Bij de buren is het gras net zo groen

Jet van der Graaf woont met haar gezin in de bio-ecologische wijk BWW Boschveld

In 2012 begon Jet van der Graaf samen met haar vriend Michiel aan een nieuw avontuur: Ze stapten in een CPO-project met de naam Bewust Wonen Werken Boschveld. Samen met 22 andere huishoudens zijn ze als projectontwikkelaar aan de slag gegaan en hebben een ecologische wijk kunnen realiseren. Inmiddels woont het gezin met veel plezier in hun duurzame woonhuis. Jet vertelt graag meer over haar ervaringen.

Klein maar fijn

Jet is vormgever special products bij een tijdschrift en houdt zich sinds kort ook bezig met duurzaam interieurdesign. Ze woont in ’s-Hertogenbosch, samen met Michiel en hun twee zonen Rein (6 jaar) en Roemer (8 jaar). Voordat het gezin, begin dit jaar, verhuisde naar de ecowijk BWW Boschveld, woonde ze in een klein appartement elders in de stad. “In een appartement van 64 m² leer je intiem met elkaar te leven,” legt Jet uit. “Dit gevoel wilden we in ons nieuwe huis behouden en daarom hebben we bij het ontwerp zo min mogelijk gewerkt met hokjes en deuren.” Het resultaat is een woning met open ruimtes, waar je vanuit elke hoek de hele woning kunt overzien. De vide draagt bij aan dit effect. “De woning is 126 m², maar oogt een stuk groter dankzij de vide en de open keuken.”

“In een appartement van 64 m² leer je intiem met elkaar te leven,”

Samen sta je sterker

In 2012 raakte Michiel betrokken bij het opzetten van het CPO-project. Een afkorting voor collectief particulier opdrachtgeverschap. 23 huishoudens sloten de handen inéén en er werd een plan ontwikkelt voor 23 bio-ecologische, houtskeletbouw-huizen met een gemeenschappelijke binnentuin en een collectief gebouw. Jet vertelt: “Samen sta je sterk en wordt je gezien als serieuze partij. Door gezamenlijk in te kopen werden de plannen financieel haalbaar voor iedereen.” De huizen hebben dezelfde bouwstijl, gebruik van bouwmaterialen en inzet van duurzame maatregelen. De diversiteit zit in de verschillende beukmaten, de hoogte en de diepte maten van de woningen. Daarnaast zorgen de verschillen in afbouw er voor dat geen één woning hetzelfde is. Dit laatste is sterk afhankelijk van de smaak en (financiële) middelen van de woningeigenaren. “Dit maakt de wijk speels, maar wel één geheel,” vindt Jet.

Binnen de wijk is gekozen voor een diversiteit aan bewoners; Jonge gezinnen, gezinnen met pubers, ouderen, alleenstaanden, alles woont bij elkaar. “Dit maakt de wijk dynamisch en brengt een zeker cohesie die de rest van de stadswijk ten goede komt,” meent Jet.

Deze diverse vereniging van huiseigenaren moest het tijdens de ontwerp- en bouwfase wel eens worden over allerlei besluiten. Aangezien de groep gekozen had voor een unanieme besluitvorming, zorgde dit soms voor lange processen. “Als het besluit eenmaal genomen is, weet je ook zeker dat iedereen er volledig achter staat,” noemt Jet als voordeel.

Duurzaam karakter

De wijk is ingericht om mens en natuur optimaal samen te laten wonen en leven. In de gezamenlijke tuin is ruimte voor de bewoners, kinderen, maar ook voor inheemse planten, vogels, insecten en ander gedierte. De woningen zijn gebouwd met hernieuwbare en milieuvriendelijke bouwmaterialen. Zo is er bij de isolatie gebruik gemaakt van jute en métisse. De woningen beschikken over een lucht/water warmtepomp en zijn van het gas af. Er wordt gebruikgemaakt van een helofytenfilter om al het afvalwater te zuiveren. Straks wordt het gebruikt om de toiletten te spoelen. “Een unicum binnen stedelijk gebied, de gemeente is dan ook erg nieuwsgierig naar het effect en hoe het bevalt,” vertelt Jet.

Jet vindt haar eigen woning een zeer prettig thuis geworden. “Het is geen betonnen blok, maar een huis dat ademt. De vloer- en wandverwarming is zeer aangenaam.” De wandverwarming strekt zich over de leemwand, die vanaf de vloer doorloopt tot de nok. In de winter geeft de houtkachel extra warmte. Het is een keramische houtkachel met 90% rendement en wordt Zwitsers gestookt. De houtkachel maakt de woning in mum van tijd aangenaam warm. “Er waren binnen de VvE veel discussies over, maar uiteindelijk is besloten om de houtkachel toe te laten. De houtkachel kan dienen als alternatieve warmtebron, zolang er verstandig gebruik van wordt gemaakt.”

Bij de inrichting van de woning zijn ook bewuste keuzes gemaakt. Zo is de kast op maat gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze zijn zelfs zo ver gegaan dat de afmetingen van de badkamer zijn afgestemd op een oude commode die ze wilden hergebruiken als badkamermeubel. “Hierdoor passen de oude meubels perfect in het nieuwbouwhuis.”

 “Kies voor hetgeen dat écht bij je past, iets waar je niet op uitgekeken raakt."

Tips voor anderen

Een belangrijke tip die Jet wil meegeven: “Kies voor hetgeen dat écht bij je past, iets waar je niet op uitgekeken raakt. Hierdoor hoef je niet continu nieuwe meubels en accessoires aan te schaffen en het huis opnieuw in te richten. Dit heeft namelijk grote impact op je footprint.” Daarbij is het slim om vooraf een maquette te laten maken van je woning en de meubels. “Zodoende kun je blijven schuiven, totdat je de ideale inrichting hebt ontdekt.”

Het CPO-Project Bewust Wonen Werken Boschveld zal binnenkort starten met het verzorgen van opendagen. Ben je benieuwd naar het volledige verhaal? Bezoek het huis van Jet en haar gezin op zaterdag 3 november. Inschrijven van via www.duurzamehuizenroute.nl.