Woningen

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 1905, LeidenOmschrijving

In februari 2018 hebben we dit hoekhuis (bouwjaar ca. 1905) gekocht en sindsdien zijn we bezig met de renovatie ervan. We proberen het huis zo energiezuinig (liefst energieneutraal) te maken. Zo hebben we tot nu toe een warmtepomp met zonneboiler geïnstalleerd voor warm water en lage-temperatuur vloerverwarming, de gasaansluiting verwijderd en de vloer, wanden en het dak geïsoleerd. Daarnaast hebben we nieuwe geïsoleerde buitendeuren geplaatst en is overal dubbelglas (grotendeels HR) geïnstalleerd. Tevens is het dak vernieuwd waarbij we een extra verdieping hebben gecreëerd. Op het dak liggen zonnepanelen en het dak is goed geïsoleerd. Sinds kort hebben we ook een warmteterugwinsysteem bij de afvoer van de douche geplaatst. De verbouwing is nog niet klaar (op het programma staat nog het aanleggen van een nieuwe groenere tuin), maar het is leuk voor geïnteresseerden om te zien hoe een oud huis toch klaar gemaakt kan worden voor de 21e eeuw.

Kenmerken

Bouwjaar: 1905
Energielabel: A
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Wandisolatie binnen, Lucht/lucht warmtepomp, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Wandverwarming, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Ventilatieroosters, Spaarlampen

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Oude houten vloer eruit gehaald en vanaf de grond isolatie opgebouwd (met xps-platen) en daarna lage temperatuur vloerverwarming en zandcementvloer aangelegd. Daarnaast wanden en het dak van binnenuit geïsoleerd en gestuct.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen. Verder een warmteterugwinsysteem bij doucheafvoer in badkamer geïnstalleerd

Hoe is de ventilatie geregeld?

Ventilatieroosters in ramen.

Adviezen

Je hebt ruimte nodig voor een warmtepomp (binnen en buiten). Wand- en vloerisolatie kan je eigenlijk alleen aanbrengen als je toch al aan het verbouwen bent: de manier waarop wij het gedaan hebben, kan niet als het huis al ‘af’ is. Daarnaast is het belangrijk om zelf op onderzoek uit te gaan naar duurzame oplossingen, omdat veel installateurs hier (nog) niet goed van op de hoogte zijn.

Ervaringen

Zeer lage energierekening (door de lange zonnige zomer), comfortabele en constante temperatuur in huis.

Toekomstplannen

Groene(re) tuin aanleggenBeschreven maatregelen
Interviews

Herenhuis op de toekomst voorbereid
Op een mooie plek langs de Singel in Leiden, staat het huis van Maartje (32 jaar) en Jeroen (33 jaar). Een hoekwoning uit 1905. “Het huis geschikt maken voor de 21e eeuw, dat vonden we een erg leuke uitdaging”, vertelt Maartje opgetogen. De woning was voor het laatst opgeknapt in de jaren ’70, dus er moest flink geklust en verbouwd worden om het te moderniseren. Dat gebeurt in de weekenden en de vakanties. “Jeroen en ik hebben beiden banen met veel denkwerk, dan is het heerlijk om praktisch bezig te zijn met de verbouwing”. 
Lees het hele interview >
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud