‘De beste energie is de energie die je al in huis hebt’

INTERVIEW – Gerald van Luijk woont samen met zijn vriendin en zoontje in Beverwijk. Ze wonen in een hoekwoning uit 1933 met een flinke aanbouw. Dit is door verschillende eigenaren uitgebouwd. Ook heeft de woning een groot plat dak aan de achterzijde. Gerald en zijn vriendin zijn klein begonnen met het verduurzamen van de woning en hebben het steeds een beetje uitgebreid. ‘Ik probeer op deze manier toch te doen wat ik kan tegen klimaatverandering’, vertelt Gerald. 

‘We zijn klein begonnen met het verduurzamen. Zo zijn we eerst van een gasfornuis naar inductie gegaan’, geeft Gerald aan. Na die eerste stap namen Gerald en zijn vriendin vrijwel direct alle andere energiebesparende maatregelen. Op het hoge dak van hun woning plaatsten ze vijf zonnepanelen, de ramen in de keuken kregen HR++ glas, ze isoleerden het platte dak en de vloer, vervingen tegels uit hun tuin door groen. Ook verbouwden ze de schuur ecologisch om tot slaapruimte. De schuur is geïsoleerd met isovlas en vervolgens afgewerkt met hout.

Droge warme voeten
‘De vloer was geïsoleerd  met dekens van glaswol, toen we er kwamen wonen. Het was slecht uitgevoerd en daardoor hadden we last van optrekkend vocht. Daarom zochten we naar een andere manier van isoleren.’ Gerald zocht onder andere online naar oplossingen voor zijn vloer. Door te zoeken kwam hij uit op EPS korrels. Deze manier van isolatie bracht hij aan onder het platte dak en in de kruipruimte. Nu de vloer is geïsoleerd, is het comfort van de woning een heel stuk beter geworden. ‘Het scheelt niet alleen in de energierekening, maar je krijgt er ook nog eens warme en droge voeten van’, geeft Gerald enthousiast aan.

Plannen voor de toekomst
Gerald deelt de stappen die hij heeft gezet graag met anderen. ‘Daarom heb ik me aangemeld bij de Duurzame Huizen Route’, vertelt hij. Ook heeft hij een handige tip voor andere woningeigenaren: ‘De beste energie is de energie die je al in huis hebt. Het geld dat je uitgeeft aan stookkosten, kun je daarom beter uitgeven aan isolatie.’ Klaar met verduurzamen zijn Gerald en zijn vriendin nog niet. ‘Over een paar jaar moet het platte dak worden vervangen. Een grote wens is om dit te vervangen door een warm dak met isolatie aan de buitenkant. Ook zouden we dan graag een warmtepomp willen installeren’, vertelt Gerald.


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud