Vrijstaande woning - 2016, Assen

Vrijstaande woning - 2016, Assen

Woning
HR++ glas
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Het meeste glas in de woning is HR++ glas. Ook van de wintertuin, want de warmte moet er in de koude periode wel goed door kunnen komen.
Drievoudig glas
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Er zijn drie kiep/kantelramen geplaatst. In de slaapkamers boven en de werkkamer beneden. Deze ramen zijn rechtstreeks uit Scandinavië geleverd met standaard drievoudig glas. Het kantelsysteem is bijzonder. Het raam kan helemaal 180 graden kantelen, zodat de buitenzijde van binnenuit gewassen kan worden.
Milieuvriendelijke verf
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Kalkverf: in de badkamer zijn de wanden en het plafond gesausd met kalkverf, omdat dit de eigenschap heeft om goed vocht op te nemen en later weer af te staan; vochtregulerend. Duurzame verf op basis van pure lijnolie is gebruikt om de wanden in de keuken mee te behandelen. Deze wandafwerking kan goed tegen vocht en is eenvoudig schoon te houden. De houten bekleding aan de buitenkant van de woning is behandeld met een beits op basis van lijnolie.
Hout
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
In de woning is veel hout verwerkt. Uiteraard het skelet van gevels, dak en binnenwanden. Ook zijn er lariks balken gebruikt voor de wintertuin. De gevels en de dakoverstekken zijn afgewerkt met larikshout en douglas. Buitenkozijnen en binnenkozijnen zijn van hout. Op de begane grond zijn de houten balken en vloerdelen van de verdiepingsvloer in het zicht gebleven. Op de verdieping ligt een grenen vloer. Aan de zijkant van de woning is een carport gebouwd van lariks en in de tuin een veranda van lariks.
Tegelkachel
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De woning wordt verwarmd met een Tigchelkachel. Deze staat op een centrale plaats in de woning. Deze accumulatiekachel kan met 1 houtstook, ongeveer een mandje vol hout, zorgen voor een gelijkmatig verspreide warmte gedurende 1 etmaal. De kachel wordt gestookt met afvalhout van het klussen en populierhout. In principe kan met alle soorten droog en schoon hout worden gestookt. De verbrandingstemperatuur in de kachel is zeer hoog, zodat er een bijna volledige verbranding plaats vindt. Er is nauwelijks uitstoot uit de schoorsteen en er blijft nauwelijks as over. De kachel wordt niet gloeiend heet. Het geeft een aangename warmte. Net als van de zon op de koude winterdag. De HSB-wand achter de kachel is gevuld met leemstenen. Deze nemen de warmte van de kachel op en stralen deze de hal in. De hal is open naar de verdieping, zodat de warmte hier ook naar boven toe kan trekken. Tevens loopt de rvs schoorsteenpijp door de hal naar de zoldervloer en geeft ook nog wat warmte af aan de hal en de verdieping.
Zonnepanelen
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De woning staat met de voorgevel naar het zuiden gericht. Daarom is achter in de tuin een veranda gebouwd met een flauw hellend dak, gericht op het zuiden. De zonnepanelen zijn semi-transparant, zodat het zonlicht enigszins wordt gefilterd als je op de veranda zit. Een derde deel van de veranda is ingericht als berging en heeft een metalen dak.
Mechanische afvoer ventilatie
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Er is een eenvoudige mechanische ventilatiebox met ventielen in de keuken en de badkamer. In het toilet op de begane grond is een ventilator geïnstalleerd die zorgt voor een geurloos toilet. Deze mini-ventilator ventileert vieze luchtjes via de stortbuis van de wc (direct bij de bron dus) weg en voert dit af via de riolering. Er is daarom geen wc-verfrisser nodig.
Ventilatieroosters
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Er zitten ventilatieroosters in de voorgevel van de wintertuin en in de aangrenzende woonkeuken. Hierdoor wordt de aanvoer van de ventilatielucht via de wintertuin gestuurd. In de winter zal de koude buitenlucht hierdoor enigszins opgewarmd de woning binnen komen. Daardoor zal er minder tocht ervaren worden en scheelt het in de stookkosten.
Zomernachtkoeling
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Bij zomerse buitentemperaturen boven de 25 graden kan het behoorlijk warm worden in de wintertuin. Door het dakraam boven in het dak van de wintertuin kan de warmte weg geventileerd worden. Dit geldt voor zowel de begane grond als de verdieping. De vloer van de verdieping bestaat hier uit stalen roosters. De lucht en het licht worden hier niet tegen gehouden.
Apparaten
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Omdat we geen gasaansluiting hebben is de keuze gevallen op inductiekoken.
Vloerbedekking
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Op de begane grond liggen vloertegels en marmoleum. Op de verdieping liggen grenen vloerdelen en vloertegels (in de badkamer).
Groene energie
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Wij krijgen onze energierekening van Greenchoiche.
Energiebespaarlening
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
We hebben een hypotheek afgesloten bij de Triodos bank. Deze bank geeft korting op de hypotheekrente naarmate de EPN-waarde lager is.
Meubels
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Kosten
€2.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De keukeninrichting hebben we zelf gemaakt. Het bestaat uit drie segmenten van 1,20 meter. Elk segment heeft een eigen functie: koken, spoelen en werken. Van steigerbuizen zijn frames gemaakt waarin kasten, planken en laden zijn gemaakt van Ecoboard. Dit materiaal is gemaakt van restafval uit de landbouw, zoals stro, gras, mais, e.d. Het plaatmateriaal is waterafstotend gemaakt met lijnolie. De werkbladen zijn van rvs. Het spoelblok is tweedehands.
Dakisolatie binnenkant, Dakisolatie buitenkant
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Het dak bestaat uit een houtskeletframe. Aan de buitenzijde is een plaat houtvezelisolatie aangebracht en aan de binnenzijde is het bekleed met lijmarme OSB-plaat. Deze doosconstructie is volgeblazen met cellulosevlokken. Dit is isolatiemateriaal dat gemaakt is van gerecycled krantenpapier.
Wandisolatie binnen, Wandisolatie buiten
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
De buitengevel bestaat uit een houtskeletframe. Aan de buitenzijde is een plaat houtvezelisolatie aangebracht en aan de binnenzijde is het bekleed met lijmarme OSB-plaat. Deze doosconstructie is volgeblazen met cellulosevlokken. Dit is isolatiemateriaal dat gemaakt is van gerecycled krantenpapier.
Overige bouwmaterialen
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
De binnenwanden zijn geïsoleerd tegen geluidsoverdracht. Hiervoor zijn houtvezelisolatieplaten van 80mm dik gebruikt. De vloer van de verdieping is aan de bovenzijde geïsoleerd met houtvezelisolatie van 40mm dik. Om contactgeluid te verminderen. Op de vloer van schuimbeton is een afwerkvloer gelegd van droge egalisatiekorrels met daarop Fermacell Estrichplaten.
Warmtewisselaar douche
Uitvoering
Een vriend of kennis
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Het warm tapwater in de woning wordt geleverd door twee elektrische doorstroomverwarmers van Clage. In het kastje onder de spoelbak van de keuken en onder de wastafel in de badkamer. Deze verbruiken elk maximaal 11kW. Uiteraard verbruiken ze alleen stroom als er warm water wordt gevraagd. Om te zorgen dat ze niet tegelijk aan staan (en de hoofdschakelaar eruit knalt) is er in de meterkast een prioriteitsschakeling aangelegd.
  • Voorgevel

  • Achtergevel

  • Voorgevel wintertuin

Ervaringen met de (ver)bouw
In mei 2017 zijn we in de woning getrokken. We vinden het heel prettig om hier te wonen. Inmiddels zijn we gewend aan de ruimteverdeling. De indeling wijkt een beetje af van standaard. Er zijn enkele kleine ruimtes die prima te gebruiken zijn voor de betreffende functie, maar deze ruimtes zijn ook te combineren voor andere doelen. We hebben nu een winter meegemaakt met een aantal flink koude dagen. De Tigchelkachel moest dan twee keer per etmaal worden gestookt. Op de verdieping daalde de temperatuur wel naar zo'n 17 graden. Door het heldere, koude winterweer konden we veel zonnewarmte benutten via de wintertuin. Leuk om te ervaren dat dit prima werkt. We hebben dus geen kou geleden. Afgelopen zomer was de woning redelijk koel te houden. Een houten huis koelt 's nachts snel weer af. Maar op de dagen dat de temperatuur boven de 35 graden kwam was het hier ook erg warm. We wonen er nu (medio 2020) reeds 3 jaar met veel plezier. We zijn dankbaar dat we in zo'n prettig huis en mooie plek mogen wonen.
Plannen voor de toekomst
Het huis is klaar. De tuin moet nog wat verder aangekleed worden. En onderhoud plegen, zodat het mooi blijft.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >