Altijd een comfortabel huis dankzij de water/water warmtepomp

Bas van der Linde en zijn vrouw Noortje Loonen dragen graag hun steentje bij aan een betere wereld, dus besloten ze hun woning een paar jaar geleden te verduurzamen. Omdat ze allebei een technisch beroep hebben, konden ze aardig wat zelf doen in huis. Inmiddels zijn ze door onder andere een warmtepomp en warmte terugwin ventilatiesysteem helemaal van het gas af. Nu delen ze graag hun aanpak.

“We zijn begonnen met de isolatie van de woning”, vertelt Bas. Zo zijn de kozijnen vervangen door nieuwe en is het zolderdak na-geïsoleerd met schapenwol. “Dit konden we heel goed zelf doen, want het isolatiemateriaal veroorzaakte geen jeuk, wat bijvoorbeeld glaswol wel doet.” Daarna hebben Bas en Noortje zonnepanelen laten aanleggen en de gaten, kieren en naden in de woning dichtgemaakt met pur.

Water/water warmtepomp
Voor het verwarmen van de woning besloot het stel voor een water/water warmtepomp van het merk Nibe te gaan. “We kozen hiervoor, omdat dit merk al een aantal jaren bekend is op de markt,” legt Bas uit. Hun voorkeur ging uit naar een water/water bodemwarmtepomp om verschillende redenen. Zo haalt de warmtepomp veel warmte uit weinig stroom, kun je hiermee passief koelen in de zomer en heeft de warmtepomp geen buitenkast met bijkomende herrie. Bas: “We zouden hem zo weer gekocht hebben.”  

Na de installatie pasten Bas en Noortje zelf nog wat dingen aan. Ze voegden ze bijvoorbeeld een extra watertank en circulatiepomp toe aan de warmtepomp. Dit laatste was nodig, omdat de originele pomp moeite had om al het water door de 1,8 kilometer aan verwarmingsbuizen te pompen.

Warmte terugwin systeem
De ventilatie van de woning wordt geregeld door een ventilatiesysteem met een WTW-unit (warmte terugwin-unit) van het merk Orcon. Ze kozen hiervoor, omdat je dit systeem op veel mogelijkheden kunt aansluiten. Wel zegt Bas dat hij, met de kennis van nu, voor een ander type zou gaan. “We hebben het systeem grotendeels zelf aangelegd. We lieten een berekening maken door de leverancier van de unit en daarna zijn we aan de slag gegaan.”

Een professionele boorder ondersteunde hen en maakte alle gaten in het plafond en buitenmuur, waarna Bas en Noortje een route door de woning konden zoeken om de buizen neer te leggen. “Dit was een flinke klus en heeft heel wat hoofdbrekens gekost, vooral om alles netjes weg te werken”, geeft Bas aan. “Het inregelen van de unit hebben we zelf gedaan en dit viel mee. Het is wel handig om goed meetgereedschap te kopen. Daarna is het alleen een kwestie van instellen.”

Schone lucht in huis
Bas: “Het huis en genomen duurzame maatregelen bevallen ons zeer goed! We hebben hier niet lang gewoond zonder de maatregelen, maar qua comfort zijn we er heel erg op vooruitgegaan.”

De gouden tip van Bas? “Verdiep je goed in de subsidies. Er is veel mogelijk, maar vaak vraagt men om foto’s voor, na en tijdens de installatie. Ook hoef je niet meteen een A++++ huis te krijgen, alle beetjes helpen en kijk wat je kunt doen. En vergeet niet de ventilatie. Het comfort van je huis verbetert daardoor echt.”


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud