De comfortabele en duurzame drive-in woning van Sander

Sander Holthuijsen woont samen met zijn vrouw en kinderen in een drive-in woning uit de jaren ’70 in Den Helder. Het bijzondere is dat ze niet op de begane grond wonen, maar op de eerste en tweede verdieping. Nu ze een flink aantal maatregelen hebben genomen, wonen ze in een comfortabel huis. Hun gouden tip voor anderen: “Begin gewoon met verduurzamen!”

Bij de aankoop van deze woning hebben Sander en zijn vrouw destijds gekozen voor een groene hypotheek. Met deze hypotheek konden ze een deel van de verduurzamingskosten dekken. Het was alleen niet genoeg om alle kosten volledig te dekken, waardoor ze bijvoorbeeld moesten kiezen tussen een nieuwe badkamer en zonnepanelen. Uiteindelijk kozen ze voor zonnepanelen. “In totaal hebben we 15 panelen liggen”, vertelt Sander. “In de toekomst zou ik er nog wel zonnepanelen bij willen laten plaatsen. Bijvoorbeeld op onze overkapping.” De zonnepanelen op hun dak leveren bijna genoeg stroom voor een heel jaar. 

De duurzame stappen op een rij
Na de installatie van zonnepanelen hebben ze het dak geïsoleerd met 16 centimeter steenwol aan de binnenkant. Sander: “Ik heb ons vorige huis ook zelf geïsoleerd met steenwol. Dat werkte toen makkelijker dan bijvoorbeeld glaswol.”

De woning wordt verwarmd met een hybride warmtepomp die op het dakterras staat. “Met de warmtepomp spelen we al een aantal jaren quitte”, vertelt Sander. “De hr-ketel wordt nu alleen gebruikt voor bijverwarming en voor het douchen.”

Vanwege de vele ramen in hun woning – maar liefst 45 – heeft het stel al het enkel- en jaren ’70-dubbelglas vervangen door HR++ glas. Omdat de woning nu een stuk beter geïsoleerd is, hebben ze ventilatoren in de woonkamer geplaatst. Zo komt er altijd frisse lucht in de woning.

Comfortabel wonen
De duurzame maatregelen bevallen Sander en zijn familie goed: “De vorige bewoner had een heel hoog gasverbruik. Daar zitten we nu een heel stuk onder. Verder is het ook heel comfortabel.” Sander geeft wel aan dat het inregelen van de warmtepomp tijd kan kosten. “In de eerste periode was het hierdoor koud in huis, maar toen de aanvoertemperatuur eenmaal goed was, merkte je er niets meer van.”

‘Gewoon beginnen’
Voor iedereen die ook aan de slag wilt gaan met verduurzamen, hebben ze nog een tip: “Gewoon beginnen! Je kunt eindeloos wachten, want volgend jaar heb je misschien wel weer betere opties. Door te wachten blijf je het uitstellen. Daarom kun je het beste gewoon gaan beginnen.”

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud