Duurzaam investeren in je woning is het meer dan waard

Interview – Bijna 20 jaar geleden kochten Piet Groenia en zijn vrouw Ingrid een twee onder één kap woning uit 1991 in Emmen.  Toen hij zag dat er boven nog enkel glas in zat, was zijn eerste reactie: “Dat bestaat toch niet meer!” Nu wonen Piet, Ingrid en hun dochter inmiddels in een huis zonder gasaansluiting. Waarom kozen zij ervoor hun huis te verduurzamen en hoe kregen zij dit voor elkaar?

Toen zij verhuisden naar hun nieuwe woning verving Piet allereerst het enkel glas. In 2013 kwamen er tien zonnepanelen op het dak en sinds 2015 is het hele huis voorzien van HR++ glas. “En het mooiste is”, zegt Piet enthousiast: “Het is niet alleen warmer in de winter en koeler in de zomer, maar wij horen de straat ook veel minder. Het huis wordt er ook mooier van. We hebben er ruitjes in laten zetten en achter een dubbele deur naar de tuin genomen.”

Toen de CV-ketel in 2017 aan vervanging toe was, kozen Piet en Ingrid ervoor om gasgebruik te verminderen. Ze schaften een pelletketel aan die zowel het warme water voor de radiatoren als het douchewater verwarmt.

Indianenverhalen

Voor de aanschaf van de pelletketel wilden Piet en Ingrid gebruik maken van de landelijke subsidieregeling. Daarvoor moest je minimaal twee energiebesparende maatregelen nemen. Zij namen daarom een zonneboiler erbij en nog 30 zonnepanelen. De provincie Drenthe gaf een korting op de rente van de lening, waardoor die zakte naar maar liefst 1,5 procent. Hierdoor werd het aardgasvrij maken van de woning niet alleen technisch maar ook financieel haalbaar.

“Door de zonneboiler hebben wij bijna de helft van het jaar helemaal geen pellets nodig. En de veertig zonnepanelen leveren zo veel stroom dat wij elk jaar ongeveer 1400 euro van de energieleverancier terugkrijgen”, vertelt een tevreden Piet. “Ik hou het verbruik nu bij en ga het ook op de website van de Nationale Duurzame Huizen Route delen. Iedereen zegt altijd: ‘het kost zo veel, het is zo duur! Waar doe je het van?’ Ik wil de indianenverhalen ontmaskeren en laten zien wat het werkelijk kost en oplevert en dat het kan! Het is maar waar je voor kiest: Ik heb bijvoorbeeld pas sinds dit jaar een voor mijn idee ‘dure’ smartphone.”

Elektrische auto

Sinds deze zomer heeft de familie een elektrische auto. “Het rijdt fantastisch! Deze zomer zijn wij ermee helemaal naar Italië gereden. Dat was geen probleem”, vertelt Piet “Er zijn voldoende laadpalen. Wat mij wel opviel: De tunnels in de Alpen zijn aan de binnenzijde helemaal zwart van het roet. Ik stel me voor dat wij over een decennia misschien door witte tunnels rijden omdat de lucht dan veel schoner is.”

In de tuin staan een aantal regentonnen. “Ja, ik ben geïnspireerd door een dame die als bezoeker van de Duurzame Huizen Route hier langskwam. Zij vertelde over een ander huis waar iemand een 5000 liter watertank in de tuin had ingegraven. Ik dacht: dat kan ik ook doen!” Maar dit project is nog niet af, vertelt Piet. Hij heeft nog niet voldoende wateropslag om de hele zomer de tuin met regenwater te sproeien. Naast het sproeien van de tuin wordt het regenwater ook gebruikt om de was te doen. “Dan loop ik met twee gieters naar mijn wasmachine en kiep die erin. De machine snapt dat er al water in zit en hoeft dat alleen nog te verwarmen. Zo deed mijn moeder het ook al”, lacht hij.

Piet ziet steeds meer zonnepanelen in de straat verschijnen. Van alle maatregelen die hij nam is Piet daar het meest enthousiast over. “Want dat is de schoonste energie! Mijn broers zijn er ook al mee bezig – de een heeft ze al op het dak liggen, de ander is een schuur aan het bouwen om ze erop te kunnen leggen.”

De knoop doorhakken

Wat Piet aan andere huiseigenaren mee wil geven: “Doe het ook! Je kunt blijven rekenen en afwachten omdat het vast nog efficiënter en goedkoper wordt. Hak gewoon de knoop door en zet een stap.” Zijn tweede tip: “Leg je dak zo vol mogelijk met zonnepanelen – ook al heb je niet alle stroom zelf nodig. Als je naar de juiste energieleverancier gaat, krijg je voor elke kWh evenveel terugbetaald en levert je geld meer op dan op de spaarrekening.”
 

Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Piet & Ingrid >
Bekijk de pagina van gemeente Emmen >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud