‘Ons doel is om op jaarbasis net zo veel op te wekken als we verbruiken’

INTERVIEW – Toen Paul Paridaans en zijn vrouw in 1998 hun twee-onder-een-kapwoning in het Brabantse Eersel kochten, zijn ze stapsgewijs hun woning gaan verduurzamen. “We hebben veel tijd en geld geïnvesteerd in alle apparaten en aanpassingen, maar hebben nergens spijt van gehad.”

Waarom ben je gestart met het verduurzamen van je woning?  
“In 2012 zag ik een interessante documentaire over klimaatverandering voorbijkomen. Ook kwam er toen in de media steeds meer aandacht voor de gaswinningsproblematiek in Groningen. Dat zette mij aan het denken en al snel maakte ik plannen om te gaan verduurzamen.

Vanaf de sleuteloverdracht in 1998 zijn we direct gaan verbouwen. Hoewel energiebesparing toen nog niet zo hoog op de agenda stond als tegenwoordig hebben we hierin toch al de eerste – zeer bescheiden – maatregelen genomen. Denk aan alles dubbelglas, naden en kieren dichten, nieuwe hr-ketel en hier en daar een beetje extra isolatie.

Dat verbouwen is eigenlijk nooit gestopt. Het ene project was nog niet klaar of de plannen voor het volgende project lagen er al. Gelukkig kan mijn vrouw goed tegen al dat gerommel. De afspraak was dat ik nooit meer dan één vertrek tegelijkertijd zou doen. In veruit de meeste gevallen heb ik me daar ook aan gehouden. Het verbouwen en klussen gaf me veel voldoening en daar heb ik ook erg veel van geleerd.”

Welke duurzame stappen heb je gezet?
“Ik ben begonnen met het terugdringen van ons elektriciteitsverbruik. Dat verbruik was behoorlijk hoog. Ik kocht enkele stand-by-killers. Plaatste de eerste (toen nog erg dure) ledlampen. Ik zette apparatuur écht uit en verving een paar oude grootverbruikers door moderne, meer zuinige apparaten. Dit had allemaal wel wat effect, maar hard ging het niet.

Daarom hebben we in 2013 zonnepanelen laten plaatsen. 16 panelen met micro-omvormers en 4000 wattpiek vermogen. En zowaar: na afloop van ons energiejaar, kregen we enkele honderden euro’s terug en werd ons maandbedrag een stuk lager. Het jaar daarop kregen we nog meer terug en werd het maandbedrag verder verlaagd.

We wilden graag verder besparen en verduurzamen. Daarom gingen we naar het gasverbruik kijken. We besloten om het gasverbruik in drie stappen terug te dringen. De eerste stap was overstapen van een gaskookplaat naar inductie. Het was even wennen, maar al snel wilden we niet meer anders.

De tweede stap was een warmtepompboiler/zonneboiler-combinatie. Het was een gok en bijna iedereen raadde het af. Toch hebben we er nooit spijt van gehad. Met een boilervat van 280 liter hebben we altijd voldoende warm water op voorraad.

De derde stap was de pelletkachel om de woning deels te verwarmen. Na wat gezoek op internet vonden we precies het juiste model.

Deze drie maatregelen hadden als resultaat dat ons gasverbruik van zo’n 1900 m3 per jaar naar 900 m3 ging. Later hebben we ook nog een hybride warmtepomp en een elektrische ketel aangeschaft. Met de elektrische ketel konden we onze gasaansluiting verwijderen. Ten slotte hebben we alle ramen vervangen met HR++ glas en hebben we de spouwmuur laten na-isoleren. Ons huis is nu veel comfortabeler.’’

Wat zijn je duurzame toekomstplannen?
“Al met al hebben we veel tijd en geld geïnvesteerd in de woning. Toch hebben we nergens spijt van. Zeker niet gezien alle toestanden en dito prijsontwikkelingen met betrekking tot olie en gas. Wij hebben hier veel minder last van en zijn onafhankelijker. Daarbij is ons huis veel comfortabeler dan voorheen. Het is altijd warm in de winter.”

“Hoewel de grootste dingen nu  klaar zijn, zijn er nog een aantal zaken die we  willen aanpakken: het verder isoleren van het dak, het verkleinen van het warmteafgiftesysteem en het omschakelen naar lage temperatuur radiatoren. Het verbeteren, uitbreiden en omzetten van ons ventilatiesysteem naar balansventilatie met warmteterugwinning en … extra panelen. Het doel is om op jaarbasis gemiddeld net zo veel op te wekken als we verbruiken”

Welke gouden tip wil je andere mensen meegeven die hun huis nog willen verduurzamen?
“Neem je ongeveer dezelfde stappen als wij hebben gedaan? Houd er dan rekening mee dat het terugdringen van je gasverbruik automatisch betekent dat je stroomverbruik ook flink toeneemt. Kies je voor zonnepanelen, laat die dan niet alleen uitrekenen op basis van je gemiddeld stroomverbruik over de laatste jaren, maar neem daarin mee dat dit verbruik flink zal stijgen. Na een relatief korte tijd is het niet meer mogelijk om nog aan dezelfde panelen te komen. De doorlooptijd van panelen is minder dan een jaar. Dit betekent dat een latere uitbreiding eigenlijk meteen andere panelen zullen zijn.”


Bekijk de woning van Paul hier >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud