“Ik wilde graag met natuurlijke materialen aan de slag, dus in ons eigen huis kon ik helemaal losgaan!” Toen Peter en Anne-Rieke uit Arnhem de kans kregen om een jaren ’30-woning te kopen, wisten ze meteen dat dit hún project zou worden. Het huis had sinds de jaren ’60 geen enkele update gehad, waardoor ze dit als een unieke kans zagen om het volledig om te toveren tot een duurzame woning met biobased materialen.
Het huis had een stevige constructie en een goed onderhouden buitenkant, maar binnen was alles verouderd en toe aan vervanging. Peter en Anne-Rieke hebben het plan voor de renovatie helemaal zelf bedacht. “We vonden het belangrijk om te zorgen voor een goed binnenklimaat en zuivere lucht in huis,” legt Peter uit. “En dan kom je al snel uit bij natuurlijke materialen.”
Uitdagingen van natuurlijke materialen
Hoewel het gebruik van natuurlijke materialen hun voorkeur had, kregen ze van twee van de drie adviseurs het advies om hier niet voor te kiezen. “Natuurlijke materialen zijn inderdaad duurder, zo’n 25% meer dan reguliere materialen,” zegt Peter. “Bovendien zijn ze minder compact, wat betekent dat je meer ruimte nodig hebt voor dezelfde isolatiewaarde. Maar wij verhuisden vanuit een appartement, dus we zijn gewend om wat kleiner te wonen. En de voordelen wegen voor ons zwaarder dan de investering.”
Isolatie met houtvezel en leemstuc
Alle buitenmuren van de woning zijn geïsoleerd met houtvezel en afgewerkt met leemstuc. In de tijd dat ze bouwden, waren er weinig vaklui beschikbaar die hiermee konden werken. Daarom is dit systeem, dat bestaat uit zachte en harde houtwolplaten van in totaal 15 cm dik, door Peter zelf aangebracht. “De leveranciers zeiden dat het een makkelijk systeem was, maar in werkelijkheid viel dat toch tegen,” geeft Peter toe. Het plaatsen van de blokken van 120 bij 90 cm tegen de muren bleek een grotere uitdaging dan verwacht, omdat de schroeven continu dol draaiden. “Als ik het nog een keer zou doen, zou ik kiezen voor een voorzetwand die volledig gevuld is met inblaaswol van houtvezel.”
Een natuurlijke badkamer
Voor de badkamer kozen Peter en Anne-Rieke voor isolatie met foamglas, een materiaal dat bestaat uit opgeblazen glas vol luchtbellen. “Het is heel licht en kan veel druk opnemen,” vertelt Peter. “We hebben hiermee alle muren beplaat en daarna afgesmeerd met natuurkalk. Hoewel het iets minder isolerend is dan houtwol, is het voor de badkamer een prima oplossing, omdat het ongevoelig is voor vocht.” Volgens Peter ging het aanbrengen van het foamglas relatief eenvoudig: “Je smeert de blokken in met kalk, plaatst ze op de muur en smeert ze daarna af met natuurkalk.”
Hergebruik van materialen
Op zolder, waar de slaapkamers van hun twee zoons komen, wordt de vloer die eerst in de woonkamer lag opnieuw gebruikt. “Het is een hele grote puzzel, maar we willen zoveel mogelijk hergebruiken in ons huis,” vertelt Peter. De zolder is geïsoleerd met 26 cm inblaaswol en afgewerkt met leemstuc. Hoewel het inblazen van de isolatie aanvankelijk iets leek dat ze zelf konden doen, besloot Peter uiteindelijk om een specialist in te schakelen. “Onze leemstukadoor had veel contacten en binnen een week stond er iemand die dit voor ons kon oppakken.”
Inspiratie voor anderen
Nu het huis volledig gasvrij is, goed geïsoleerd en met een aangenaam binnenklimaat dankzij de natuurlijke materialen, delen Peter en Anne-Rieke hun ervaringen graag met anderen via de Duurzame Huizen Route. Leuk is dat ze bij het bouwen al rekening hielden met het laten zien van de materialen. Ze hebben bijvoorbeeld afneembare vensterbanken geplaatst, zodat ze de isolatielagen kunnen laten zien. “We merken dat de meeste mensen die onze woning bezoeken vooral geïnteresseerd zijn in de natuurlijke materialen die we hebben gebruikt,” zegt Peter.
Het stel hoopt dat hun project anderen zal inspireren om ook te kiezen voor duurzaamheid en ecologische bouwmethoden. “Het was een hele klus, maar we zijn ontzettend blij met het eindresultaat!”