In stappen je ouderlijk huis gasvrij maken

Toen Gijs Broere in 2004 met pensioen ging, verhuisde hij samen met zijn vrouw Bep naar een vrijstaande woning in Den Burg: het ouderlijk huis van Gijs. Een verbouwing bleek nodig te zijn, omdat de woning verouderd was. Gijs en Bep willen hun voetafdruk zo klein mogelijk houden. Daarom besloten ze om de woning ook direct te verduurzamen. Nu delen ze hun ervaringen graag met anderen via de Duurzame Huizen Route.

Gijs en Bep hebben de verduurzaming in verschillende fases aangepakt. “We hebben ons laten adviseren door een bedrijf dat energieadvies gaf en door een installatiebedrijf. Deze adviezen hebben we door de jaren heen opgevolgd”, geeft Gijs aan.

Het stel begon in 2003 met het isoleren van de woning. “We lieten eerst het dak en de spouwmuur isoleren. Daarna vervingen we het glas van toen door isolerend glas.” Een paar jaar later schaften ze een zonneboiler aan. In combinatie met twaalf zonnepanelen op het dak, zorgt deze zonneboiler ervoor dat een groot deel van hun water wordt verwarmd met zonne-energie.

Van het gas af
Toch waren ze nog niet helemaal klaar met zonnepanelen. “We lieten in 2019 nog 28 zonnepanelen plaatsen in onze tuin”, vertelt Gijs. Ze besloten daarna om helemaal van het gas af te gaan en lieten  een bodemwarmtepomp installeren. Als laatste stap werd de vloer in de woonkamer aangepakt. Deze hebben ze geïsoleerd, vernieuwd en direct voorzien van vloerverwarming.

Eén euro per maand
Gijs en Bep zijn erg blij met alle aanpassingen en wonen er met veel plezier. “Het huis heeft het hele jaar door een prettige temperatuur. Dat is ook nog eens leuk voor de portemonnee. We betalen nu maar 1 euro per maand aan energiekosten en op jaarbasis kregen we een leuk bedrag terug van het energiebedrijf. Daarnaast rijdt onze elektrische auto op stroom dat is opgewekt met onze eigen zonnepanelen.”

Gijs en Bep hebben alle maatregelen genomen die ze wilden nemen. “Het plan is nu om hier zo lang mogelijk te blijven wonen.” Hij heeft nog wel een tip voor mensen die ook aan de slag willen met duurzaamheid: “Doe wat je kunt qua verduurzaming, want op deze manier kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan het milieu. Laat je daarnaast goed informeren over alle mogelijkheden die er zijn.”


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud