Interview – ‘Een mooi wattrijk weertje vandaag hé?’ begroet Wim Piersma ons tevreden, deelnemer aan de Duurzame Huizen Route uit Assen. Zijn zonnepanelen liggen er mooi bij in de zon. Met een leeftijd van bijna 80 jaar staat hij met veel passie voor duurzaam wonen in het leven. Zijn gas- en elektriciteitsverbruik is laag: ‘De besparing zit hem in de kleinste dingen. Het is een manier van leven,’ aldus Wim. Als organisatieteam van de huizenroute gingen wij bij hem op bezoek.
‘Hij is altijd al bezig geweest met het milieu,’ vertelt mevrouw Piersma. En daar komen we al snel achter in het gesprek. ‘Tien jaar geleden heb ik samen met mijn zoon de zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. Toen waren we een van de eerste. Mensen in de buurt vroegen meteen: ‘Wat levert dat op?’ Nu zijn er in de straat meerdere huizen met zonnepanelen. Misschien zijn ze door ons geïnspireerd…’ Anderhalf jaar geleden heeft de familie Piersma nieuwe zonnepanelen erbij gelegd. ‘Dit leverde in een halfjaar tijd al een besparing op van €235!’ zegt Wim trots.
Bij de apparatuur in huis staan de stand-by knoppen uitgeschakeld. ‘Een accu laten we ook niet in het stopcontact zitten na het opladen. Anders blijft het energie vragen. Daarnaast hebben we alleen maar led-verlichting en spaarlampen,’ vertelt mevrouw Piersma. Voor het aanschaffen van een nieuwe ketel heeft Wim ook een verhelderende visie: ‘Waarom een grote ketel met veel vermogen, terwijl we dat niet nodig hebben? Na wat speurwerk heb ik een kleine en zuinige ketel gevonden. De ketelschoonmaker zei zelfs dat hij nog nooit zo’n kleintje heeft gezien.’
Maar dat zijn niet de enige besparingen: ‘We letten er ook op dat we woonkamer verwarmen tot maximaal 19 graden. Een enkele keer is het hier 20 graden,’ zegt mevrouw Piersma. Ook de zonneboiler werkt mee aan het energiezuinig maken van de woning. Er zijn verschillende stappen ondernomen in het isoleren van de woning, maar toch laat het Wim nog niet los om er meer aan te doen. ‘Met een goede isolatie hoef je minder gas te verbruiken om het warm te krijgen in de wintermaanden. Hierin kan ik nog stappen ondernemen. Mijn vrouw weet het nog niet, maar ik ben al wel aan het kijken naar spouwmuurisolatie op zolder.’ Hierop volgt een glimlach van mevrouw Piersma: ‘Dat verbaast mij niks. Zelfs de zonnepanelen op de kampeerauto waren voor hem niet te gek.’
Wim Piersma sluit zijn verhaal af met: ‘Energiezuiniger wonen is niet moeilijk. De kleinste aanpassingen leveren al een besparing op en bij elkaar is dat een hele hoop. Het is een manier van leven.’ Een bevlogen verhaal van zeer inspirerende mensen. Wilt u met hen in contact komen? Op de website van de Duurzame Huizen Route kunt u via het contactformulier hen een e-mail sturen.
Terug naar ervaringsverhalen >>
Woning familie Piersma >>
Bekijk meer Drenthse voorbeelden >>