‘Je bent nooit te oud om je woning te verduurzamen’

Dat je niet per se jong hoeft te zijn om je woning te verduurzamen bewijst de  75-jarige Robert Bot uit Zwijndrecht wel. “Met de gedachte dat je oud bent en dat het geen zin heeft om te verduurzamen, houd je jezelf voor de gek. Een nieuwe energiezuinige wereld is voor iedereen haalbaar – ook al duurt het even. Zelf ben ik 15 jaar bezig geweest met het verduurzamen van mijn woning.”

Welke duurzame stappen heb je genomen?
“In 2008 ben ik begonnen met een systematische aanpak voor het verder verduurzamen van mijn woning. Zo heb ik de gevel laten isoleren met purschuim. Daarnaast kwamen er onder meer zonnepanelen, vervanging van het HR++ glas en een CO2-gestuurde
WTW-ventilatiesysteem.

In de winter van 2022-2023 heb ik een hybride warmtepomp met cv-installatie in combinatie met vloerverwarming aangeschaft.”

Welke verschillen merk je nu?
“De woning was al redelijk energiezuinig vanwege de HR++ beglazing, maar in de ‘oude’ situatie was ons (het huishouden bestond toen uit 3 personen en er werd veel thuisgewerkt)  gasverbruik tussen de 1250 – 1400 m3 en het elektriciteitsverbruik rond de 5000 kWh. De woonkamertemperatuur lag tussen de 20-20,5 graden. In de winter moesten we daarnaast vaak een extra trui en twee paar sokken aandoen.

Dankzij de hybride warmtepomp, de vloerverwarming en de CO2-gestuurde WTW-ventilatiesysteem ervaar ik (de afgelopen winter was ik alleen in huis) meer comfort en is het verbruik gedaald naar 450 m3 voor het gas en 3500 kWh voor de elektriciteit. In de woonkamer is het nu minimaal 21,5 graden. Een extra voordeel: dankzij de WTW-ventilatiesysteem heb ik weinig stof in huis. Ook geeft de CO2-meter een gezond binnenklimaat weer.”

Welke tips wil je anderen meegeven?
“Ik wil graag meegeven dat niets doen geen optie is. Zelf ben ik 15 jaar bezig geweest en heb ik flink geïnvesteerd in mijn woning. Mijn streven is om hier zo lang mogelijk te blijven wonen tegen zo laag mogelijke kosten.

De comfort die ik nu ervaar in mijn woning is een enorme plus tegen een lagere prijs. Begin dus gewoon en doe het stap voor stap. Maak een plan, kijk wat het moet kosten en doe een hypotheekcheck. Als uit de cijfers blijkt dat het financieel haalbaar is, ga dan ook aan de slag! Laat je niet afschrikken door de totale kosten, maar kijk naar de maandelijkse kosten en de verwachte energierekening. Daarnaast is het slim om meerdere offertes aan te vragen bij bedrijven met een goede reputatie.”


Benieuwd naar de woning van Robert? Bekijk zijn huis hier >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud