Interview – Jarenlang reed de familie Geesink heen-en-weer tussen Maastricht en Zeeland voor een heerlijke strandwandeling of vakantie. De aantrekkingskracht van ’t eiland werd steeds groter, dus toen hun oog viel op een klein houten huisje aan de rand van het natuurgebied bij Burgh-Haamstede was de keus snel gemaakt. Zij besloot deze te kopen, en hier haar duurzame droomhuis te bouwen.
Het oorspronkelijke huis was gebouwd in begin jaren vijftig, maar zat vol schimmels en kieren. “Daar moest dus iets nieuws komen”, begint Rudolph Geesink te vertellen. “Maar een huis bouw je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de komende vijftig à honderd jaar. Dan moet je eigenlijk wel aansluiten bij de nieuwe technieken die op dit moment beschikbaar zijn, zoals een warmtepomp en zonnepanelen.”
De natuur naar binnen
Ook vond hij het belangrijk dat het nieuwe huis rekening houdt met de plek in het landschap. “Wij willen zoveel mogelijk kunnen genieten van de omgeving, en door de grote raampartijen halen we de natuur naar binnen. Met het driedubbele glas en de oversteek kunnen we desondanks de zomerzon weren en warmt het huis niet te snel op.”
Ook in de tuin wilde Rudolph gebruik maken van de natuur: “Wij hebben gekozen voor een regenwatersysteem. Dat scheelt enorm in het waterverbruik. Water is momenteel niet duur, maar de drinkwatervoorraad is niet onbeperkt. ”
Prettig binnenkomen
Er zit best wat techniek in het huis: vloerverwarming, zonnepanelen, een warmtepomp met aardwarmte en een ventilatiesysteem. Tot hun eigen verbazing hadden zij daar nagenoeg geen problemen mee. “In het begin wordt alles gemeten en zo afgesteld, dat het naar wens functioneert. Zo draait de warmtepomp op een schakelklok en je hoort er niets van. Als de warmtepomp ’s nachts uitgaat, merk je maximaal een halve graad verschil met overdag. Die gelijkmatige temperatuur is heel prettig thuiskomen!”
Zonnepanelen als dakbedekking
Het hele dak van de woning is bedekt met zonnepanelen, maar niet omdat het huis zoveel stroom gebruikt. Rudolph licht deze keuze toe: “Als je uitrekent hoeveel zonnepanelen wij nodig hebben, dan kom je misschien op één derde van het dakoppervlakte. Dan kun je het net zo goed volleggen, want dan heb je geen andere dakbedekking nodig. Inmiddels rijden wij er ook een elektrische auto op en het overige stroom leveren we terug. Het ziet er ook best fraai uit, sommige mensen vragen zelfs waar de zonnepanelen zijn!”
Terug naar ervaringsverhalen >>
Woning van Ruud Geesink >>
Meer Zeeuwse voorbeeldwoningen >>