Interview – Bert Leemhuis woont met zijn vrouw en zoon in een zelf ontworpen huis in Assen. Hij maakte veel gebruik van natuurlijke materialen en koos voor eenvoudige technieken. De woning is aardgasvrij en bijna energieneutraal, al was dat laatste geen doel op zich.
“Een prettig woonklimaat, dat was mijn uitgangspunt.”
Al sinds hij een jaar of 20 was, droomde Bert ervan om een houten huis te bouwen. “Ik ben altijd al geïnteresseerd in houtbouw. Het is een prettig product om mee te werken en om in te wonen.” In 2016 kwam deze droom uit. Het casco is opgeleverd door een aannemer: de fundering, begane grondvloer, het dak en de kale muren. De afbouw deed Bert zelf. “Mensen vragen mij weleens: ‘Is je huis nul-op-de-meter?’ Daar zit ik wel bijna aan, maar dat was niet mijn doel. Het ging mij om een prettig binnenklimaat.”
Natuurlijke materialen
Inspiratie voor de woning deed Bert op in Scandinavië, Oostenrijk en Zwitserland. Het huis is gebouwd als houtskeletbouw en goed geïsoleerd met natuurlijke materialen, waaronder houtvezel en cellulosevlokken. “Deze hebben van zichzelf goed eigenschappen. Als je die zo puur mogelijk gebruikt, heb je daar veel profijt van. Bij de huidige nieuwbouw zie je vaak dat als de warmte eenmaal in huis zit, het er moeilijk weer uit gaat. Bij ons kan het op een hete zomerdag wel warm zijn, maar daarna is de warmte zo weer weg.”
Over de tichelkachel is Bert ook enthousiast. “De kachel geeft stralingswarmte, dat voelt erg prettig aan, net als de warmte van de zon”, vertelt Bert. “Met één uur stoken, blijft de kachel een hele dag warm. Hij is heel efficiënt en geeft nauwelijks uitstoot. Daarnaast is het een eyecatcher ter hoogte van een statafel. We staan er graag bij met een bakje koffie.” De kachel dient als verwarming voor het hele huis. Dat betekent dat het boven soms 15 graden is. Een nadeel? “Nee hoor. Ik ben een van de velen die het niet te warm wil hebben op de slaapkamer.”
Zonnewarmte in de winter
Een andere warmtebron is de wintertuin, een tuinkamer aan de voorkant van de woning met veel glas. “Het is een bufferruimte die de warmte van de zon opvangt”, legt Bert uit. “We hebben er in strenge winters veel profijt van. Als het buiten 5 graden is en de zon schijnt, dan is het daar al snel 20 graden. Als je de deuren naar de woonkamer en overloop open zet, dan verdeelt die warmte zich over huis en hoeft de kachel minder te werken.”
Het tapwater wordt verwarmd met een doorstroomverwarmer. “Dat houdt geen voorraad warm, maar verwarmt het water zodra je het gebruikt. Dat kost stroom als je de kraan aan zet, maar als de kraan dicht is, gebruikt hij niets.” Tot slot heeft de woning zonnepanelen om de energie die nog nodig is grotendeels op te wekken.
Duurzame Huizen Route
Bert kan nog veel meer te vertellen over zijn keuzes en de materialen in zijn woning. Hij deelt zijn kennis en ervaring graag via de Duurzame Huizen Route, om anderen op weg te helpen in hun zoektocht naar een duurzamer huis. Alvast een eerste tip: “Verdiep je in de voordelen van natuurlijke materialen en weeg die af tegen de iets hogere prijs die je betaalt. Het wooncomfort en de gezondheidsvoordelen zijn moeilijk in geld uit te drukken.”
Terug naar ervaringsverhalen >>
Woning van Bert Leemhuis >>
Meer Drenthse voorbeelden >>