Eerst denken, dan doen

Interview – Woningeigenaar Jan Treur opent sinds 2013 ieder jaar de deuren van zijn woning tijdens de opendeurdagen van de Nationale Duurzame Huizen Route. Samen met zijn zoon woont hij in een jaren ’50 huis in Heiloo. Stapsgewijs heeft Jan zijn huis duurzamer gemaakt. Vanwege de ligging en de staat van het huis is het een klus die veel denkwerk vergt en uitdagingen met zich meebrengt.  Maar Jan zet zijn plannen voort, hij heeft één doel: van dat gas af! Nu kan hij tevreden vertellen dat de woning energieneutraal is. 

Al lange tijd loopt Jan rond met het idee om geen gas meer te gebruiken. Duurzaamheid is een thema dat hem sinds eind jaren 70 al bezighoudt. Regelmatig stond hij in Alkmaar zonne-energie en windmolens onder de aandacht te brengen. ‘Vooral om bewustzijn te creëren. Voor de gewone mens was het toen nog niet haalbaar.’ Inmiddels is dat anders en heeft Jan zelf ook rond de 30 zonnepanelen op zijn dak liggen. Maar voordat Jan begint met energie opwekken, investeert hij in besparing. Daaronder vallen spouwmuurisolatie, vloerisolatie, HR++-glas en dergelijke maatregelen. “De spouw is niet heel groot, zo’n 6 cm, toch heb ik hem geïsoleerd. Ik heb ook gekeken naar isolatie aan de binnenkant van de muur, maar daar werd de kamer zo smal van.”

Jan Treur woont energieneutraal en doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route

In 2013 maakt hij de stap naar zonnepanelen en een warmtepomp. “Een aantal jaar eerder wilde ik al zonnepanelen aanschaffen. Dat werd echter afgeraden. Een installateur kwam langs, bekeek het dak, en zei dat het geen zin had.” Er blijkt veel schaduw van bomen en andere huizen te zijn, en het dak op het zuiden is niet erg groot. Toch laat Jan zich hierdoor niet uit het veld slaan. Er komt – mede om andere redenen – een groot dakkapel aan de noordkant van de woning en een afdak in de tuin, dat creëert twee nieuwe mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen. Jan schaft de zonnepanelen aan met micro-omvormers per paneel waardoor hij ook in de schaduw efficiënt energie kan produceren. Het grootste deel van de maatregelen heeft Jan niet zelf uitgevoerd. Wél het denkwerk: “Er zit bij mij meer techniek in m’n hoofd dan in m’n handen.” Het internet was hierbij zijn grootste hulpmiddel. 

Na de zonnepanelen doet Jan onderzoek naar verschillende type warmtepompen. Een eerste afspraak met een installateur levert hem een ontmoedigende offerte van 25.000 euro op. Via verder zoeken op Internet komt hij bij een andere installateur terecht die dezelfde warmtepomp voor 15.000 euro levert, zelfs met extra service.  “Vraag altijd meer dan één offerte op!” benadrukt Jan. Over de warmtepomp is Jan erg enthousiast. ‘Het is eigenlijk gewoon een verwarmingsketel, maar dan op elektriciteit.’ Hij moedigt mensen, zeker die met een CV-ketel van 10 jaar of ouder, aan om serieus naar een warmtepomp als alternatief te kijken.

Om de warmtepomp van genoeg elektriciteit te voorzien en het oude gasverbruik van 1200 m3 per jaar te dekken, berekent Jan vooraf dat de zonnepanelen ruim 3.000 kWh zouden moeten opbrengen. Het eerste jaar wordt een grote verrassing als hij ontdekt dat er maar 1.800 kWh is verbruikt.  In deze periode verwarmde hij alleen de benedenverdieping. Later is zijn zoon op de bovenverdieping gaan wonen waardoor het berekende verbruik wel gehaald wordt. Elektriciteit die overblijft stopt Jan in zijn elektrische auto of levert hij terug aan het net. Hij is blij dat het salderen tot 2023 blijft. Tegen die tijd wil hij zich eventueel verdiepen in thuisbatterijen, maar “voor nu heb ik de grootste slag geslagen.” 

Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Jan Treur >
Bekijk de pagina van gemeente Heiloo >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud