Een integrale aanpak in kleine stappen

Interview – Met de vraag of het duurzamer maken van de woning genoeg oplevert, weet Geert Scholten wel raad: ‘Het bespaart energie, is juist comfortabeler en ook nog eens goed voor het milieu.’ Aan de jaren ’30 woning op de hoek van een straat in Koog aan de Zaan zijn al heel wat klusuren besteed. En daarmee is een mooi resultaat behaald: van energielabel F naar B. De ervaring die hij heeft opgedaan met het energiezuiniger maken, wil Geert graag delen met anderen. Daarom doet hij mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route. ‘De uitdaging ligt in het maken van kleine stappen naar een volledig energiezuinig huis,’ concludeert Geert.

Aan de slag

De aanpak begon op de zolder: ‘Door het dak van het huis ging er veel warmte verloren, dus begon ik met het isoleren van het dak met glaswol van 7 cm dik. Al gauw kwam ik erachter dat dit flink wat resultaten opleverde in mijn energieverbruik. Ik wilde meer doen…’ Zo heeft hij de fundering van het huis aangepakt met schuimbeton, spouwmuren geïnstalleerd, voorzetramen geplaatst waar nodig en de cv-ketel vervangen door een HR+-ketel. ‘Het onderwerp heeft mijn interesse, waardoor ik er steeds meer over ging lezen en dingen ging toepassen. Doordat ik steeds bewuster van mijn energieverbruik werd, bespaarde ik ook met maatregelen die binnen handbereik liggen.’ Acht jaar geleden kocht Geert al led-verlichting en monteerde hij er al lensjes over om mooier licht te creëren: ‘Tegenwoordig is het een stukje goedkoper en zijn er meer variaties en mogelijkheden.’

Eind 2012 kwamen de zonnepanelen op het dak. ‘De zonnepanelen zijn in twee helften verdeeld, zodat bij schaduw in de ochtend de twee helften elkaar niet negatief beïnvloeden. Met een handige rekenmodule weet ik dat mijn zonnepanelen jaarlijks 3.060 kWh opbrengen waardoor ik per jaar ongeveer 2,1 ton minder CO2 uitstoot, ’ zegt Geert trots. Door de toepassingen woont hij een stuk comfortabeler. Geert: ‘Vaak denken mensen dat als je energie wilt besparen je eronder lijdt, maar je krijgt er een heel comfortabel huis en een lagere energierekening voor terug!’

Tip

Door de ervaringen met zijn eigen woning zou hij het achteraf anders aanpakken: ‘Toen ik het huis had gekocht, was er niet direct genoeg geld om alle duurzame oplossingen toe te passen. Dus ben ik stapsgewijs aan de gang gegaan. Wel hield ik bijvoorbeeld bij het isoleren van de vloer er rekening mee dat ik ook lage temperatuur vloerverwarming wilde gaan installeren. De leidingen zijn daardoor mee gestort. Achteraf had ik eerst een totaal plan moeten maken en het gefaseerd moeten uitvoeren. Dit had mij geld bespaard en gezorgd voor een betere uitwerking.’ Zijn plannen voor de toekomst? ‘Met een regenwater opvang kan ik zomers de planten van water voorzien en het toilet doorspoelen. Dat zou nog eens een leuke investering zijn. Een zonneboiler installeren staat ook nog op mijn verlanglijstje,’ vertelt Geert. Vragen aan Geert Scholten kunnen gesteld worden door middel van het contactformulier bij het huis op de website van de Duurzame Huizen Route.

Nationale Duurzame Huizen Route

Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route kunt u zien welke andere duurzame toepassingen de woning heeft. Op www.duurzamehuizenroute.nl/zaanstad zijn meer duurzame huizen te vinden in Zaanstad. Ook kunnen eigenaren van een duurzame woning zich aanmelden op de website om ook hun ervaring te delen.

Terug naar ervaringsverhalen >>
Woning van Geert Scholten >>
Meer Zaanse voorbeelden >>

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud