“Een jaar na aankoop van de woning konden we de gasmeter verwijderen!”

INTERVIEW – Pim en Pia wonen met hun zoontje Jip al drie jaar in hun tussenwoning in de gemeente Zaanstad. Ze kochten deze jaren ’30-woning in 2020. Door hun woning te strippen en weer op te bouwen konden ze veel duurzame keuzes maken. Hierdoor konden ze binnen een jaar na aankoop van de woning de gasmeter verwijderen. Nu delen ze via de Nationale Duurzame Huizen Route hun ervaringen graag met anderen.

Via vrienden die in dezelfde straat wonen, hoorden Pim en Pia dat de voormalige eigenaar van hun woning aan verkoop dacht. Gecharmeerd van de sfeer in de straat en de bomen en groene voortuintjes, besloot het stel het huis te kopen. “Het huis was erg netjes, maar wel gedateerd. Het werd al enkele jaren niet meer bewoond en er  moest een hoop gebeuren. Toch konden we daar doorheen kijken en wilden we hier iets moois van maken,” vertelt Pim. Omdat er veel moest veranderen aan de woning, leek het hen een goed idee om de woning toekomstbestendig, oftewel zo duurzaam mogelijk, te maken.

Vernieuwde vloer
Toen Pim en Pia de sleutel kregen, hebben ze de woning direct van binnen gestript. Vervolgens hebben ze het huis in korte tijd stap voor stap weer opgebouwd. Pim: ”We hebben alle kamers weer opnieuw moeten inrichten. We vonden het belangrijk om daarbij rekening te houden met goede isolatie. De vloer hebben we volledig vernieuwd en daar hebben we gelijk vloerisolatie onder gelegd. Ook de spouwmuur is geïsoleerd en we hebben HR++ glas geplaatst op de benedenverdieping.”

Aangename temperatuur
Nadat de isolatie klaar was, werd het tijd om te kijken naar het verwarmen van de woning. Hiervoor hebben ze gekozen voor een lucht/water warmtepomp in combinatie met een vloerverwarming. ‘’ De installateur heeft een warmteverliesberekening uitgevoerd om het juiste vermogen voor de warmtepomp te kiezen’’, geeft Pim aan. In deze berekening zijn alle voorgenomen verduurzamingsmaatregelen verwerkt. De warmtepomp verwarmt in de koudere maanden en in de zomer kan er actief gekoeld worden via de vloerverwarming. ‘’De temperatuur in huis is het hele jaar door nu erg aangenaam’’, vertelt Pim. ‘’Met de kennis van nu hadden we mogelijk wel geïnvesteerd in PVT-panelen. Hierdoor zouden we het geluid van de huidige buitenunit van de warmtepomp niet hebben.’’

Warmte reflecterende verf
Pim en Pia hebben zelfs bij het gebruik van de verf gedacht aan energiebesparing. ‘’De binnenwanden en de plafonds zijn geverfd met Thermoshield verf. Dit is verf met daarop keramische bolletjes die de warmte reflecteren,’’ legt Pim uit. Dankzij alle maatregelen die het stel binnen een jaar heeft genomen kon de gasmeter al na een jaar verwijderd worden.

‘Trots op onze woning’
Voor iedereen die ook aan de slag wil gaan met verduurzamen heeft Pim nog wel een tip: ‘’Als je de mogelijkheid hebt om veel tegelijk te verduurzamen, dan kan ik het aanraden om dat ook te doen! Het levert namelijk een lager energieverbruik en meer wooncomfort op.’’

De woning bevalt Pim en Pia  erg goed. ‘’De woning is comfortabel en de energierekening is laag. Op het moment betalen we rond de €40,- per maand’’, vertelt Pim. ‘‘We zijn trots op onze woning en we willen deze graag aan anderen laten zien. Hopelijk kunnen we andere mensen inspireren om ook aan de slag te gaan.”


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud