“Verduurzamen is mijn hobby geworden!”

Marco en zijn vrouw Eva wonen sinds 2015 in deze jaren ’70-woning in Brielle. Toen zij hun intrek namen, moest de woning nog helemaal gemoderniseerd worden. De energiekosten waren hoog en het comfort laag. Intussen hebben ze flink wat maatregelen genomen, zoals een warmtepomp en watertank en gaan ze nog steeds door. Marco: “Het verduurzamingsproces gaat altijd door. Het is een hobby geworden.”

“Direct na de aankoop in 2015 zijn we begonnen met nieuwe kozijnen met triple glas en het isoleren van de spouwmuur en vloer,” vertelt Marco. “In 2017 hebben we de zonnepanelen laten plaatsen en een lucht/water warmtepomp geïnstalleerd.” In de jaren daarna hebben ze onder andere het dak laten isoleren met Isovlas, zijn er nog meer zonnepanelen bij geplaatst en hebben ze een thuisaccu aangeschaft. Nu, zeven jaar later, heeft Marco er nog steeds niet genoeg van: “Op dit moment ben ik bezig om de garage te isoleren zodat dit een bruikbare hobbyruimte wordt.”

De warmtepomp
Marco heeft de monoblock lucht/water warmtepomp zelf geïnstalleerd. Bij een monoblock zit alles wat je nodig hebt in één kast aan de buitenkant van je huis. Dat betekent dat je geen aparte binnen- en buitenkast hebt zoals bij sommige andere warmtepompen. “Ik heb voor dit type gekozen, omdat deze betrouwbaar is en ik hem makkelijk zelf kon plaatsen.”

Watertank
Ook de tuin kreeg een transformatie voor de plannen van Marco. “We wilden graag regenwater kunnen gebruiken voor het toilet en de wasmachine. Daarvoor hebben we een regenwatersysteem met een IBC, een tank, van 1000 liter in de tuin gegraven,” vertelt Marco.

“Helaas bleek die reservevoorraad niet genoeg voor droge periodes en omdat de IBC boven de grond stond, bevroor het water in de winter. We hebben daarom de tank vervangen door een ondergrondse van ruim drie keer zo groot. Hiermee besparen we nu minimaal 20m³ drinkwater per jaar. Deze investering verdien je niet zo snel terug, maar het voelt goed om geen drinkwater te gebruiken voor het doorspoelen van het toilet.”

“De energierekening kost bijna niets”
Omdat ze direct na aankoop zijn begonnen met verduurzamen, hebben ze geen goede vergelijking met hoe het comfort en de energiekosten zouden zijn als ze het niet hadden gedaan. Wel geeft Marco het volgende aan: “De energierekening  kost nu op jaarbasis bijna niets, het binnenklimaat is verbeterd en het drinkwaterverbruik is behoorlijk afgenomen.

Marco en Eva delen nu graag hun opgedane ervaringen via de Duurzame Huizen Route. “Misschien kan ik zo een inspiratiebron zijn voor anderen. Het delen van kennis is uiteindelijk de manier hoe de mens verder komt.” Marco zijn gouden tip voor mensen die ook aan de slag willen gaan met verduurzamen is: “Hoe eerder je eraan begint, hoe meer profijt je ervan hebt. Niet alles verdient zich terug in geld, comfort is ook een belangrijke factor.”


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud