Duurzaamheid in het kwadraat

Interview – Femmeke Huigens en haar partner Henk Post kochten in 2012 een oude woonboerderij in Beilen. De constructie was gammel, het dak was slecht en om het huis was één grote modderpoel. Toch wilden zij op deze plek een thuis creëren waar meerdere generaties van kunnen genieten. Met hun motto ‘duurzaam in het kwadraat’ startten zij de renovatie. Niet alleen met als doel nul-op-de-meter, maar ook levensloopbestendig en gebouwd met duurzame bouwmaterialen.

“Het verbouwen gaat bij ons in het ritme van tijd en geld. We doen veel zelf, en proberen ons er dan ook zoveel mogelijk in te verdiepen. De vloek is dat het nooit af is, maar de zegen dat we voortdurend plannen kunnen bijstellen,” vertelt Femmeke. Inmiddels is het huis geïsoleerd met natuurlijk materialen, liggen er zonnepanelen tussen het rieten dak en wordt het verwarmd met een slimme combinatie van energiebronnen. “Als je zwanger bent, dan zie je ineens overal kinderwagens op straat. Zo gaat dat bij ons ook met duurzaam bouwen: wij zien overal mogelijkheden.”

Isoleren zonder plastic

Bij de isolatie is gebruik gemaakt van houtvezelplaten, jute en leem, materiaal waarin geen plastic wordt gebruikt. Over het uiterlijk en comfort van het materiaal zijn Henk en Femmeke zeer te spreken: “Op televisie hebben leemmuren vaak een opvallende kleur, maar dat hoeft niet. Ons huis lijkt van binnen volstrekt normaal. Ook zorgt het leem voor een goede vochtregulatie en akoestiek.”

Een bron van energie

De vloerverwarming is aangesloten op meerdere energiebronnen, een project waar de meeste installateurs zich niet aan durfden te wagen. De meesten haakten af op het moment dat zij voorstelden om verschillende systemen aan elkaar te koppelen. Femmeke legt uit: “We hebben een warmtepomp met een horizontale bodembron, waarbij de slangen op twee meter diepte in het weiland liggen. Deze slaat alleen aan als het buffervat geen warmte ontvangt van de houtkachel of heatpipes. Dat is lastig om te programmeren, maar benut wel alle beschikbare energie. Henk loopt tegenwoordig zo’n vier keer per dag de installatieruimte binnen. Niet omdat het nodig is, maar omdat hij geniet van de techniek.”

Delen met anderen

Waarom zij hun ervaringen nu delen via de Duurzame Huizen Route? “Voor Henk is het belangrijk om de wereld vooral een stukje mooier te maken dan hoe wij ‘m hebben gekregen. Zelf wil ik wat wij hebben opgebouwd graag delen met anderen. Wij zijn inmiddels een expertisecentrum op het gebied van duurzaam wonen, bouwen en leven; mensen kunnen bij ons overnachten en ’s ochtends genieten van producten uit onze eigen tuin.”

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je nog een vraag aan de huiseigenaar? Bekijk de woning van Femmeke en Henk >>

Ga terug naar ervaringsverhalen >>
Bekijk meer Drentse voorbeeldwoningen >>

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud