Blog door Hofstee. 30 juli 2019
Tijdens het gasloos maken van ons 1979 hoekhuis waren we met name gericht op het beperken van de warmtevraag in de winter en het duurzaam opwekken van die warmte. Dit en ook vorig jaar bleek echter dat ons huis ook tijdens hete periodes prima koel te houden is, zonder het gebruik van airco’s. Methoden en systemen, die met name in de winter worden toegepast kunnen ook voor koeling worden toegepast
De passieve maatregelen zoals na-isolatie, passieve ramen, kozijnen, deuren. D ventilatie etc. houden de warmte voor een belangrijk deel buiten. Ook is het belangrijk zonwering te gebruiken voor de ramen, waar de zon op staat. Verder gebruiken we de 100 m diepe bodembron samen met een pompje van 18 W, om het CV water in de vloerverwarming via een warmtewisselaar passief te koelen. Een tweede pomp zorgt voor de stroming in de vloerverwarming en de rest van de CV. De radiatoren op de 1ste en 2e verdieping zijn wel uitgezet vanwege het condensatie en roest gevaar. Omdat tijdens de hete periode ook de nachten heet waren was dit systeem er verantwoordelijk voor de woonkamer, op 22 graden, te houden (met 38 graden buitentemperatuur). Ook de warmtewisselaars van de D ventilatie systemen zijn dan in werking om de kou binnen te houden tijdens de ventilatie.
Als de nachten koel zijn (zoals de 15 graden van vannacht) dan zetten we ’s nachts de nachtkoeling van de ventilatie systemen aan (maximale stroming zonder gebruik van de warmtewisselaar) Omdat de vloerkoeling een minimale retour temperatuur heeft van 18 graden, kunnen de twee systemen ook prima samenwerken. De vloerverwarming koeling wordt uitgeschakeld, wanneer er geen koelbehoefte meer is (bv als gevolg van de nachtkoeling). Al met al kost het comfort van een koel huis zeer weinig extra elektriciteit
Al met al konden we, op het heetste deel van de dag, de woonkamer op 22 graden houden. Ook de slaapkamer op 1ste verdieping was redelijk koel met 24 graden. de 2e verdieping werd wel warm (29 graden) omdat alle warme lucht naar boven stroomt, waar het geen kant op kan. Zodra de buitentemperatuur daalde, werden daar de ramen open gezet, zodat ook hier de temperaturen snel weer normaal waren.
Nu de klimaat verandering al aan de gang lijkt te zijn en het merendeel van de bestaande bouw nog niet is verduurzaamd, bestaat het gevaar dat het stroomgebruik in de zomer gaat stijgen, als het gevolg van het toenemende gebruik van airco’s.
Onze ervaringen laten zien dat het denkbaar is dat bij het verder verduurzamen van het bestaande woning bestand dit extra stroomgebruik kan worden voorkomen.