Groene energie in je huis: verbouwen met natuurlijke materialen

Ronald Boin woont al elf jaar samen met zijn vrouw Kyoko in deze bungalow in Lochem. Nadat kennissen hun boerderij verduurzaamden met natuurlijke materialen, besloten Ronald Kyoko om ook met duurzaamheid aan de slag te gaan. “Ik ben destijds bij hun boerderij langsgegaan en het voelde daar heel prettig in huis”, vertelt Ronald. “Daarom besloten wij ook om met natuurlijke materialen te verduurzamen.” Nu delen ze graag hun ervaringen met anderen.

Elf jaar geleden kreeg het stel deze woning aangeboden voor een leuke prijs. “Op dat moment woonden we in een rijtjeshuis met vier kinderen. Het was dan ook een logische stap om te verhuizen naar een grotere woning met een grotere tuin,” vertelt Ronald. Ze hadden een beperkt budget voor de verbouwing en er waren nog niet zoveel voorbeelden van duurzaam wonen als tegenwoordig.  Toevallig waren kennissen hier al wel mee bezig en konden ze daar binnenkijken: “Ik vond de energie in dat huis heel prettig,” omschrijft Ronald het bezoek. “Daarom hebben helemaal uitgevraagd hoe zij het hebben aangepakt en welke materialen ze hebben gebruikt.”

De zoektocht naar een aannemer
Ronald en Kyoko wilden, net als hun kennissen, zoveel mogelijk natuurlijke materialen in huis. Vol goede moed gingen ze op zoek naar een aannemer. “Dat was problematisch, want er waren toen nog niet zoveel aannemers die actief met duurzaamheid bezig waren,” vertelt Ronald. “Onze uiteindelijke aannemer had nog nooit met dit soort materialen gewerkt. Het kostte hierdoor meer tijd en het ging niet allemaal van een leien dakje.”

Verbouwen met natuurlijke materialen
Het is een jaren ’60-huis, dus de basis van de woning bestond al uit hout en steen. Voor de verbouwing hebben ze zoveel mogelijk gekozen voor hout en natuurlijke isolatiematerialen. Zo zijn de plafonds (behalve in de badkamer), de kozijnen en de vloeren allemaal van hout. De vloer en de kruipruimte zijn geïsoleerd met houtvezelplaten en het dak met Isofloc. Dit is een isolatiemateriaal gemaakt van gerecyclede kranten, wat tussen de balken wordt gespoten.

Voor het stucwerk hebben Ronald en Kyoko voor leem gekozen. Dit heeft een aantal voordelen: wanneer het vochtig is in huis, neemt het vocht op en als het droog is, staat het juist weer vocht af. Hetzelfde doet het ook met warmte. “Je hebt hierdoor een heel prettig klimaat in huis,” legt Ronald uit. Ik vergelijk het altijd een beetje met kleding. Je kunt je helemaal dicht isoleren, maar dan ga je zweten. Hoe kun je toch nog ademen? Daar hebben we naar gekeken.”

“Houd je hoofd koel”
Voor mensen die ook aan de slag willen gaan met verduurzamen, heeft Ronald nog een paar gouden tips: “Laat je niet gek maken en houd je hoofd koel. Bepaal je budget en houd je daar ook aan. Ik heb ook wel bepaalde beslissingen genomen, en achteraf denk ik: was dat het wel echt waard? Wij kwamen bijvoorbeeld ver boven budget uit, waardoor ik veel zelf moest doen.”

Nu Ronald en Kyoko klaar zijn met de verduurzaming van hun woning, bevalt het allemaal goed. “Het is gewoon een heel prettig binnenklimaat en het voelt heel fijn in huis,” geeft Ronald aan. “Daarnaast zorgt het ook nog eens voor een lage energierekening.”


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud