In drie fasen naar een passiefhuis

Interview – Een zeer energiezuinig gebouw verrijst langs rivier de Aa in Breukelen. Het gaat om de nieuwe woning van huiseigenaren Cock van der Kaaij en Roelien ter Heide. In 2016 beginnen ze aan dit slow-building project. In drie fases realiseren ze het passiefhuis-concept, elke fase duurt een jaar. Het grondwerk, de fundering en kelder zijn intussen klaar. Nu zitten ze in de tweede fase: de woning wind- en waterdicht maken. Volgend jaar volgt de binnenafwerking. Cock is erg enthousiast over het project en vertelt er graag over via de Nationale Duurzame Huizen Route.  

Op dit moment wonen Cock en Roelien nog in een oud daglonershuisje uit 1860: een groot contrast met hun toekomstige woning. Cock beschrijft het als volgt: “Als het buiten waait, waait het binnen ook.” De nieuwe woning wordt goed geïsoleerd met een Rc-waarde van ongeveer 10. Dit is volgens het Passiefhuis-concept met als doel een energiearme woning te creëren. Het gehele proces gaat op een langzame manier. Cock vertelt: “Slow-building noemen we dat. We hebben vrij lang rondgekeken en onszelf afgevraagd: wat willen we eigenlijk? In 2012 besloten we ons oude huis te slopen en aan een nieuwbouwwoning te beginnen.” Omdat Cock en Roelien een groot stuk grond hebben, kan de nieuwe woning naast hun oude huisje op hetzelfde terrein gebouwd worden.  

Wind- en waterdicht
Het tweede jaar van de bouw is aangebroken en dat betekent de woning wind- en waterdicht maken. Inmiddels zijn de wanden en het dak gerealiseerd. Alles wordt dampopen gebouwd, het huis moet ‘ademen.’ Om te leren over deze manier van bouwen ging Cock naar een training in België. “Met onze mate van isolatie is een dampopen constructie het best voor een gezond binnenklimaat.” Dat gezonde binnenklimaat wordt nog eens versterkt door het gebruik van natuurlijke materialen.

Een interessant weetje over de houtskeletbouw van het huis is dat Cock gebruik maakt van zogeheten houten I-liggers. “Omdat hout ongeveer drie keer slechter isoleert dan welk isolatiemateriaal ook, wilden we het houtaandeel in wanden en daken zo laag mogelijk houden,” legt hij uit. Een ander voordeel is dat I-liggers gemakkelijk met twee personen te hanteren zijn. 

Oscar en Paula Heesterbeek doen mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route doen mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route

Zuinig en betaalbaar
Doordat Cock veel verstand heeft van duurzaamheid heeft hij zelf het technisch ontwerp van de woning gemaakt met de hulp van een aantal groene partijen. Hij bespaart kosten omdat hij geen bouwadviseur nodig heeft. Door het langzame bouwproces lukt het hem om zich uitgebreider te verdiepen in allerlei maatregelen en bouwmaterialen. Dit geeft ook ruimte om zuinig om te gaan met de gebruikte materialen. Cock benadrukt dat alle bouwmaterialen zo efficiënt mogelijk worden gebruikt. “Er is nog geen afvalcontainer weggegaan!” Het spaarzaam omgaan met grondstoffen is wat Cock betreft niet speciaal, maar heeft alles te maken met bewuste keuzes.  

Duurzaamheid doe je samen
Cock vertelt woningeigenaren die duurzaam aan de slag willen om goed na te denken over wat ze willen bereiken. “Zorg dat je regie hebt over de tijd, laat je niet opjagen.” Hij noemt zelf bouwen een vorm van ondernemen die risico’s en tegenvallers met zich meebrengt, maar waarmee je tegelijkertijd een droomproject realiseert. Daarbij adviseert Cock om voor de duurzame plannen altijd draagvlak te creëren bij andere gezinsleden of medebewoners. “Doe dat niet op het laatste moment, anders kan het frustraties opleveren.” Een gouden tip van iemand die al een eind op weg is en graag anderen inspireert. 

Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Cock van der Kaaij en Roelien ter Heide >
Bekijk de pagina van gemeente Stichtse Vecht >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud