Jan verhuisde in 2014 samen met zijn vrouw naar de Naeffflat in Velp. Deze flat uit 1959 bestaat uit 28 verschillende appartementen. Er was een hoop achterstallig onderhoud, dus besloot hij om in het bestuur van de VvE te gaan. Hij werd de nieuwe voorzitter van de VvE en kartrekker van het hele verduurzamingsproces. Jan heeft tijdens het verduurzamen veel geleerd en daarom deelt hij zijn ervaringen nu graag met anderen.
Het balletje begon te rollen toen vier balkons werden afgekeurd door betonrot. “Met het bestuur zijn we naar een beurs gegaan om ideeën op te doen voor de renovatie. Hier tipte één van de aannemers ons om ook meteen eens te kijken naar verduurzamingsmogelijkheden”, vertelt Jan.
Het bestuur stelde het idee voor de verduurzaming voor tijdens verschillende ledenvergaderingen met bewoners. “In de flat wonen veel ouderen, die in het begin sceptisch waren”, geeft Jan aan. “Om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, ben ik ook het gesprek aangegaan met hun kinderen. Bij een toekomstige verkoop van het appartement kan de verduurzaming namelijk ook in hun voordeel werken.”
‘We gaan doorzetten!’
Nu iedereen achter de plannen stond, kon de VvE aan de slag. Het begon met een heleboel vergaderingen. Jan: “In deze vergaderingen bespraken we of alles wat we wilden wel mogelijk was en hoe we het gingen financieren.” Jan heeft bij deze vergaderingen ook verschillende deskundigen uitgenodigd.
Vanaf 2016 zijn ze gestart met de verduurzaming van het gebouw. Ze hadden een aannemer gevonden en alles was rond. Totdat Jan op de dag van het ondertekenen een verontrustend telefoontje kreeg. “De aannemer was failliet”, vertelt Jan. Ze moesten opzoek naar een nieuwe aannemer en deze vonden ze. Voor de nieuwe aannemer was het de eerste keer dat ze een VvE gingen verduurzamen. Jan: “Ondanks de uitdaging, heeft deze aannemer het werk fantastisch gedaan!” Met alle aanpassingen die ze hebben gedaan, heeft de VvE de ZEP norm bereikt (Zeer energiezuinig pakket). Dit hebben ze kunnen realiseren door de financiering van het Warmtefonds.
Hulp vanuit de gemeente
Tijdens het proces heeft de VvE ook een procesbegeleider in de hand genomen. De procesbegeleider heeft alle financiën doorgerekend. Een groot deel van de kosten werden gedekt door subsidies, maar ze kwamen nog wel geld tekort. “Omdat we in de gemeente Rheden de eerste VvE zijn die aan de slag is gegaan met verduurzaming, heeft de gemeente ons geholpen door een lening aan te bieden”, geeft Jan aan.
De gouden tip van Jan
“Er komt ontzettend veel kijken bij het verduurzamen van een VvE”, vertelt Jan. “Je bent er jaren mee bezig en het kost veel energie.” Zijn tip is daarom ook om goede contacten te hebben met een bureau dat jou hierin begeleid. Schakel een professional in. “Onze procesbegeleider heeft ons er helemaal doorheen geloosd. Hij had bijvoorbeeld het contact met de aannemer en architect. Het kost wel wat, maar je krijgt er veel voor terug en in eigen beheer ga je het niet redden. Daarnaast kun je voor een procesbegeleider ook weer een subsidie aanvragen”, legt Jan uit.
Nu, 6 jaar na de start van het verduurzamingsproces, is het gebouw helemaal klaar en is dit het eerste appartementencomplex in de gemeente Rheden dat grootschalig is verduurzaamd. “Wij zijn klaar en nu zie je dat gebouwen rondom ons ook willen starten met verduurzamen”, vertelt Jan. “We nodigen ze daarom van harte uit om een keer bij ons te komen kijken!”
Heb je met jouw VvE duurzame stappen gezet? Vertel net als Jan ook je verhaal!