3 vragen aan …

INTERVIEW – Michiel van Dijk. Samen met zijn vrouw en twee dochters woont hij in Wijchen. ’s Winters klust hij aan de woning om verder te verduurzamen. Het doel van Michiel en zijn vrouw: 0 op de meter.

Welke maatregelen hebben jullie genomen om dichter bij jullie doel te komen?
“We hebben zowel kleine als grote maatregelen genomen. Een van de grote maatregelen is een warmtepomp (lucht/water). Deze zit op de mechanische ventilatie aangesloten, waardoor het een WTW-unit is waarmee water verwarmd kan worden. Ook is de isolatie van de woning verbeterd door onder andere de kozijnen te vervangen en is de isolatie van de kruipruimte verbeterd. Daarnaast hebben we vloerverwarming met radiatoren, zodat we veel oppervlakte kunnen verwarmen. Met een slimme thermostaat voor de ketel is deze zuiniger gaan stoken. Met onze zonnepanelen wekken we stroom op.’’

Waar zijn jullie het meest blij mee?
“Een van onze wensen was dat we weinig tot geen energiekosten meer hoeven te betalen. Met schoolgaande kinderen kan de energierekening namelijk nog wel eens oplopen. In 2022 is dat ons gelukt. Daar zijn we zo enthousiast over geworden dat we nu zelfs energieneutraal willen worden.”

Een andere maatregel waarmee het stel blij is, is de magneetontkalker die om de waterleiding heen is geplaatst. Michiel: ‘’De ph waarde is van 8,5 naar 6,4 gegaan. Het water is veel zachter, waardoor er minder schoonmaakmiddelen nodig zijn.’’

Wat zijn jullie toekomstplannen?
“Onze hybride opstelling kan zowel met een waterstofketel als met een elektrische ketel uitgevoerd worden. Afhankelijk van wat de energietransitie gaat brengen, kunnen we in de toekomst overschakelen op een van deze systemen.”


Benieuwd naar de woning van Michiel? Bekijk hem hier >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud