Flink besparen op energiekosten en meer comfort voor VvE-bewoners dankzij “Zonnetje in huis” en “Warme deken”

Wie in een appartementencomplex woont, is meestal afhankelijk van de Vereniging van Eigenaren (VvE) voor het nemen van grote energiebesparende maatregelen. Het bestuur van VvE Park Sparrendaal 58-75 in Driebergen-Rijsenburg zag dit juist als een kans om samen te verduurzamen. Met een positieve insteek, goede verslaglegging en heldere communicatie wisten ze stap voor stap hun appartementencomplex te verduurzamen. VvE-bestuurder Bernadette van den Hoek: “Het heeft ons niet alleen veel comfort opgeleverd, maar ook flink bespaard op onze energiekosten.”

Project Zonnetje in huis
Om wat te doen aan de hoge energierekening voor de algemene voorzieningen, zoals de verlichting, ventilatie en de lift, startte het VvE-bestuur in 2014 een onderzoek naar de mogelijkheden voor zonnepanelen. Bernadette dook in de materie: “Je moet de technische zaken goed weten. Bijvoorbeeld over plaatsing van de kabels en leidingen en de belasting op het dak. We moesten ook een goede plek kiezen voor de omvormer, om geluidsoverlast te voorkomen.” Daarna werden er offertes aangevraagd. Met de naam “Zonnetje in Huis” kreeg het zonnepanelenproject een goede start.

Mandaat van de bewoners
Het VvE-bestuur nam de bewoners met behulp van een nieuwsbrief mee in het hele proces: “We vroegen offertes aan bij veel verschillende bedrijven. We legden alles voor aan de bewoners en gaven daarbij advies namens het VvE-bestuur. Goede documentatie en transparantie over subsidies en financiering zijn daarbij ontzettend belangrijk.”

“Vervolgens vroegen we met wie de bewoners in zee wilden gaan, en of ze ons als bestuur mandaat wilden geven om aan de slag te gaan. Voor het geschreven mandaat kwamen alle bewoners bijeen en gaven, onder het genot van koffie met appeltaart, formeel het akkoord.”

Isolatie als ‘warme deken
Een jaar na het installeren van de zonnepanelen, werden de eerste stappen gezet voor het tweede project: ‘Een warme deken om ons gebouw’. Opnieuw kreeg het project een positieve en aansprekende naam, met de hoop ook dit keer de bewoners te enthousiasmeren.

De buitenmuren en benedenvloeren van het gebouw werden geïsoleerd, het oude dubbelglas werd vervangen door HR++-glas en de spouwmuren werden geïsoleerd. Bij deze tweede verduurzamingsslag volgde de VvE dezelfde procedure als bij de plaatsing van de zonnepanelen.

De resultaten zijn indrukwekkend. Bernadette: “Ik verbruikte eerst 1100 kuub gas per jaar, en nu is dat nog maar 220 kuub. Het is nu veel behaaglijker: de muren behouden de kamertemperatuur, waardoor dit stabieler is geworden en tocht is verleden tijd door de isolatie en nieuwe ramen.”

Stap voor stap financieel voordelig
Het was financieel voordelig om niet alle maatregelen tegelijkertijd te nemen. Na negen jaar was de eerste duurzame investering – de zonnepanelen – al terugverdiend. Ook het vervangen van het glas en het isoleren werd met tussenpozen uitgevoerd.  “We zijn stapsgewijs te werk gegaan: eerst hebben we subsidie aangevraagd en verkregen, toen hebben we het glas vervangen en daarna de isolatie aangepakt. Op die manier hoefden de bewoners onderaan de streep niets bij te betalen.”

Anderen enthousiasmeren
Bernadette deelt haar ervaring graag met andere VvE’s. Ze kan letterlijk laten zien wat het isoleren heeft opgeleverd. “Ik heb een infraroodcamera waarmee je kunt zien hoe warm je muren zijn. Daarmee laat ik anderen wel eens de temperatuur van hun muren meten. Dat is dan bijvoorbeeld 15 of 16 graden. Als ze daarna bij mij komen, dan zien ze dat mijn muren huiskamertemperatuur, bijvoorbeeld 19 graden, zijn en dat ze ’s nachts de kamertemperatuur behouden. Dat moet iemand gewoon zien, dan worden ze wel enthousiast!”

Tips voor andere VvE’s
Bernadette raadt andere VvE’s aan om goed onderzoek te doen, alle technische aspecten goed in kaart te brengen, verschillende offertes op te vragen bij gerenommeerde bedrijven en ervaringen te delen. “En: werk stapsgewijs en transparant, zodat iedereen zich gehoord voelt. Dat helpt enorm om vertrouwen te creëren.”

Wil je meer weten over VvE Park Sparrendaal 58-75 of heb je een vraag voor het VvE-bestuur? Bekijk hier het VvE-profiel.


VvE Park Sparrendaal – 1985, Driebergen-Rijsenburg

VvE Park Sparrendaal 58-75 heeft diverse duurzame maatregelen genomen en draagt energielabel B.
Zonnepanelen voorzien sinds 2014 in de energiebehoefte van…

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud