Herenhuis op de toekomst voorbereid

Interview – Op een mooie plek langs de Singel in Leiden, staat het huis van Maartje (32 jaar) en Jeroen (33 jaar). Een hoekwoning uit 1905. “Het huis geschikt maken voor de 21e eeuw, dat vonden we een erg leuke uitdaging”, vertelt Maartje opgetogen. De woning was voor het laatst opgeknapt in de jaren ’70, dus er moest flink geklust en verbouwd worden om het te moderniseren. Dat gebeurt in de weekenden en de vakanties. “Jeroen en ik hebben beiden banen met veel denkwerk, dan is het heerlijk om praktisch bezig te zijn met de verbouwing”.

Zoektocht naar alternatieven
Er zat geen centrale verwarming in de woning, alleen gaskachels. “Aangezien in 2030 een groot deel van de Nederlandse huizen van het aardgas af moet zijn, gingen we op zoek naar alternatieven”, vertelt Jeroen. Een lucht/water-warmtepomp met lage temperatuurverwarming in combinatie met zonnecollectoren op het dak was de uitkomst van de zoektocht.

De oude houten vloer is weggehaald tot aan de bodem van het huis. Daar zijn isolatieplaten op gelegd, met daar bovenop vloerverwarming en zandcement. “De vloerverwarming geeft een constante temperatuur. Het duurt lang voordat het huis opgewarmd is, daarom staat de verwarming bij kou altijd aan.” De warmtepomp heeft inmiddels al één winter gedraaid. “Heerlijk warm, we hebben hem alleen voor de benedenverdieping gebruikt, omdat we boven nog geen verwarming en isolatie hebben.”

De gasmeter is inmiddels ook verwijderd, vooral uit praktische overwegingen. “De gasmeter zat op een onhandige plek. Het verwijderen was nog wel een dingetje, we kwamen op een wachtlijst en moesten veel geld betalen”, vertelt Maartje. “Maar het is een prettig gevoel om nu geen gasaansluiting meer te hebben”.

Een mooi vooruitzicht
Aangezien het dak lekte en het huis niet goed geïsoleerd was, hebben Maartje en Jeroen alles gestript en opnieuw opgebouwd. Overal is dubbelglas geplaatst. Ook kwam er een nieuw dak. Dankzij deze constructie heeft het huis een extra verdieping gekregen. Op de bovenverdiepingen staan nog geen muren. “We gaan twee slaapkamers en een badkamer maken op de eerste verdieping, en op de tweede verdieping één grote slaapkamer”, vertelt Maartje. In de toekomst komt er op de bovenverdieping ook vloerverwarming.

Op het dak komen binnenkort zonnepanelen, daarmee kunnen ze bijna hun volledige energieverbruik dekken. Doel is om het project binnen twee jaar af te hebben. “Ook de tuin moet nog gedaan worden, hopelijk lukt dit voor volgend jaar zomer”, spreekt Maartje uit. Die wens is groter geworden sinds de kleine Rick de derde bewoner is geworden van het huis. “Zwanger klussen kan prima hoor! Maar met een kleintje in huis wil je graag dat alles op een gegeven moment af is.”

Doe-het-zelver aan het woord
Het stel heeft tijdens de verbouwing heel veel gegoogeld en doe-het-zelf filmpjes bekeken. Ook vroegen zij informatie op bij de leverancier en de monteur van de warmtepomp. “Er is veel informatie te vinden, maar het is ook nog echt pionieren”, meent Jeroen. Daarom delen Maartje en Jeroen graag hun kennis en ervaringen met anderen. “We hebben al een erg leuk gesprek gehad met iemand die ons vragen stelde via www.duurzamehuizenroute.nl”, vertelt Maartje. De woning van Maartje en Jeroen staat als voorbeeld op dit platform en is het hele jaar online te bekijken. Vorig jaar stelden zij bovendien in november hun huis open voor geïnteresseerde bezoekers. “Het huis is nog niet af, maar het is leuk om middenin het proces een kijkje te komen nemen”.


Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Jeroen & Maartje >
Bekijk de pagina van provincie Zuid-Holland >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud