INTERVIEW – In 2003 is Paul Berendts samen met zijn vrouw Riet en hun kinderen naar deze vrijstaande jaren ’80-woning in Wijchen verhuisd. Omdat het huis nog de isolatiestandaarden uit die tijd had, was het verbruik hoog. “We gebruikten ongeveer 3.500 kWh aan stroom en 2.000 m³ gas per jaar”, vertelt Paul. Met het oog op het milieu wilden ze hier iets aan doen.
Paul en Riet besloten om te verduurzamen met een warmtepomp en zonnepanelen. “Voordat we de installaties aanschaften, hebben we een energieadviseur ingeschakeld. Zij adviseerde om het hele huis te voorzien van 10 cm isolatie. Dat was een goed advies!”
Meten is weten
De eerste stap in het verduurzamingsavontuur was het meten van de van de binnen- en buitentemperatuur en de temperatuur van het verwarmingswater van de woning. Ze maakten gebruik van microcomputertjes waarmee alle gegevens iedere minuut worden bepaald en opgeslagen en ze kochten een simpele warmtecamera om te zien waar er warmte uit het huis lekte. “Ik ben elektrotechnicus, dus ik heb het allemaal met zelfgebouwde meetinstrumenten gedaan”, legt Paul uit.
Uitproberen
Na het meten was het tijd voor de tweede stap: uitproberen. De cv-ketel die ze op dat moment hadden stond op een
temperatuur van 80 graden. Deze konden ze tot 60 graden verlagen zonder dat dit hun comfort verminderde. Hierna begonnen ze met isoleren. Zo spoten ze de spouw van 8 cm vol met envirofoam en vervingen ze alle ruiten door HR++ glas. Na deze en andere maatregelen hielden ze de woning comfortabel warm toen de cv-ketel op 50 graden werd gezet. Dit betekende dat een warmtepomp het huis ook warm zou kunnen houden.
De warmtepomp
Paul en Riet lieten een hybride warmtepomp installeren, dus indien nodig kan de cv-ketel meehelpen. “Met een buitentemperatuur net boven het vriespunt lukt het de warmtepomp om zonder hulp het huis warm te krijgen”, vertelt Paul. Voor het warme water hebben ze de cv-ketel nog wel nodig. Om de elektriciteit voor de warmtepomp op te wekken maken ze gebruik van zonnepanelen. “We hebben in 2007 vier zonnepanelen gekocht. Sindsdien hebben ze dit aantal uitgebreid tot 25, die nu ongeveer 7000 kWh per jaar produceren.”
Meer isoleren
In 2022 hebben ze nog een aantal isolatiemaatregelen genomen. Zo hebben ze onder andere het hele dak boven de begane grond aan de binnenkant laten voorzien van 8 cm extra PIR-isolatieplaten en een nieuw plafond. De voordeur is vervangen door een geïsoleerde deur en in de kruipruimte zijn een aantal beschadigingen gerepareerd en is de convectorput geïsoleerd. Ook hebben ze het dak van de vliering en de eerste verdieping geïsoleerd. ‘’Isoleren helpt altijd!’’, concludeert Paul. ‘’In kleine stapjes kost het niet zoveel geld. En als je je verbruik en de temperatuur meet, kun je na elke stap resultaat zien.’’
Na al deze duurzame stappen te hebben gezet merken ze verschil: “Comfort is voor ons belangrijk en dat is nu uitstekend! We helpen hiermee niet alleen het milieu, we verbruiken ook nog eens minder energie. Nu houden we ongeveer 500 kWh per jaar over en verbruiken we ongeveer 150 m³ gas.”