Duurzame transformatie: Jans jaren ’60-hoekhuis

Jan woont samen met zijn vriendin in een jaren ’60-hoekhuis in Zwijndrecht. Ondanks het achterstallige onderhoud, zagen ze bij de aankoop mogelijkheden in het huis om er echt iets leuks van te maken. Daar was wel een renovatie voor nodig. “Als je helemaal gaat renoveren kun je net zo goed helemaal verduurzamen”, geeft Jan aan.  

“Er moest veel aan de woning gebeuren”, vertelt Jan. “Onder andere de elektrische installatie en de verwarming waren slecht”. Ze begonnen met het strippen en kaal maken van de gehele woning. Tijdens het renovatieproces hebben ze heel wat verschillende maatregelen getroffen. Zo isoleerden ze de spouwmuur met voorzetwanden, vervingen ze de vloer, isoleerden ze het dak en zijn alle ramen vervangen door HR++ glas.

Warme voeten in huis
Jan wilde ook graag vloerverwarming, maar in de woning zit een houten vloer. “Vloerverwarming met een houten vloer is altijd iets lastiger”, legt Jan uit. “Normaal gesproken gaat dit met een cement laag, maar een houten vloer kan deze laag niet aan.” Toch heeft Jan een passende oplossing gevonden. “Ik heb dit opgelost door een anhydrietvloer, een dekvloer gemaakt van gips, over de vloerverwarming heen te storten. Daarover is weer een epoxyvloer gemaakt.”

Door weer en wind
Niet alleen bij zonnig weer, maar ook bij minder goed weer wekt Jan zijn eigen stroom op. “Als de zon schijnt, wek ik elektriciteit op met mijn zonnepanelen en op andere momenten wek ik elektriciteit op met mijn windmolens”, vertelt Jan. “De windmolens zijn economisch niet heel rendabel, maar voor het milieu is dit het toch allemaal waard.” In de toekomst wil Jan onder andere kijken naar betere windmolens voor op zijn dak.

WTW-ventilatie
De ventilatie in de woning wordt geregeld door een WTW-ventilatiesysteem. “Dit is een systeem dat ervoor zorgt dat er in het hele huis frisse lucht is”, legt Jan uit. “De vieze lucht wordt uit je huis gezogen en er komt frisse lucht van buiten binnen. De warmte wordt overgedragen aan de nieuwe lucht van buiten. Zo heb je de hele dag schone lucht in huis, zonder dat het koud wordt.” Jan heeft de ventilatiebuizen tussen de plafonds aangelegd tijdens de renovatie. Volgens Jan is het een hele toegankelijke maatregel dat bij bijna iedereen wel kan worden toegepast. “Het is iets wat onterecht weinig aandacht krijgt”, geeft hij aan. “Het is niet alleen comfortabel, maar ook nog eens goed voor je gezondheid.”

Nu de renovatie achter de rug is, merkt Jan dat de woning erg comfortabel is. “Het is overal even warm in huis en het tocht niet. Door de WTW-ventilatie hebben we ook overal frisse lucht. Daarnaast is het natuurlijk een stuk voordeliger voor je portemonnee.”

Schakel je omgeving in
Met zijn technische achtergrond heeft Jan voor de renovatie alles via internet uitgezocht en berekend. Omdat hij zich realiseert dat niet iedereen technisch is, doet hij graag zijn verhaal via de Duurzame Huizen Route om anderen te inspireren. Voor iedereen die ook aan de slag wil met verduurzaming, heeft hij nog een goede tip: “Zoek mensen in je omgeving die verstand hebben van verduurzamen. Veel informatie is toegankelijk, maar soms gaat het om ingewikkelde materie. Dan is het goed om op te letten dat er geen onzin wordt verkocht.”


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud