondanks de overwaarde van tonnen, er geen 2e hypotheek kon worden afgesloten op ons huis. Vervolgens heb ik op de site van onze gemeente gekeken. Daar stond informatie over de mogelijkheid van het afsluiten van een energiebespaarlening waar zelfs een rentekorting op van toepassing was middels een bijdrage van de provincie. In de voorwaarden stond dat ik een maximaal bedrag kon aanvragen. Het bedrag zou gestort worden in een depot waaruit de kosten die ik moest maken rechtstreeks konden worden betaald. De rente en aflossing moesten maandelijks worden betaald en extra aflossen was onbeperkt mogelijk. Gezien de gunstige voorwaarden heb Ik deze lening aangevraagd voor het maximaal mogelijke bedrag.
Bij de belastingaangifte over 2017 bleek dat de lening al was meegenomen in de door de belastingdienst ingevulde gegevens!
Offertes aanvragen en aanvaarden
Inmiddels had ik ook diverse offertes aangevraagd voor de werkzaamheden en installaties die ik had uitgekozen. Omdat ik al veel energie had gestoken in het onderzoeken wat ik wilde, kon ik snel overgaan tot het aanvaarden van de offertes.
Ik heb gekozen voor een:
Warmtepomp
De eerste keus was welke, een lucht/lucht, een lucht/water, of een water/water. De lucht/lucht viel al snel af gezien de beperkte mogelijkheden, waarvan de belangrijkste, geen warmwaterbereiding mogelijk. De water/water viel af om de hoge kosten voor het boren van een bron of aanleggen van een vlakke collector waarvoor de hele tuin op de schop moest. In het verleden had ik al de mogelijkheid van het aanleggen van een grijs-water systeem waarin regenwater in rubberzakken kon worden opgeslagen in de kruipruimte. De water/water warmtepomp kan dan de benodigde warmte uit dit water halen. Door de bodemwarmte en eventueel de warmte van de zonneboiler te benutten door de retourleiding door de zakken te laten lopen, wordt voorkomen dat het water bevriest. Om dat systeem zo optimaal mogelijk te benutten zouden de toiletten, de wasmachine en de buitenkraan (voor de tuin en autowassen) ook moeten worden aangesloten. Ik heb toen besloten dit systeem niet toe te passen in dit bestaande huis. Als wij nog eens een ander nieuw huis laten bouwen, zou een grijs-water systeem zeer zeker worden toegepast.
De keuze is daarom gevallen op een all electric lucht/water warmtepomp met een vermogen van 9 kW in mono block uitvoering met interne boiler van 184 ltr.
Zonneboiler (185 ltr) met 3 collectoren
Dit zijn meer collectoren dan benodigd voor de waterbehoefte van 2 personen, maar ik had ruimte op het dak om eventuele uitbreiding van de boiler capaciteit mogelijk te maken. Op advies van de installateur wordt de zonneboiler alleen gebruikt voor het verwarmen van tapwater. Dit omdat een warmtepomp veel meer moeite heeft met het verwarmen van water op hogere temperaturen, maar moeiteloos water kan verwarmen op lagere temperaturen.
Door het plaatsen van extra zonnepanelen kan het hogere stroomverbruik eenvoudig worden gecompenseerd. Het (voorverwarmde) water uit de zonneboiler stroomt via de warmtepomp boiler naar de tappunten.
Extra zonnepanelen
Omdat een all electric warmtepomp relatief veel energie verbruikt hebben wij ervoor gekozen om de bestaande 12 zonnepanelen aan te vullen met 17 panelen (270 pW) tot 29 panelen totaal. Hiermee kan ik ongeveer 8000 kWh opwekken. Dit is meer dan wij nu nodig heb, maar omdat wij ruimte op het dak en in de financiële middelen hadden, hebben wij gekozen voor dit aantal. Een bijkomend voordeel is dat wij zo ook zijn voorbereid op de toekomst en een elektrische auto kunnen opladen.
Waterontharder
Toen de oude CV werd verwijderd, bleek dat wij net op tijd waren om deze te vervangen. De boiler zat namelijk nagenoeg vol met kalk en ook bleek er een scheur in het branderhuis te zitten. Total los dus, maar dat mag ook na 25 jaar trouwe dienst. Om te voorkomen dat de nieuwe installatie het zelfde lot beschoren zou zijn, hebben wij een waterontharder laten installeren. Perfect, geen kalk meer op kranen, glas en tegels en hopelijk ook niet meer in warmwater apparaten!
Vloerverwarming
Omdat wij hadden gekozen voor een warmtepomp moest er ook een lage temperatuur verwarming (LTV) systeem worden aangelegd. Wij hadden de keuze tussen de bestaande radiatoren te vervangen door LTV radiatoren of het aanleggen van vloerverwarming. Aanvankelijk viel de keuze op LTV radiatoren. De theorie bleek echter anders te zijn dan de praktijk. Ondanks dat ik een installatiebedrijf de situatie had laten bekijken, bleek dat de aansluitingen van de LTV radiatoren niet op de H-blokken van de oude radiatoren te kunnen worden aangesloten. Dit betekende dat er in de vloer moest worden gehakt om de leidingen te verleggen. Dit was voor ons een doemscenario omdat wij dan onze eikenhouten vloer ook moesten bewerken. Na er nog eens een nachtje over te hebben geslapen hebben wij de knoop doorgehakt en omdat er zo wie zo in de betonvloer gehakt moest worden, hebben besloten om dan maar gelijk vloerverwarming aan te leggen.Wij hebben zelf de houten vloer verwijderd en de aannemer heeft de vloerverwarming aangelegd. Hierbij bleek dat wij geen gewone zand-cement vloer maar een gietvloer hadden. Hiervoor was een andere frees nodig die hij speciaal moet bestellen. Het frezen, het leggen van de buizen, het installeren van de verdeler met energiezuinige pomp en het aansluiten was in een halve dag gereed. Omdat wij hadden gekozen voor een PVC vloerbedekking, moesten de sleuven met daarin de vloerverwarmingsbuizen worden dichtgesmeerd met tegellijm en moest de vloer vervolgens worden geëgaliseerd. Tenslotte kon de nieuwe pvc vloer worden gelegd en konden wij na 2 maanden op de bovenverdieping te hebben geleefd, weer beginnen met het inrichten van ons zo goed als nieuwe huis!
Gasloos
Nadat alles was geïnstalleerd kon de netwerkbeheerder de gasaansluiting afkoppelen en de gasmeter verwijderen. Hiermee was het project beëindigd en waren wij de trotse eigenaren van een energieleverende en gasloze woning.