INTERVIEW – “Ik wilde altijd al een huis bouwen. Toen we, in verband met mijn werk, naar Westervoort verhuisden, was dat het juiste moment om dit te doen”, vertelt Geert Verhoeven. Hij bouwde een milieuvriendelijke en duurzame woning die hij, zijn partner Marjolein en hun hond, sinds december 2020 bewonen.
Geert en zijn vriendin vonden begin 2020 een kavel in Westervoort. “Voor de bouw zochten we methoden en materialen met zo min mogelijk milieubelasting”, vertelt Geert. “Daarom kozen we voor de bouwwijze CLT: Cost Laminated Timber. Dat zijn laagjes hout op elkaar gedrukt, vergelijkbaar met spaanplaat. Het is een stuk milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld beton of massief hout. Het geeft ook minder CO2-uitstoot tijdens transport. Eveneens is er tijdens de bouw gewerkt met een elektrische kraan.”
Groot wooncomfort
Het vorige huis van Geert en Marjolein kwam uit 1910 en was heel slecht geïsoleerd. Het was koud en ze hoorden veel geluid van buiten. “In ons nieuwe huis kozen we voor driedubbelglas en dikke wanden van 60 centimeter, gevuld met houtvezels”, vertelt Geert. “Binnen is alles van hout. Dat ademt en is vochtregulerend. De goede isolatie en vloerverwarming zorgen voor een behaaglijk gevoel.” Door de isolatie en lamellen aan de voorzijde hebben Geert en Marjolein het ook in de zomer erg comfortabel.
Verder is de woning volledig gasvrij en levert deze meer energie op dan ze verbruikt. De woning haalt energie uit de 43 zonnepanelen en vier solar panelen op het dak. Ook hebben Geert en Marjolein een grote boiler van 800 liter en een kleine warmtepomp. “De boiler staat in onze technische ruimte en de buitenunit van de warmtepomp staat achter in de tuin. Zo heeft niemand er last van.”
Douchen met ‘oud’ water?
“Een normale douche gebruikt 8 á 10 liter water per minuut. Dit circulaire systeem gééft 25 liter water per minuut, terwijl hij maar 3 liter per minuut verbruikt. Dus weinig verbruik en veel comfort!”
Geert en Marjolein hebben een bijzondere douche: een circulatie-douche. “Als je de douche aanzet komt er eerst vers, warm water uit. Tijdens het douchen komt er geleidelijk ‘oud’ water bij, wat gefilterd wordt. Dit water wordt opnieuw rondgepompt met vers, heet water”, vertelt Geert. “Een normale douche gebruikt 8 á 10 liter water per minuut. Dit circulaire systeem gééft 25 liter water per minuut, terwijl hij maar 3 liter per minuut verbruikt. Dus weinig verbruik en veel comfort!”
Geert en Marjolein zijn erg blij met hun duurzame woning. “De duurzame maatregelen zorgen voor veel wooncomfort en we hebben geen last van de hoge gasprijzen. Het is gewoon een heel fijn huis!”
Tekst gaat onder de foto verder
“We vinden het mooi om iets voor anderen terug te doen”
Wanneer we Geert vragen waarom zij meedoen met de Duurzame Huizen Route zegt hij: “Het is een mooi initiatief om mensen de kans te bieden om bij iemand anders te kijken hoe zij het hebben aangepakt en om inspiratie op te doen. Zelf heb ik voor de bouw van ons huis met onze aannemer meegekeken bij andere woningen. Zo kregen wij een indruk wat er komt kijken bij het bouwen van een duurzaam huis. Daar hadden we veel profijt van. Ik vind het mooi om dat voor anderen terug te doen via de Duurzame Huizen Route. Gewoon rondlopen en kijken, werkt vaak een stuk beter dan op papier”.
Geert heeft een blog bijgehouden van de bouw van de woning. Die kun je hier bekijken.
Bekijk hier de woning van Geert >
Lees hier ervaringen van andere huiseigenaren >