‘Comfortabel wonen? Pak maatregelen integraal aan’

INTERVIEW – Erik Hoogendam woont samen met zijn vrouw en kinderen in een mooie hoekwoning in een rustig dorpje tussen Gouda en Ouderkerk aan den IJssel. Erik wilde graag meer wooncomfort en kon hier als oud-timmerman en energieprestatie-adviseur mooi zelf mee aan de slag gaan.

De eerste klus in de woning was het isoleren van de zolder. “Er zat al vloerverwarming in de woning, maar de vloer was nog niet geïsoleerd. Dat was dan ook mijn tweede project. Daarna heb ik HR++ in de ramen gezet. De ramen staan op het noorden en het was altijd koud. Met HR++ glas werd het een stuk aangenamer’’, vertelt Erik.

Glazen serre
Het meest trots is Erik op de aanbouw van de glazen serre. Deze bouwde hij in eerste instantie voor de extra ruimte, maar in de zomer werd het – ondanks het zonwerende glas aan de bovenkant – toch te warm om er lekker te kunnen zitten. Drie jaar geleden brak hij de glazen constructie daarom af en verving het voor een aanbouw van houtskeletbouw.

Hij licht toe: “Nu zitten er dakpannen bovenop met een groot dakraam erin, zodat er extra licht doorheen valt. Het pannendak is doorgetrokken voorbij de raampartij  zodat dit een luifel creëert. Dit houdt zonlicht tegen op zomerse dagen. En in de winter valt de lage zon door de ramen heen, zodat de ruimte snel en comfortabel warm wordt.” Het is nu een plek waar hij met zijn gezin kan genieten.

Comfortabel leven als basis
In zijn werk hoort en ziet Erik anderen vaak over verduurzaming van de woning nadenken. Voor Erik is het duidelijk: ‘’Iedereen wil comfortabel leven, dus dat is de basis. Leg voor jezelf vast wat je accepteert en pak de maatregelen integraal aan. Misschien vind je het prima als het boven koud is, maar wil je beneden geen tocht. Met je eigen gedrag en je stookgedrag kom je daarin al een heel eind. Maar ook andere maatregelen zoals kierdichting, ventilatie en een CO2-meter om te sturen op je eigen gedrag zijn daarin handig.’’

Altijd wat te verbeteren
En ook nu klust hij nog heel wat af in zijn woning. “Er is elke keer wel iets te verbeteren. Je gooit wanden om en gaat lekker timmeren. Dan verandert er nog weleens wat.” Afgelopen winter heeft Erik bijvoorbeeld PIR-isolatie achter de knieschotten aangebracht. Daarnaast heeft hij de kierdichting aangebracht en zelf een blower door test gedaan. 

Toekomstige projecten heeft Erik nog niet concreet op de planning staan. “We hadden het plan om van het gas af te gaan, maar met een verbruik van 700 kuub is het niet rendabel voor ons’’, vertelt hij. “Ik let altijd op comfort. Wij doen pas ’s ochtends als we beneden komen de verwarming aan en doen hem vroeg in de avond uit. Op die manier stoken we niet te veel, maar blijft het wel behaaglijk warm.’’


Bekijk de woning van Erik hier >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud