De planeet is mijn woonplaats, daar ben ik zuinig op!

Interview – “De planeet is mijn woonplaats, daar ben ik zuinig op”, zegt Jaap Visser, eigenaar van een hoekwoning uit 1905 in Leeuwarden. Om die reden pakte hij zijn huis aan om die te verduurzamen. Hij is van het gas af, wekt zijn elektriciteit op met zonnepanelen en gebruikt regenwater voor het toilet en het spoelen van de vaat. Via de Nationale Duurzame Huizen Route deelt hij zijn ervaring met anderen.

Toen Jaap Visser in 2014 na het overlijden van zijn moeder het ouderlijk huis kon overkopen, deed hij dat graag. Zijn toenmalige woning was ook fijn, maar het grote stuk grond achter het huis waar hij als kind zelf ook gewoond heeft, lokte hem.

“Mijn ouders woonden er gewoon, maar ik heb er na de aankoop wel mijn eigen stempel op gedrukt”, vertelt Jaap. Behalve het energieneutraal maken van de woning, toverde hij ook de tuin om van tegeltuin tot fruit- en kruidenparadijs. Er zijn nu appel-, peren- en pruimenbomen, allerlei kruiden en meerdere vijvers. “Ik heb kikkers en salamanders in de tuin. Die biodiversiteit is prachtig en ik geniet ervan mijn eigen fruit te plukken”, vindt Visser.

Hoewel hij zich druk maakt om het klimaat, is de tuininrichting daar geen direct gevolg van. “Ik houd gewoon van groen.” Maar hij ziet de voordelen er wel van in: “Een boom staat me niet in de weg, hij neemt CO2 op en geeft er vruchten en groen voor terug. Drie vliegen in een klap.”

Subsidie
Direct na de verhuizing in 2014 kocht Visser zijn eerste zonnepanelen. Het plan was om daarna elke drie jaar iets te doen, totdat alles klaar was. Zodat hij tussendoor tijd had om te sparen. Maar toen kwam er een subsidie vrij waar hij gebruik van kon maken. “Toen heb ik alles maar in één keer gedaan. Nu ben ik klaar.”

Stap één was het isoleren van gevel, vloer en dak. De vloer is geïsoleerd met schuimbeton, “een soort vloeibaar spul waar de buisjes van de vloerverwarming tussen komen. Op de gevel zitten piepschuimachtige platen en op het dak heb ik in feite gewoon wat extra lagen erop geplaatst. Het is niet zo moeilijk”, zegt de Leeuwarder relativerend.

Vervolgens kwam de luchtwarmtepomp en kon de gasmeter eruit. Daarnaast heeft Jaap systemen voor het gebruik van regenwater. De toilet spoelt hij ermee, de wasmachine draait erop en zolang er genoeg regenwater is gebruikt hij dit ook voor het spoelen van de vaat. “Ik hoorde van het waterbedrijf: ‘Hé er klopt iets niet aan uw meterstand.’ Jawel hoor, het werkt perfect. En nu zeggen ze zelf dat we zuinig moeten zijn.”

Later kocht Jaap nog vijf zonnepanelen bij, die per stuk meer opleveren dan de eerste. Maar vervangen doet hij de oude niet. “Ik produceer al 4 jaar meer dan nodig, dus waarom zou ik?”

Dweilen met de kraan open
Wasmachine, koelkast en tv maakten plaats voor kleinere varianten. Vanuit energie-oogpunt, maar ook omdat hij het mooier vindt. “Anders staat er zo’n lompe tv-bak in de huiskamer. Een kleintje werkt wat mij betreft net zo goed, maar mensen moeten hier zelf hun keuze in maken. Alleen al die airco’s tegenwoordig, dat is dweilen met de kraan open. Het wordt warmer, mensen kopen airco’s en gebruiken energie, dus wordt het nog warmer.”

Jaap houdt ook in zijn levensstijl rekening met duurzaamheid. Zo koopt hij alleen nieuwe spullen als hij dat écht nodig heeft en koopt hij bos via zijn energiebedrijf als compensatie voor zijn auto. Een elektrische auto staat nog op de wensenlijst. Ook wil hij zijn zwembad met chloor vervangen door een natuurzwemvijver. “En mijn uiteindelijke droom is om zelfvoorzienend te zijn. Maar of dat nog gaat lukken in mijn leven, weet ik niet. Ik volg de ontwikkelingen over energieopslag met bijvoorbeeld een zoutaccu goed.”

Tips
Laat je goed informeren, is het advies van Jaap. “Google, forums, Facebook, overal kun je wat informatie vinden. Ook de energiecoöperatie is een goede bron. En kijk ook naar de subsidiemogelijkheden. Het is een dure hobby, dus als je nog wat poen kunt krijgen is dat mooi meegenomen.”

Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Jaap Visser >
Bekijk de pagina van provincie Fryslân >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud